Kasko sigortası da bir yıl süre ile geçerli olduğu için sigorta yenilenmediğinde ya da kasko sigortasına ara verildiğinde indirim hakkı kaybolabilir.
Kasko yenileme süresi geçerse hasarsızlık indirimi kaybedilebilir. Bu durum sigorta şirketlerine göre değişebilir. Kasko sigortanın yenileme süresini geçirmeyeye dikkat ederek hasarsızlık haklarını koruyabilirsin.
Sigortasını yaptırmayarak para cezası alan kişinin günü geçmeden ödeme yapması büyük önem taşımaktadır. Kişinin ödemeyi geciktirmesi durumunda ise araç sigorta gecikme cezası devreye girmektedir. Trafik sigortası gecikme zammı olarak cezanın yazıldığı tarihten sonra her ay %5 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.
Kasko sigortasının güvencelerinin sürmesi adına gerekmedikçe iptal edilmesi önerilmese de iptal edilebilir. Örneğin kasko sigortanı satın alıp 1 ay sonra iptal ettirdiğinde aylık kasko şeklinde yararlanmış olursun ama geri kalan aylarda aracında bir hasar oluşursa masrafları kendi bütçenden ödemen gerekebilir.
Yeni aracın 1 yıl sonunda herhangi bir hasarla karşılaşmaması halinde indirimden faydalanabilmektedir. Poliçe dönemi içerisinde sigorta sahibinin kusurlu olduğu kaza durumu yaşanması halinde de yine bu indirimden yararlanılma hakkı kaybedilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Gerçekleşen küçük çaplı hasarlar sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu servislerde belli limitler dahilinde Mini Onarım teminatı kapsamında ücretsiz bir şekilde yaptırılabilmektedir. Kasko poliçenizin poliçe tarihinden itibaren 1 yıl boyunca geçerli olduğunu bilmekte fayda var.
Hangi durumların kaskoyu bozduğu, kaskonun neleri teminat altına aldığı ve daha birçok konu; alanında uzman sigortacılar tarafından açıklığa kavuşur. Araç sahiplerinin sıklıkla merak ettiği bir diğer konu ise far ve stop lambası değişiminin kaskoyu bozup bozmadığı olur. Bu durum, genellikle kaskoyu bozmaz.
Türkiye Sigortalar Birliği kaskoda yaş sınırını 15 olarak belirlemiştir. 15 yaş altı olan araçlar kasko değer listesinde yer almaktadır. Ancak 15 yaş üstü olan araçlar kasko değer listesinde yer almadıkları için sigorta kapsamında değerlendirilememektedir.
Kasko sigortası isteğe bağlı bir sigorta türü olduğu için trafik sigortasından ayrışarak istenilen zamanda kasko sigortası yaptırılabilir. Trafik sigortasında ise noter satışı yapıldıktan sonra aracın mevcut trafik sigortası, aracın yeni sahibi tarafından herhangi bir prim ödemeden 15 gün boyunca kullanılabiliyor.
İsteğe bağlı olarak yapılan kasko sigortası, trafik sigortasından farklı bir tür olarak yer alıyor. Trafik sigortasında noter satışı yapıldıktan sonra aracın yeni sahibi mevcut sigortayı prim ödemeden 15 gün boyunca kullanabiliyor ve maddi yükümlülük taşımıyor.
Trafik sigortası zorunlu, kasko isteğe bağlı olarak yapılır ve ek teminatları da kapsar. Kasko ile trafik sigortası farkı temelde budur.
Örneğin poliçenizi 1 ay önce yenilemek istediğinizde her sigorta şirketinden teklif alamayabilirsiniz. Bazı şirketler ise 15 günden önce size teklif vermez. Bu nedenle poliçenizi, bitiş tarihinden en geç 1 hafta önce yenilemelisiniz.
Aracına 1 yıldan kısa süreyi kapsayan bir sigortaya sahip olmak istiyorsan aylık kasko seçeneklerine yönelebilirsin. Sen de bütçene uygun araç sigortası yaptırmak istiyorsan cazip fiyatlar ile dikkat çeken aylık kasko sigortası yaptırabilir ve aracını güvence altına alabilirsin.
Kasko sigortası zorunlu bir sigorta olmadığı için herhangi bir sebep göstermeden iptal ettirebilirsiniz. Ancak kaskonuzu iptal ettirdikten sonra çeşitli risklere karşı korunmasız bir durumda kalacağınızı unutmamanız gerekmektedir. Bu yüzde kaskonun iptal ettirilmesi tavsiye edilmez.
Sigortacı durumun bildirilmesinden sekiz gün içerisinde sigortalı veya sigortacı tarafından kasko iptal edilebilir.
Araç sahibi, 1 yıl dolmadan kaskolu aracını satmak isterse bu durumunda araç sahibine ait kasko poliçesi iptal edilir. Poliçenin geçerli olduğu 1 yıldan geriye kalan gün sayısının yani sigortanın işlemediği günlerin kasko primi hesaplanır ve kasko sahibine ücret iadesi yapılır. Yani kasko poliçesi alıcıya devrilmez.
Zorunlu trafik sigortasından farklı olarak kasko sigortası her yıl yenilenmek zorunda değildir. Kasko sigortası da bir yıl süre ile geçerli olduğu için sigorta yenilenmediğinde ya da kasko sigortasına ara verildiğinde indirim hakkı kaybolabilir.
Sürücülere uygulanan ceza puanları ve belgelere el koyma gibi yaptırımlar trafik sigortası primlerinde artışa neden olacak. DUVAR - Trafik sigortası ile ilgili yapılan yönetmelik değişikliği nedeniyle artık trafik cezaları ödenecek sigorta primini etkileyecek.
Motor arızasının ödenmesi, hasarın sebebine ve poliçenin kapsamına göre değişiklik gösterir. Genellikle genişletilmiş kasko poliçelerinde motor arızasının karşılanacağına dair ek maddelere yer verilir. Kasko, teknik sorunlardan kaynaklanan motor arızalarını karşılar.
Kasko yaş sınırı 15 olduğu için 15 yaş üstü araç sahipleri kasko sigortası yaptıramazlar ancak yine de özel kasko paketleri ile 15 yaş üstü araçları da güvence altına alan sigorta şirketleri bulabilirsin. Aynı şekilde 15 yaşın altında yaş sınırı belirleyen sigorta şirketleri de vardır.
Bu kapsamda genel olarak sigorta şirketleri aşağıdaki durumlarda sigorta yapmayı zorlaştıran tedbirler almıştır. Araç 15 yaşından büyük ise, Aracın hasar geçmişi fazla ise, Araç sahibi kaza nedeniyle çeşitli soruşturmalar geçirip suçlu bulundu ise, araç kasko sigortası yaptırmak zorlaşmaktadır.
H- Sigara Yanığı Teminatı
Sigortalı araçta sigara ve benzeri maddelerin teması ile meydana gelen yangın dışındaki zararlar teminata dahildir.
Kasko Orjinal Cam Değişimi
Eğer kasko sözleşmeniz kapsamında orjinal cam değişimi varsa, yılda 1 kez orjinal cam değişimi hakkınız bulunmaktadır ve bu cam değişimi ile kaskonuz bozulmaz. Ancak senede birden fazla kez orjinal cam değişimi yapmanız demek, kaskonuzun hassarsızlığının da bozulması anlamına gelir.
İsteğe bağlı olarak yaptırılabilen kasko sigortaları, aracınızda meydana gelebilecek bütün hasarları karşılamaktadır. Standart sigorta teminatının yanı sıra talep edilmesi halinde kasko poliçesine ek teminatlar eklenebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri