Eğer ameliyatınızda dren kullanılmışsa, ameliyat yerinden çıkan bir plastik boru ve bunun ucunda bir rezervuar varsa, kesinlikle dren alınmadan duş almayın. Dren alınmadan duş alırsanız büyük ihtimal drenin giriş yerinden içeri, derialtına suyla birlikte mikroplarda girecek ve enfeksiyona yol açacaktır.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir. İlk günden sonra, bandaj çıkartılmalı, yara bölgesi sabun ve su ile hafifçe temizlenmelidir.
Operasyon sonrasında ödem oluşumunu engellemek adına, göz yaklaşık 1 saat kapalı tutulur. Hasta aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir ve iki gün sonra banyo yapabilir. Ameliyat alanlarındaki dikişler 7 gün sonra alınır.
Yara bölgesinden sızıntı şeklinde kanama olması ve tükürüldüğünde pembe bir tükürük görülmesi normaldir. Bu durum iki gün kadar devam edebilir. Kanamanın olmaması için tükürmemeniz, sıcak yiyecek – içecekler almamanız, ameliyatlı bölgenin olduğu tarafı dikişler alınana kadar kullanmamanız önemlidir.
Dikişler alındıktan sonra yara iyileşmesinin devam etmekte olduğu unutulmamalıdır. Keside kötü iz oluşmasını engelleyebilmek için steroidli pomadlar 6-18 ay süre ile masaj yaparak kesi bölgesine uygulanabilir. Bazı durumlarda steroid enjeksiyonu, bası giysisi, silikonlu gel sheet kullanımı önerilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Emilemeyen cerrahi dikişler erken çıkarılırsa ayrılma meydana gelebilir ve skar doku yayılabilir. Öte yandan, cerrahi dikişler gereğinden geç çıkarılırsa, yara izi, enfeksiyon ve iltihaplanma veya tahriş gibi otoimmün tepkiler oluşabilir.
Dikiş atma işlemi bittikten sonra dikiş atılan bölge temiz bir bandaj ile kapatılır. Bunun amacı, dikiş atılan bölgenin dış etmenlere karşı korunmasıdır. Bandaj uygulanan bölge en az 2 gün kuru tutulmalıdır.
Ancak dikişlerden gelen hafif sızıntı – lekelenmeleri önlemek veya terden etkilenmemesi için yara üzeri bir gazlı bezle kapatılabilir.Tekrar duş alınacağında yaranız üstü açıkken duş alabilirsiniz, su geçirmeyen yara bantlarıyla üzerinin kapatılması gerekli değildir.
Dikişlerin alınması işlemi genellikle acısızdır ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Ancak doktorunuz dikişlerin alınması öncesinde yara bölgesini kontrol eder ve iyileşme sürecinin tamamlandığından emin olur.
Dikişin uzun kalması teknik olarak mümkün olsa da, daha uzun süre dokuda bırakılan dikişler daha fazla ize ve doku içine gömülmeye bağlı olarak hasta konforunda azalmaya, enfeksiyona ve yabancı cisim reaksiyonlarına (granüloma) sebep olabilir. Bu sebeple, yüzeyel dokulara atılan dikişler en uygun zamanda alınmalıdır.
Banyo konusunda genel olarak doktorlar dikiş alındıktan sonra banyo yapmayı önermektedir. Dikişlerin aldırma konusunda da genellikle 10-15 gün arasında alınması önerilmektedir. Bazı doktorlar emilebilen dikiş kullanıp dikiş alınmasına gerek olmayabilir doktorunuz bu konuda size bilgi vermektedir.
Banyo. Normal banyonuzu alabilirsiniz, yaralarınızın etrafındaki ince kabuklar yumuşayarak kendilerinden düşecektir. Yaralarınıza sabunlu su değmesinin sakıncası yoktur.
Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir. Estetik veya tıbbi yaraların iltihaplanması aslında sonradan yaraya bulaşan mikroplarla değil, ameliyat esnasında vücuda giren ve hatta derideki kişinin kendi mikroplarıyla oluşmaktadır.
Drenler genellikle 3-4 gün içinde alınır. Drenler alındıktan sonraki ilk pansumanınız genellikle dren yerinden gelen akıntı ile kirlenecektir. Pansumanı değiştirdikten sonra bu pansumanın üzerini Op-site drape yada Tegaderm gibi steril, yapışkanlı bir naylon tabaka ile kapatırsanız rahatça duş alabilirsiniz.
Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir. Kesilme veya Dikişli Yaralar: Bu tür yaraların iyileşme süresi, dikişlerin alındığı zamanı da içerebilir. Genellikle dikişler 1-3 hafta içerisinde alınır, ancak tam iyileşme daha uzun sürebilir.
Cerrahi müdahale esnasında ağız içindeki yara yerine birkaç dikiş atılmış olabilir. Bu dikişler bazen vücut tarafından emilebilir cinstendir ve alınması gerekmiyor olabilir. Eğer emilebilir cinsten değilse bu dikişler genelde 7 ile 10 gün içerisinde alınır.
Hekimler yara izlerinin en az birkaç ay boyunca üzerinin örtülmesini veya güneş koruyucu ile korunmasını öneriyor. Kıyafetinizin yara izine sürtmemesine dikkat edin, bu ek bir tahrişe yol açabilir. Yara izini gözetim altında tutun; yara dokusu orantısız şekilde büyürse bir hekime başvurulması önerilir.
Ameliyat sonrası doku iyileşmesi sırasında, vücutta iltihaplanma ve enflamasyon meydana gelebilir. Bu durum, ameliyat bölgesinde yanma hissine neden olur. Ameliyat sırasında veya sonrasında sinirlerde meydana gelen hasar, ameliyat bölgesinde yanma hissine yol açar.
Doktor aksi bir tavsiyede bulunmadıkça dikişiler alındıktan 24 saat sonra deniz ya da havuza girmek mümkün olabilir. Vücudunda açık yara ve kesikleri bulunanların ise denize girmeden önce hekime danışması faydalıdır.
İlk 3 gün burun içine su kaçmayacak şekilde dikkatli yıkanın, sonra alçınız dahil 2-3 dakikalık kısa süreli, ılık su ile duş alabilirsiniz (banyo kısa tutulmalı, sıcak ve buharlı ortamdan kaçınılmalıdır).
Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir. Çok sık duş almak deri döküntüsü, kaşıntı, rahatsızlık hissi gibi durumlara yol açabilir.
Yarayı yavaşça kurulayın. Yarayı temizledikten sonra temiz bandaj ile kapatın. Dikişler alınana kadar yarayı temiz bandaj ile kapatın. Eğer, kirlenir, ıslanır veya çıkarsa yenisi ile değiştirin.
Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki 7.-10. günler arasında alınır. Dikişlerin ne zaman alınacağı konusunda sorumlu hekim farklı bir öneride bulunabilir.
Tüm evde sağlık hizmetlerinde olduğu gibi evde dikiş alma hizmeti de steril koşullarda yapılmalıdır. Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir işlem olmasına rağmen işin uzmanı hemşire tarafından alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri