Araştırma, şen bir kahkahanın beklentisinin bile, vücuttaki “kortizol”, “adrenalin” ve “dopamin” hormonlarının seviyelerini düzenlediğini gösteriyor. Hormonların düzenli çalışması bağışıklık sistemini koruyor ve kanseri önlemede yardımcı olabiliyor. Ayrıca gülme ağrıyı da azaltabiliyor.
Süzülmeden dolan hava akciğerin enfeksiyon kapmasına neden olur. - Ayrıca adrenalin hormonunu yükselten gülme refleksi vücutta kan dolaşımını dengesizleştirdiğinden kalp ritim bozukluğu ve kalp sıkışması gibi rahatsızlıklara sebebiyet verir.
Gülmenin insan fizyolojisi üzerindeki etkilerini inceleyen uzmanlara göre; gülen insanların kan akışı daha düzenli oluyor, bağışıklık seviyesi yükseliyor, kan şekeri düşüyor ve uykusuzluk problemi yaşamıyor.
Gülmenin olumsuz etkileri arasında kasların birdenbire gevşemesi (katapleksi), başağrıları, (gülmekten başıma ağrılar girdi), ve idrar tutamama (gülmekten altıma ettim!) gibi durumlar da sıralanıyor. Güçlü bir kahkaha gizli fıtıkları da ortaya çıkarıyor ve özellikle çocuklarda tanı aracı olarak kullanılıyor.
Gülümsemek, güler yüzlü olmak ve az gülmek sünnettir.
Ruha huzur verir. İnsanları kaynaştırır, insanlar arasında güven, sıcaklık ve yakınlaşma meydana getirir. Dostlukları arttırır.
İlgili 42 soru bulundu
Gülmek yüz kırışıklıklarını arttırmaz. Aksine gülmek yüzdeki kasların çalışmasını sağlar böylece ilerleyen yaşlarda daha az kırışıklığınız olur.
Gülmenin psikolojik sağlık ve kişisel gelişime de faydaları var. Güldüğünüzde beyniniz, endorfin de dahil modunuzu yükselten kimyasallar salgılıyor ve stres hormonu seviyesi azalıyor. Dolayısıyla gülmek, stres duygularını ve depresyon semptomlarını azaltabilir ve zorlu ortamlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Gülmek kalp hastalıkları riskini azaltır
Gülmek kan dolaşımını canlandırarak özellikle kalbiniz için önemli olan kandaki oksijenlenmeyi artırır. Kan akışındaki bu önemli artış felç, kardiyovasküler rahatsızlık, kalp krizi riskini azaltabilir.
Gözlerini sıklıkla kısmak, kaşlarını çatmak gibi belli ifadeleri sıklıkla yapmak cildinin erken kırışmasına neden olacak. Ancak söylemeden edemeyeceğiz, çok sık gülmek nedeni ile oluşan kırışıklıklar, bir kadına en çok yakışan kırışıklıklar!
Diyetisyen Cansu Kargu, 10 dakika aralıksız gülmenin yaklaşık 30 kalori yaktırdığını söyledi. Diyetisyen Cansu Kargu, diyet yapanlara bol bol gülmeleri tavsiyesinde bulunarak,"10 dakika aralıksız gülmek yaklaşık 30 kalori yaktırır. Öyleyse kilo verirken de pozitif olup bol bol gülüyor süreci hızlandırıyoruz" dedi.
Adana Büyükşehir Belediyesi, Bilgi Küpü Seminerleri kapsamında kendi personelinin, bilgi birikimini ve moral motivasyonunu artırmaya yönelik faaliyetlerini sürdürüyor.
Gülmenin birçok yararının birleşimi gösteriyor ki gülmek yaşam süresini artırıyor. Hatta araştırmacılar 20 yıllık bir çalışma sonucunda hayatta daha pozitif bakış açısına sahip olanların yaşam süresinin 7.8 yıl daha uzun olduğunu ortaya çıkardılar.
Büyüme Hormonu Salgılar… Yapılan çalışmalar gülünen bir ortama dahil olmanın bile büyüme hormonunun salgılanmasını tetiklediğini göstermiştir. Normal düzeyde üretilen büyüme hormon miktarını %87'ye kadar arttırabiliyor.
Gülmek, insanları vücutta sağlıklı fiziksel ve duygusal değişiklikleri tetikleyecek şekilde bir araya getirir. Kahkaha bağışıklık sisteminizi güçlendirir, ruh halinizi iyileştirir, ağrıyı azaltır ve sizi stresin zararlı etkilerinden korur.
Gülünce salgılanan endorfin, dopamin maddeleri de ağrı gidericidir. Dopaminin artışı ile insan ağrı duymaz."
Gülümsemek ağrıyı azaltır:
Mutluluk hormonu olarak bilinen dopamin ve serotonin salınımının artmasına yardımcı olduğunu daha önce de ifade etmiştik. Gülümsemek, sadece ruh halini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda vücudunu da rahatlatarak fiziksel ağrıyı azaltır.
Gülmek kişinin kalp atış hızının tehlikeli düzeylere yükselmesine neden olarak veya düzensiz hale getirerek ölümcül bir kalp krizine yol açabilir. Beyin anevrizmasının yırtılmasını da tetikleyebilir çünkü baştaki baskıyı artırır ya da fıtıkların sıkışmasına neden olabilir.
Gülümsemenin sağlık üzerindeki olumlu etkisi herkesin malumu. Gülümseme anında 17, kaş çatma anında ise 43 kas çalışıyor.
Özellikle yaşımıza cildimizin yapısına ihtiyacına göre ürünler tercih etmeliyiz. 20'li yaşların ortalarına geldiğimizde, cildin yapısında bulunan kollajen proteinin sentezi yavaşlamaya başlar. Bunun sonucu olarak ciltte hafif kırışıklıklar ve ince çizgiler belirir.
Uyku döngüsünün son aşamasıdır. Bu süre zarfında, çoğu insan kas atonisi yaşar bu da vücudun kapandığı ve etkili bir paralizi anlamına gelir. Çoğu durumda, uyurken gülmek, rüya sırasında meydana gelen bir şeye doğal bir tepkidir. Çoğu insan gecenin ikinci yarısında uykuda gülmeyi yaşar ve bazen bu onları uyandırabilir.
O ne yazık ki yanlış geliştirilmiş bir söz aslı o değil..''Başkasına çok gülen sonrasın da çok ağlar'' doğrusu..''Gülme komşuna gelir başına'' da diğer bir tabiri.
Gülmek, beyindeki oksijeni artırıyor, stresten uzaklaştırıyor. Gülmenin hem ruh hem de vücut sağlığı açısından faydaları saymakla bitmiyor. Günlük yaşamın koşuşturmasında çoğu zaman gülmeyi unutuyoruz. Aslında gülmek, sağlığa oldukça faydalı.
Fiziksel Egzersiz Türüdür
Gülmek sadece yüzdeki kasları değil, karın bölgesindeki kasları da çalıştırır. Karın kaslarının çalışması ise bağırsak hareketlerini güçlendirir.
Gülme eylemi bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve stres hormonlarının seviyesini düşürmeye yardımcı olma- sının yanı sıra diyafram, solunum, yüz, bacak ve sırt kas- larını da çalıştırdığı için iyi bir egzersizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri