Navlun Faturası Nedir? Deniz ve nehir yolu taşımacılığında sıklıkla kullanılan ve mal taşıma ücretini belirten faturaya navlun faturası adı verilir. Bu fatura genellikle ihracatçı tarafından ödenmektedir.
Navlun Faturasını Kim Öder? Navlun faturası, genel olarak ürünü gönderen yani ihracat yapan işletme tarafından ödenmektedir. Ancak taraflar arasında yapılacak anlaşma ile de değişebilir. Bu bedel peşin de ödenebilir, varış noktasında da ödenebilir.
CFR (Cost and Freight): Navlun (taşıma masrafı) ödenmiş olarak teslim: Bu teslim şeklinde navlunu (taşıma masrafını) satıcı öder. Dolayısıyla burada alıcının belirttiği varış limanına malları getirmek için taşıma sözleşmesini satıcı yapar ve taşıma masrafını da satıcı öder.
Navlun, deniz ve nehir yolu ile taşınan eşya için, taşıma hizmeti karşılığında gemi şirketine ödenen ücret. Navlun bedeli resmî bir tarifeye veya sözleşmeye göre tahakkuk eder. Teslim şekline göre navlun satıcıya veya alıcıya ait olabilir.
Navlun genel olarak deniz taşımacılığı ile gemiye yük bindiren ürün ve eşyaların tamamını kapsamaktadır. Eşya ağırlıklı olan navlun içerisinde büyük ve küçük ölçekli tüm ürünler fatura kapsamına girmektedir. Bu şekilde firmalar gemi firmasına belirli bir miktar navlun bedeli ödeyerek hizmetten yararlanmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Türkiye'de 2021 yılı başında 2 bin 350 TL, 2022 yılı başında 5 bin 800 TL civarında olan ortalama navlun fiyatı, 2023'e girerken 12 bin TL civarına ulaştı. Türkiye'de navlun fiyatları bu yıla yüzde 15 artışla başlarken, artış Şubat ayında da sürerek yüzde 20'yi geçti.
Navlun, liman, antrepo gibi hizmetlere ilişkin faturalar hem döviz hem de TL düzenlenebiliyor. Bu faturalar gümrükte beyan edilirken beyannamenin tescil tarihindeki kurun mu yoksa fatura tarihindeki kurun mu esas alınacağı noktasında sorun yaşanmaktadır.
Nalun faturayı kim kesebilir sorusuna cevaben; Navlun fatura kesebilmek için uluslar arası taşımacılık şirketi olması gerekmektedir. Bu önemli bir bilgidir. Uluslar arası bir taşımacılık şirketi değilseniz navlun faturası kesmeniz mümkün olmayacaktır.
Yukarıda belirtilen 14. madde hükmünün verdiği yetkiye istinaden 28.12.1984 günlü Resmi Gazete'de yayımlanan 84/8889 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında deniz, hava, kara ve demiryolu ile yapılan yük ve yolcu taşıma işleri KDV den müstesna tutulmuş bulunmaktadır.
Navlun; malları kara yolu, intermodal taşımacılık (demir yolu ve kara yolu), gemi veya hava yoluyla taşınması için nakliye şirketine ödenen ücrettir.
Navlun hesaplama formülü nedir? Navlun hesaplama formülü, yükün hacimsel ağırlığını belirlemek için kullanılan formüldür. Eğer yük bir konteyneri doldurmuyorsa kullanılan navlun hesaplama formülü, palet ölçüleri (80×120) x konteyner yüksekliği (2.4) x palet sayısı (5) x 1000 m3'tür.
Navlun Vergisi Nedir? Türkiye'de navlun vergisi, Türkiye Gümrük Bölgesi'nde gerçekleştirilen ithalat ve ihracat taşımacılığı işlemleri için alınan bir vergidir. Navlun vergisi, yurt içi veya yurt dışı taşımacılık işlemleri sırasında alınabilir ve genellikle yükün ağırlığı, mesafesi ve taşıma yöntemine göre belirlenir.
Yükün kapladığı hacim ve brüt ağırlığı, yükün taşınması için gereken süre, hatların ihracat ve ithalat kullanım oranı, konteynır kullanılması navlun fiyatları üzerinde etkili olur. Taşımacılıkla ilgili detaylar konşimento adı verilen navlun sözleşmesi ile düzenlenir.
Navlun; dış ticarette bir yerden başka bir yere ulaştırmak için gemiye alınan eşyanın bütünü ve taşıyıcı tarafından, gemisinde taşınacak yük için istenen ücret demektir.
Peşin Navlun ödemesi, taşıtan tarafından fiili ihracat tarihinde taşıma şirketine yapılır. Havale navlun ödemesi ise, fiili ihracat başlayıp gemi yola çıktıktan sonra yapılır. Havale navlun ödemesinde (Freight Collect), taşıma şirketi navlun tamamen ödenmedikçe malı ithalatçıya teslim etmeme hakkına sahiptir.
Bu teslim şekillerinde taşıma bedeli bir fatura ile taşıma şirketine yapılmış olmasına karşın gümrük idareleri bu ödemeyi IATA tarafından belirlenen tarife ile karşılaştırmaktadır. IATA fiyatlarından daha düşük bir ödeme söz konusu ise aradaki fark ithalat beyannamesinde “navlun farkı” olarak beyan edilmektedir.
Navlun Faturası Nedir? Deniz ve nehir yolu taşımacılığında sıklıkla kullanılan ve mal taşıma ücretini belirten faturaya navlun faturası adı verilir. Bu fatura genellikle ihracatçı tarafından ödenmektedir.
istisna kapsamında mıdır yoksa değil midir? HİZMET alım ve satımların da dövizli işlemler için bir yasaklama yoktur. Eski uygulamalar devam edecektir. Navlun (yurt dışı taşıma ) faturaları DÖVİZ OLARAK TAHSİL VEYA ÖDEME YAPILIR.
KDV'yi vergi makamlarına ödediğinizde, son tüketici satın alma fiyatının bir parçası olarak KDV'yi öder. Yalnızca satın alımlarınızda ödediğiniz KDV'yi geri alabilecek ve KDV kaydınız varsa satışlarınız üzerinden KDV tahsil edebileceksiniz.
Malları satıcının işletmesinde teslim aldığı andan itibaren malla ilgili tüm risk ve masraflar Alıcının sorumluluğundadır. Malların taşıtılması amacıyla taşıma acentası ile anlaşarak navlun bedelini öder. Alıcı, malları teslim aldığına dair gereken belge ve delilleri satıcıya sağlamalıdır.
Gümrük vergisinin matrahı eşyanın gümrük kıymetidir. Fatura bedeli (FOB), yurt dışı navlun ve sigorta bedeli ayrıca Gümrük Kanunu'nun 27. Maddesi uyarınca gümrük kıymetine dahil edilmesi gereken unsurların toplamı gümrük vergisinin matrahını oluşturur.
Fatura bedeli ödenmediği takdirde fatura bedelini ödemeyen kişi veya şirkete karşı icra takibi başlatılabilir. Fatura ilamsız icra takibine konu olabilir.
Eğer ürünleriniz GÇB ile yurt dışına çıkıyorsa mutlaka e-fatura ihracat faturası olarak gönderilmelidir, aynı durum bedelsiz ihracat faturası ve serbest bölgelerdeki şirketler için kesilecek faturalar için de geçerlidir. Ekte bulunmuyorsa kağıt veya e-arşiv şeklinde olabilir.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
30 Aralık 2022 tarihinde resmi gazetede yayınlanan tebliğde,, Vergi mükellefi olan bir müşteriye vergiler dahil toplam fatura tutarı 4400 TL'nin aşılması durumunda e-Arşiv fatura düzenlemek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri