Bu dönemde aşırı televizyon izleme ile; dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve otizm arasında ilişki olduğunu gösteren pek çok araştırma bulunmaktadır. Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi, önlem olarak 0-2 yaş çocuklarının televizyon ekranlarından uzak durmaları gerektiğini vurgulamaktadır.
Bebeğinizi, özellikle iki yaşına gelinceye kadar televizyondan olabildiğince uzak tutmanızda fayda var. Çocuğun televizyon izlemesinin zararları birçok açıdan görülebiliyor. Erken dönemde uzun süre televizyon izleyen çocukların sosyal, bilişsel becerileri ve dil gelişimi olumsuz etkilenebiliyor.
uzmanlar 2 yaşından önce çocuklara televizyon seyrettirmeyi önermiyor. gelişimini olumsuz etkiliyor.
0-3 yaşlarında mümkünse evde bebeğin görebileceği herhangi bir yerde televizyonun açılmaması gerekir. 4-7 yaş arası çocukların günde maksimum 1 saat televizyon izlemesi önerilir.
Çocuklar kısa kol boyuna sahip olduğundan ve yakın-uzak arasında çok rahat uyum yapabildiklerinden dolayı televizyonu yakından izlerler. Kısa kol boyu çocuklara önündeki ekrana ulaşma güdüsü verir. Çocuklar dokunmak ve önündeki ekrana hakim olmak ister. Televizyona yakın oturma sebeplerinden bir budur.
İlgili 43 soru bulundu
AAP'ın önerilerine göre; 18 aya kadar olan dönemde çocukların görüntülü konuşmalar haricinde ekranla teması engellenmeli. 18-24 ay arasında ise ekranla tanışma başlayabilir, ancak bu tanışma mutlaka bir yetişkin eşliğinde gerçekleşmeli.
Aşırı derecede televizyon izleyen çocuklarda hırçınlık, kaygı, korku gibi olumsuz psikolojik davranış değişiklikleri görülmektedir. Uzun süreli TV karşısında vakit geçiren çocuklarda yatma saatlerinin geciktiği ve uyku problemlerinin ortaya çıktığı ve bunların fiziksel gelişimi olumsuz etkilediği bilinmektedir.
3 yaşına kadar çocuk televizyon dâhil, akıllı telefon, bilgisayar, tablet vb. hiçbir teknolojik cihaza ve ekrana maruz bırakılmamalıdır. Çocuklar bu yaşta gerçeği ve kurguyu ayırt etme becerisine sahip değildir.
Amerikan Pediatri Akademisi, 0-2 yaş arası çocukların hiçbir şekilde televizyon izlememesini, 2 yaşından büyük çocukların ise günde en fazla 1 saat televizyon izlemesini önermektedir.
Bu noktada çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, pedagoglar ve rehber eğitmenler eşliğinde belli yaş grupları için belli ekran süreleri önerilir (2): 2 yaş öncesi için görüntülü görüşme dışında hiç kullanmamak, 2-12 yaş arası günde 1 saat, Ergenler ve yetişkinler için günde 2 saat.
1 yaşından önce kesinlikle çizgi film izlenmemesini söyleyen uzmanlar, 3 yaşından sonra kontrollü olarak günde 1 saati geçmeden seyretmek gerektiğini, 4-6 yaş arasında 1,5 - 2 saat seyredilmesi gerektiğini söylüyor. bebeklerin ilk 2 yıl içinde televizyon ve çizgi filmden uzak tutulması gerektiğini belirtiyor.
Uzmanlar bebeklerin ilk 2 yıl içinde televizyon ve çizgi filmden uzak tutulması gerektiğini belirtiyor. Çünkü araştırmalar günde 2 saatten fazla televizyon ya da çizgi film seyreden çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) görülme olasılığının, izlemeyen çocuklara göre daha fazla olduğu gösteriyor.
Anlık olarak sıklıkla değişen görüntüler ve ses efektleriyle süslü reklamlarla klipler, bebeklerin televizyon ekranında olup bitenleri algılama çabasından ibarettir. Bu durum ebeveynler tarafından ilgi çekici karşılansa da, bebeklerin pedagojik gelişimlerini olumsuz etkilemektedir.
İlk sözcüklerin telaffuzu ise 8. ay ile 18. ay arasında, çoğunlukla 12. ayda gerçekleşir. Bu dönemde bebek “gel, git, dur, al, ver” gibi genellikle tek heceli sözcüklerle iletişim kurmaya başlar. 18 aylık olmuş bir bebeğin yaklaşık 10 sözcüğü tek tek söyleyebilmesi beklenir.
Bir bebeğin gözleri ışığa karşı yüksek oranda hassastır. Bu nedenle bebek parlak ışığa maruz kaldığında göz bebekleri küçülür. Ayrıca parlak ışık duyularını uyararak bebeğin daha da hareketlenmesine yol açar. Bebeğin merkezi görme yeteneği gelişme aşamasındadır.
Ayrıca Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), aile ile görüntülü sohbet dışında, 18 ila 24 aylıktan küçük çocukların ekranlardan uzak durmasını öneriyor. AAP ayrıca, 2 ila 5 yaş arasındaki okul öncesi çocuklar için ekran kullanımının günde yalnızca bir saat yüksek kaliteli programla sınırlandırılmasını tavsiye ediyor.
0-3 yaş grubunun ekrana hiç maruz kalmaması nörolojik ve dil gelişiminin olumsuz etkilenmemesi için önemli. Televizyona çok maruz kalmak sosyal gelişmeyi olumsuz etkiliyor. Aileler, 3 yaş sonrası için günde yarım saat, 6 yaş sonrasında günlük yarım saatle 1 saat aralığında televizyon izletebilir.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.” “Kitap ve sporun olmazsa olmaz…
Uzmanlara göre, 0-2 yaş arasındaki bebeklerin günde 2 saatten fazla televizyon izlemeleri otizm belirtilerinin artmasına neden oluyor. Otizm, ülkemizde her 150 çocuktan birinde görülüyor.
Ekranlar, görme siniri yoluyla beyne aşırı uyaranlar verir. Aşırı ekrana maruz kalan çocuk, doğal uyaranları algılayamaz. Bu çocuk büyüdükçe dikkat eksikliği, hiperaktivite, öğrenme-konuşma bozukluğu, aşırı saldırganlık gibi davranış problemlerine neden olur."
Bebek ilk doğduğunda aydınlığı ve karanlığı ayırt edebilir, görme tam netleşmemiştir ancak 15-20 santim uzağındaki cisimleri görebilir ve yakınındaki insanlara bakar. Göz teması kurmaya 3 aylıkken başlar.
İlk 2 yıl çocuğunuza televizyon izletmeyin
Yapılan araştırmalar 2 yaş öncesinde televizyon izleyen çocukların bilişsel gelişimlerinin olumsuz olarak etkilendiğini, dil gelişimlerinin geciktiğini ortaya koymaktadır.
Televizyon Bağımlılığının Belirtileri
Eve geldiğinizde ilk işiniz televizyonu açmak oluyorsa. Televizyon seyrederken araya giren birilerine sinirleniyorsanız. Televizyonun olmadığı veya kapalı olduğu bir ortamda rahatsız hissediyorsanız. Televizyonsuz bir hayatı düşünemiyorsanız.
Televizyon karşısında geçirilen bu süre çocukların dikkat sürelerinin kısalmasına, gelişim dönemlerinin sekteye uğramasına, dil gelişimi ve dil kullanım problemlerine, bilişsel becerilerin gerilemesine ve sosyalleşmenin azalmasına sebep olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri