Sosyal Güvenlik Kurumunun genelgesine göre 1 Ocak-31 Aralık zaman dilimini kapsayan bir yıl içerisinde işçiler, toplam 40 gün rapor alabilir.
Raporda kontrol muayenesi belirtilirse bu 10 gün sonunda hastalığın geçmemesi durumunda hekim, kontrol muayenesi yaparak çalışanın istirahatine devam etmesi için 10 gün daha rapor yazabilir. Böylece hastalık izni 20 güne kadar uzatılabilir. Ancak bir hekim, yılda en fazla 40 gün rapor yazabilir.
Birbirinden Bağımsız veya Aynı Hekimden Arka Arkaya Rapor Alınması Halinde Rapor Parası Nasıl Ödenir? İşçinin almış olduğu raporda hekim tarafından Kontrol veya Çalışır olarak rapor durumu belirtilir. Tek hekim bir seferde 10 günden fazla rapor veremez.
(6) Memurlara bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından verilecek raporların toplamı kırk günü geçemez. Bu süreyi geçen hastalık raporları sağlık kurulunca verilir.
Sağlık Bakanlığı, yenilenmemiş / yenilenmesi gereken rapor sayılarının hala ciddi düzeyde olması ve rapor yenileme taleplerine bağlı olarak sağlık hizmet sunucularında yoğunluk yaşanması üzerine rapor geçerlilik sürelerini 30 Haziran 2024 tarihine kadar uzattığını duyurdu.
İlgili 21 soru bulundu
Rapor süresinin 40 günü geçmesi durumunda da rapor, Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili kurulları tarafından incelenir. Raporun onaylanması hâlinde ise işçiye iş göremezlik ödeneği verilir. Bu zaman zarfında işçi maaş alamaz.
Sürekli rapor alan işçi işvereni zor duruma sokmaktadır. Sürekli olarak hastaneden rapor alarak işe gelmeyen işçinin sözleşmesi işveren tarafından haklı neden ile fesih edilebilmektedir. İşverene bu yetkiyi veren ise 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 25'in I-a bendidir.
Ayrı ayrı hekimlerden olmak şartıyla, toplam 40 güne kadar tek hekim raporu alınabilir. Ancak her bir raporun süresi 10 günü geçemez. Tek hekimden alınan raporların toplamı 40 günü aşması halinde, aşan rapordan başlayarak onaylatılması halinde hastalık iznine çevrilmesi mümkün bulunmaktadır.
CEVAP 12: Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde on sekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise on iki aya kadar izin verilir.
Üç hekim raporunda ise üç farklı uzman doktorun muayenesine ve bulgularına dayalı sonuçlar paylaşılmaktadır. Yine kişinin sağlık durumuna ve başvurusuna istinaden belirlenen bu üç uzman doktor tarafından yapılan tetkik ve muayene sonuçları, doktorlar tarafından imzalanan muayene formu ile heyete sunulmaktadır.
Raporlu olunan sürenin 3. Gününden itibaren geçen günler işveren tarafından maaştan kesilir ve kesilen ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu öder. Bu durumda 10 günlük rapor almış bir işçinin 3.,4.,5.,6.,7.,8.,9. ve 10. gündeki raporları için toplamda 8 günlük iş görmezlik rapor parası ödenir.
(4) Memurlara tek hekim raporu ile bir defada en çok on gün rapor verilebilir. Raporda kontrol muayenesi öngörülmüş ise kontrol muayenesi sonrasında tek hekim tarafından en çok on gün daha rapor verilebilir.
40 Günden Fazla Rapor Alan İşçi
4857 sayılı İş Kanunu'na göre işçinin alacağı rapor süresi ihbar süresini geçmesi halinde işveren iş sözleşmesini haklı nedenle fesh edebilmektedir. Sürekli ve uzun süreli rapor alan işçinin işin işleyişini ve düzenini bozması haklı nedenle feshe sebep olmaktadır.
Hastane kurulu tarafından onaylanan heyet raporu neredeyse her kamu kurum ve kuruluşa iletilebilir. Heyet raporu ortalama 3 ve ya 4 gün içinde alınabilir. Bunun yanı sıra tam teşekküllü sağlık raporunun süresi 7 iş günü olarak belirlenir. Heyet raporunun geçerlilik süresi neredeyse 90 gün olarak belirlenmiştir.
Maddesinde; istirahat raporu memurun görev yaptığı biriminde izin vermeye yetkili kılınan birim amiri tarafından hastalık iznine çevrilmedikçe memur il dışına çıkmamalıdır '' hükmüne yer verilmiştir.
Normal şartlarda aralıksız uzun süreli (Sağlık Kurulu aracılığıyla) istirahat raporu almış işçi, raporlu iken işten atılamaz ama rapor süresi 4857/17. maddeye göre verilecek ihbar süresini altı hafta aşmışsa bu durumda sadece kıdem tazminatı ödenerek 4857/25. madde gereğince işverence derhal işten çıkarılabilir.
Kontrol raporunun ardından ya işe dönebileceği ya da tekrar en fazla 10 günlük rapor kullanabileceği yönünde karar çıkabilir. Bu durumda aile hekimleri en fazla 20 günlük rapor verebilir. Aile hekimleri dışındaki sağlık kuruluşlarındaki bir doktora muayene olunmuş ise yine tek seferde 10 günlük rapor verilebilir.
İş göremezlik raporu herhangi bir sağlık kuruluşu veya hekimden değil; Sosyal Güvenlik Kurumunun yetkilendirdiği hekim veya sağlık kuruluşlarından alınır.
Tek hekim raporu ile 10 güne kadar istirahat verilebilir. İstirahat sonrası kontrol muayenesi belirtilmişse -toplamda 20 günü geçmemek üzere- hekim istirahat raporunu uzatabilir. Ancak 20 günü aşan raporlar Sağlık Kurulu tarafından verilir. Özel hastanelerin Sağlık Kurulları da 20 günü aşan istirahat raporu verebilir.
tamamlanmadan göreve başlanılması için yeni bir rapor istenip istenilmeyeceği hususlarında açıklık bulunmadığından tereddüt hasıl olduğunu belirterek, söz konusu uygulamaya esas Başkanlığımız görüşünün sorulduğu ilgi yazı incelenmiştir. onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilir.
Yukarıdaki hüküm gereğince 7 günü aşan rapor sürelerine isabet eden günler Maaş Bilgi Girişi formundaki Rapor (gün) alanına girilerek sistem tarafından Özel Hizmet Tazminatından kesinti yapılmaktadır.
Heyet raporu tam teşekküllü devlet hastanelerinden ya da özel hastanelerden alınabilir. Heyet raporu almak isteyen kişi öncelikle randevu almalıdır. Ardından hastane tarafından verilen rapor talep dilekçesi, heyet raporu ücreti ve istenilen diğer belgeler teslim edilir ve işlemler başlatılır.
Raporlu iken işten çıkarılır mı? Eğer rapor 6 haftadan fazla ise iş veren iş sözleşmesinin feshedebilir.
Sonuç olarak, işçinin raporlu olduğu süre içinde iş sözleşmesi askıda olduğu için bu süre içinde savunma istenmesi hukuka uygun olmaz. Çünkü, askı süresi içinde temel edimlerden olan iş görme borcu askıya alındığından, bu borcun yerine getirilmesi ile ilgili savunma istenmesi uygun değildir.
Böyle bir durum tespit edildiğinde, işverene idari para cezası da uygulanıyor. Buna göre, kişinin raporluyken çalıştığını SGK'ya bildirmeyen işverene, bu bildirimi yapmaması nedeniyle brüt asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası kesiliyor. Bu tutar da 2022 yılı için 2 bin 502 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri