Beta değeri > 1 olan finansal varlıkların yüksek sistematik riske sahip ve beklenen getirileri yüksek yatırımlar olduğu; Beta değeri < 1 olan finansal varlıkların düşük sistematik riske sahip ve beklenen getirileri düşük yatırımlar olduğudur.
Beta katsayısının 1'den büyük olması durumunda hisse senedi piyasadan daha fazla risk taşımaktadır. Bu katsayının 1'e eşit olması durumunda hisse senedi piyasayla aynı risk oranını taşımaktadır. Bu katsayının 1'den küçük olması durumunda ise hisse senedi piyasadan daha az risk taşımaktadır.
Hisse senetleri için getiri ile riski arasında ilişki kuran ölçüt beta katsayısıdır. Beta katsayısı, hisse senedi getirisinin piyasa portföy getirisine olan duyarlılığını göstermektedir.
Hisse senedinin Beta katsayısı, hisse senedinin endekse karşı duyarlılığını(volatility) göstermektedir. Eğer bir hissenin betası 1 ise, endeksin %10 arttığı bir dönemde o hissenin %10 değer kazanması, endeksin %10 düştüğü bir dönemde ise o hissenin %10 düşmesi beklenir.
Bu duyarlılık, piyasa endeksinin açıklayıcı değişken olarak kullanıldığı regresyon denkleminin eğimi ile hesaplandığı için beta olarak adlandırılmaktadır. Beta katsayısı şirketlerin sadece pazar şoklarına olan duyarlılığını ölçer.
İlgili 16 soru bulundu
Üç Beta formülü vardır.
“β = Piyasa Getirisinin Hisse Senedi Getirisi ile Kovaryansı/Piyasa Getirisinin Varyansı” formülü sayesinde hesaplama yapılabilir.
Yüksek Beta HCG seviyesinin en yaygın nedeni gebeliktir. Fakat hormonun yüksek tespit edilmesi sağlıklı giden bir gebeliğin teşhisi için tek başına yeterli değildir. Yapılan kan testleri sonucunda 10 mlU/mL'nin üzerinde tespit edilen Beta HCG hormonu için en doğru yöntem, 48-72 saat sonra testin tekrarlanmasıdır.
Beta kavramı, piyasaya kıyasla bir menkul değerin ya da portföyün sistematik riskine dair bir ölçüdür. Beta coefficient olarak da bilinen Beta katsayısı ise bir risk ölçüsü olarak değerlendirilir. Bir şirketin katsayısı yüksekse şirketin hem risk değerleri hem de getiri oranları fazla olur.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Herhangi bir hisse senedi için sabit bir risk göstergesi olan Beta, hisse senedinin getirisinin hisse senedi piyasasına göre ne denli değişkenlik göstereceğini açıklamaya çalışan bir matematiksel katsayıdır.
Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi F\K oranı 10 altında ise yatırım yapılmalı, 10 üstünde ise yatırım yapılmamalı diye kesin bir kural yoktur.
PD/DD oranı için sınır değer 1 olarak kabul edilir.
Bu oranın 1'den yüksek olması, şirket hisselerinin piyasada olması gerekenden çok daha yüksek fiyatlandığı algısını oluşturabilir.
Risk değeri zaman içinde değişebilir. Risk Değeri 1 ila 7 arasında bir değer alır. 1 en düşük oynaklık seviyesini, 7 ise en yüksek oynaklık seviyesini gösterir. Risk Değeri için SPK Fon Rehberi'nde belirtilen metodoloji kullanılarak 5 yıllık getiriler üzerinden hesaplama yapılır.
Borsada En SD Net Kâr Ne Demek? Borsada yer alan şirket hisseleri başına düşen artı oran net kâr anlamına gelir. Tedavülde yer alan hisse senedi kâr oranı SD olarak tanımlanır. Ayrıca şirketin gücü ve finansal durumu SD net kâr oranı ile anlaşılabilir.
CAPM, sistematik olmayan risk elimine edilebildiğinden, riskli bir yatırımın getirisinin alınan sistematik riskin karşılığı olacağını ifade eder. Varlığın sistematik riski beta değeriyle ifade edilir. • Getiri-risk oranı, [E(Ri)-Rf] / βi'dir. Etkin bir piyasada, her varlık için bu oran eşittir.
Herhangi bir varlık veya kıymete yapılan yatırımdan elde edilmesi beklenen getiri ile ilgili varlık veya kıymete yapılan yatırımla üstlenilen risk arasındaki ilişkiyi ifade etmektedir. Prensip olarak üstlenilen risk ile beklenen getiri arasında pozitif bir ilişki bulunmaktadır.
Yatırımcılar nezdinde yüksek bir F/K değeri hissenin pahalı olduğunu, düşük F/K değeri de hissenin ucuz olduğunu gösterir.
Bir yükseliş trendi çizgisi, dip sevilerinin bir doğru ile birleştirilmesi yöntemiyle ortaya çıkarken; düşüş trendi çizgileri ise, tepe noktalarından geçen bir doğru ile tanımlanır. Çizilen çizgiler yukarı eğilim gösteriyorsa, bu bir yükseliş trendi, aşağı eğilim gösteriyorsa, bu bir düşüş trendidir.
Hissede "Tavan Bozmak" ya da "Tavan Çözmek"
Bir hisse senedinin fiyatı bir önceki kapanış fiyatına göre 10% yükseldiğinde tavan fiyatına ulaşmış olur. Bu noktadan itibaren fiyat daha yukarı çıkamayacağı için alım yapmak isteyenlerin sayısında bariz bir azalma olabilir.
Beta katsayısına bakarak yatırımcının alacağı riski kendisinin belirlemesi mümkün. Bir hissenin beta katsayısı aynı zamanda hisse senedinin pazar riskini gösterdiğinden hissenin endekse karşı duyarlılığı hakkında bilgi verecektir. Bu noktada referansımız ise BIST 100 Endeksi olacaktır.
Beta regresyon beta dağılımı ve en çok olabilirlilik üzerine kurulmuş regresyon çeşitidir. Beta regresyon sonucunda ulaşılan değerlerin yorumlanmasının güçlüğü ve normal dağılımlı çarpık grafikler oluşturuyor olması olumsuz yönü olarak gösterilmektedir.
Bağımsız değişkenin kendi ölçü birimi cinsinden bir birim değişmesine karşılık bağımlı değişkenin kendi ölçü birimi cinsinden ortalama olarak ne kadar değişeceğini gösteren katsayıya regresyon katsayısı denir.
Hamilelik kan testi söz konusu olduğunda, hCG değerinin 5 mIU/ml 'den az olması negatif sonuç, yani hamilelik olmadığını gösterirken, 25 mIU/ml'den fazla olması pozitif sonuç yani hamilelik göstergesidir. 6 ile 24 mIU/ml arasındaki değerler ise gri alan olarak adlandırılır ve birkaç gün sonra tekrarlanması gerekir.
Hamilelik durumunun söz konusu olmadığı kişilerde, Beta HCG değerinin 0 veyahut 0'a yakın değerler olması beklenir. Hamilelik durumunda ise 6. günden itibaren bu değerin artması ve 2 günde bir, önceki güne göre katlanarak süregelmesi gerekmektedir.
Yine sağlıklı bir gebelikte, ölçülen Beta HCG düzeyinin her 48-72 saat içinde ikiye katlanması beklenir. Döllenme sonrası 8. ila 11. haftalarda kandaki maksimum düzeyine ulaşan Beta HCG hormonu, ilerleyen dönemde azalır ve belirli bir bazal seviyeye ulaşarak gebelik sonuna kadar aynı seviyelerde devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri