Kuruyemişlerin bebeklerin beslenmesinde ne zaman yer alması gerektiği birçok tartışmanın konusu olmuştur. Çünkü kuruyemişlerin bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olma ihtimalleri yüksektir. Bu nedenle kuruyemişlere bebeklerde 12 ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilmektedir.
Bebek ve çocuklara ne zaman kuruyemiş verilmelidir? Kuruyemişler alerjik besinlerdir ve kuruyemişlerin başlanma zamanı hakkında bilgi çok fazla değildir. Kuruyemişlere genellikle 12 ay ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilir.
Elbette badem, fındık, ceviz gibi önemli besinlerdir. Eğer çocuğun herhangi bir alerjisi yoksa 9. aydan itibaren blenderdan geçirilip, un haline getirilerek meyve püresine ya da yoğurda eklenip çocuğa verilebilir.
Cevizin yanı sıra kaju da çocuklar için oldukça faydası bulunan kuruyemişlerden biridir. Yeterli miktarda kaju tüketimi de çocukların kemik ve kas gelişiminde olumlu sonuçlar doğurur. Bununla birlikte Antep fıstığı, fıstık içi ve fındık gibi kuruyemişleri de çocuğunuzun aperatif öğünleri arasında bulundurabilirsiniz.
Çocuklar; badem, fındık, ceviz, Antep fıstığı, kaju ve yer fıstığı tüketebilirler.
İlgili 44 soru bulundu
Günlük 4 tane kaju fıstığı blenderdan çekilerek, aynı şekilde brenderdan çekilmiş kuru üzümlerle birleştirilip şekil verilerek bebeklere yedirilebilir. Alerjenitesi çok yüksek olan Antep fıstığına başlanırken oldukça dikkat edilmelidir. Böbrek taşına eğilimli olan bebeklerde ise badem tüketiminden kaçınılmalıdır.
Diyet beslenmesinde doyurucu ve sağlıklı bir atıştırmalık tüketmek isterseniz gün içinde 1 avuç kaju ihtiyacınızı karşılayacaktır.
Genellikle çocukluk döneminde gelişen bu alerji, yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilir. Daha önce alerjisi olmayan yetişkin bireyler yaşamlarının herhangi bir döneminde kajuya karşı alerji geliştirebilirler. Çocuklarda kaju fıstığına karşı ilk reaksiyonların ortaya çıkma yaşı, ortalama 2 yaştır.
Günde bir avuç fındık iyi gelir. Fındık, çam fıstığı, kaju, ceviz gibi kuruyemişler eski çağlardan günümüze afrodizyak olarak kullanılan yiyeceklerin başında geliyor.
Fındık, her yönüyle sağlık dostunuz olacak. Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır. Magnezyum oranı açısından iyi bir kuru yemiş olan fındık, kemik sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır.
Son yıllarda artan popülaritesi ile çerezlerin yıldızı olan kaju, çerez olarak tüketilebildiği gibi yemeklerin içine de konulabilir. Kaju meyvesi, çiğ veya kavrulmuş olarak tüketilebilir. Kaju ağacı üzerinde yetişen yiyecek, fasulye ve böbrek şekline benzeyen formu ile diğer fıstıklardan ayırt edilir.
Kaju, içeriğinde bulunan lif oranı oldukça düşük olup kalorisi ise çok yüksektir. Çok besleyici bir yemiş olan kaju, özellikle de diyet yapan kişileri uzun süreler tok tutmaya yardımcı olur.
Badem, ceviz, Antep fıstığı ve kaju gibi kuruyemişler genellikle uyku için iyi bir besin olarak kabul edilir.
Fosfor ve potasyum açısından zengin sayılan kaju cinsel yaşamı canlandırıyor. Enerji deposu bu yemiş aynı zamanda erkeklerde sperm sayısını artırarak babalık yolunu açıyor.
Kaju yağlı bir kuru yemiştir bu nedenle gün içinde aşırı tüketmeniz önerilmez. İçerdiği yağdan dolayı, fazla tüketildiğinde ishale neden olur.
Kaju Alerjisinin Teşhisi
Alerjinizin teşhisinde, deri delme ya da kan testi kullanılabilir. Deri delme testinde az miktarda alerjen derinizin altına küçük bir delik açılarak yerleştirilir. Kabarma, kızarıklık ya da kaşıntı meydana gelirse alerjiniz olduğu sonucu ortaya çıkar.
Besin alerjisinin tedavi olmasa da bebeğin yaşı ilerledikçe geçtiği durumlar da vardır. Bebeklerde alerjiye sebep olan besinler inek sütü, yumurta, buğday, soya, kuru yemiş ve balık ürünleridir.
Çocuklarda besin alerjisi en çok bu gıdalarda görülür; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi. Sıkça çikolata ve kakao tüketimi nedeniyle alerjik burun akıntısı, migren, deride kızarma, kaşıntı ve sindirim sistemi bozuklukları görülebilir.
Bir insan en sağlıklı yağ ihtiyacını kuruyemişlerden sağlıyor. Ancak yemişlerin kavrulması demek bu doğal yağların trans yağa dönüşme ihtimalinin olduğu demek. Dolayısıyla doğal bir besin olarak kuruyemiş tüketilmek isteniyor ise kesinlikle çiğ olarak alınmalıdır.
Bu besinlerin başında gelen kaju, doğal antidepresanlar arasında yer alıyor. A Haber ekranına konuşan uzmanların açıklamalarına göre, vücuttaki serotonin miktarını artırarak depresyonla mücadelede destek veren kajunun birçok mucizevi faydası bulunuyor.
Magnezyum, potasyum ve fosfor açısından zengin olan kaju fıstığının kavrulmuş halidir. Kaju Orta ve Güney Amerika'da sıklıkla yetiştirilen tropik bir bitkidir. Kavrulmuş kajunun göz sağlığı açısından oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Beyin sağlığı açısından da etkili olan kaju, ceviz ve badem kadar önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri