sous chef fransızca kökenli bir sözcük olup, sous = altında demektir. şefin yani aşçıbaşının altında çalışan anlamına gelir. otel endüstrisinde orijinal adı ile kabul edilen pek çok fransız mutfak teriminden biridir.
Sous Chef Ne Demek? Sous chef; mutfakla ilgili her şeyden sorumlu olduğu bilinen executive chefin asistanı olan kişiye verilen mesleki unvandır.
Chef de cuisine
Diğer anlamları arasında yönetici şef, şef müdür, baş şef ve usta şef olarak bilinir. Bu kişi, genellikle menü oluşturma, mutfak personelinin yönetimi, erzak siparişi ve satın alma, ham madde maliyetlerini kontrol etme ve kaplama tasarımını içeren mutfakla ilgili tüm faaliyetlerden sorumludur.
Garde Manger (Soğuk Büfe Şefi)
Soğuk mutfak kısım şefidir. Mutfakta kullanılan tüm soğuk sosların, soğuk yiyeceklerin ve salataların hazırlanmasından sorumlu personeldir.
Güvenli anket yolu ile yapılan oylamalarda her yılın en iyi 100 şefi seçilirken 2020'nin en iyileri de bu oylamalarla seçildi. Binlerce kişinin yer aldığı oylama ile listede Türkiye'den yalnızca Türk Şef Fatih Tutak yer aldı.
İlgili 44 soru bulundu
Ayrıca özellikle büyük ve köklü restoranlarda şef olmak gibi hayallerin varsa akademik eğitim geçmişi çok önemli. Bunun için izleyebileceğin 2 yol bulunuyor: 2 yıllık eğitim veren aşçılık ön lisans programlarına girmek. 4 yıllık gastronomi ve mutfak sanatları bölümünden mezun olmak.
Günde 14-16 saat çalışma süresinin geri kalanını uykuya ayırmak kadar normali yok.
Junior Sous Chef Ne İş Yapar, Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir? Tüm yiyecek kaynaklarını inceleyip kayıt altına alan Junior Sous Chef, müşteri ile mutfak arasındaki ilişkilerin koordine edilmesinden de sorumludur. Garson takibi ile ilgilenen mutfak çalışanları, kalite ve güvenlik prosedürlerini de uygular.
Sıcak Şefi Ne Demek? Sıcak şefi nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; mutfağın sıcak bölümünde çalışan, mutfak hiyerarşisinde direkt su şefine bağlı olan, su şefinin veya aşçıbaşının olmadığı durumlarda mutfakta inisiyatif alabilen, tüm sıcak yemek ve sosların yapımında bilgi beceri sahibi olan kişidir.
Commis Şef, Komi, commi, comi, türlü türlüsünü görmek mümkün. Doğru yazılışı “commis” olan bu pozisyon mutfak hiyerarşisinde başlangıç seviyesi olup, commis 3, 2, 1 şeklinde ilerler. Mutfağın hazırlık işlerinden sorumlu olan commis şefler gerekli donanıma sahip olana kadar üst pozisyonların gözetimi altında çalışırlar.
Executive Şef Ne Demek? Executive şef ya da diğer adıyla yönetici şef mutfaktaki her unsurdan ve her olaydan sorumlu liderdir. Executive şef nedir sorusuna ise şöyle yanıt verilebilir; mutfakta yapılan tüm yemeklerden ve mutfakta çalışan personelin tamamından sorumlu olan kişidir.
Şef, Fransızca kökenli bir kelimedir ve dilimize de Fransızca dilinden geçmiştir. Şef, yetkisi ve sorumluluğu olan kimse, yöneten, lider ya da önder anlamlarına gelen bir kelimedir.
Meze Aşçısı (Chef Horse D'ouvrier): Her türlü meze, kanepe, sandviç, salata gibi soğuk yemeklerin hazırlanmasından ve bu yemeklerin servise çıkmadan önce süslenmesinden sorumludur. (Chef Poissonier): Her türlü balık ve deniz ürünlerinin temizlenmesi, porsiyonlanması ve pişirilmesinden sorumludur.
Chef de Partie, mutfaktaki belli bir istasyonun tamamının koordine ve yönetiminden sorumludur. Bu alanda çalışan bireyin yönetiminde çalışan birden fazla asistan şef ya da yarı-şef (Demi-Chef d Partie) bulunabilir.
Mutfağın soğuk bölümündeki her türlü soğuk yemeğin, sos, salata ve mezenin yapımından sorumlu, bu alanda deneyim sahibi kişi olarak tanımlanan soğuk şefinin görevleri, mutfağın boyutuna göre değişmektedir.
Commis (komi) veya Commis de cuisine (komi dö kuziyn) : Aşçılara yardım eder. Her şeyi çok titizlikle yerine getirmesi gerekir. Aslında iyi çalışan komiler aşçı adaylarıdır.
Steward şefi, mutfak ve restorana ait gıda malzemelerinin genel hijyen kurallarından sorumlu olan meslek çalışanına verilen isimdir. İşletmelerde mutfak bölümünün ve bulaşıkların temizliğinden sorumlu olan bulaşıkhane elemanı tanımı ise steward şefi nedir sorusunun cevabı olarak verilebilir.
Aşçı olabilmek için liseden mezun olduktan sonra meslek yüksekokullarının ya da üniversitelerin 2 yıllık Aşçılık ya da 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü bitirip iş hayatına başlamak gerekmektedir.
Türkiye'de son yıllarda gittikçe popüler olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, iş imkanları konusunda da pek çok sektörden daha rahat bir konumda yer alıyor. Bu kişiler, mezun olduktan sonra pek çok alanda rahatlıkla iş bulabilirler.
Mezun olduktan sonra birçok alanda rahatlıkla iş bulabilirler. Lisans eğitimini tamamlamış kişiler tercihlerine göre otellerde, restoranlarda, turistik gemilerde, gastronomi ile ilgilenen medya kuruluşlarında ve devlette iş bulabilirler.
Lise eğitiminin ardından özel sektörde aşçı olarak çalışmak mümkündür. Aynı zamanda akademik eğitimlerini ilerletmek isteyen kişiler üniversitelerde 4 yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programı tercih edilebilir.
Cevap. Genel çerçeve yönetmeliğin 5. maddesi gereğince "Programcı, Şef, Amir ve bu düzeyde görevlere atanabilmeleri için" en az iki yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak gerekmektedir.
Gastronomi ve mutfak sanatları 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Aşçılık ise 2 yıllık bir önlisans bölümüdür. İki bölümün ders içerikleri hemen hemen aynıdır. Aşçılık bölümü gastronomi bölümünün bir özeti şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri