Ağır işlerde çalışanlar her yıl için emekliliklerine 60 ila 90 gün eklerken bazı meslekler ise 180 gün ekstra yıpranma hakkı kazanıyor. Bu tarz iş kollarında çalışan ve erken yaşta emekli olmak isteyenlerin yerine getirmesi gereken bazı koşullar bulunuyor. Bunlardan en önemlisi, istenen prim gün sayısını doldurmak.
Normal işlerde çalışan kişiler için emekliliğe esas çalışma süresi 360 gün olarak hesaplanır. Ancak yıpranma payını almaya hak kazananlarda ise bu süre 420 ve 540 olarak hesaplanabilir. Kişinin yıpranma payını almaya hak kazanabilmesi için 3600 gün boyunca ağır şartlı işte çalışması gerekmektedir.
Yıpranma payı bazı zor mesleklerde çalışan işçilerin elde ettiği bir hak olarak biliniyor. SGK tarafından çalışanlara sağlanan fiili hizmet süresinden yararlanma hakkı olan meslek gurubu çalışanları, 5 ila 10 yıl çalışarak erken emekli olma fıratı sunulmakta.
Ağır koşullarda çalışan işçilerin erken emekli olma hakkına yıpranma payı denmektedir. Ağır şartlarda yer alan meslek dallarında hizmet veren kişiler için ödenen primler daha fazla kabul edilmektedir. Bu durum da yaş şartından indirim yapılmasını sağlamaktadır.
Yıpranma payı (amortisman) ya da yıpranma hakkı, ağır koşullar altında çalışan bazı işçilerin erken emeklilik hakkına denmektedir. Bazı meslek gruplarında çalışan insanlara ödenen prim daha fazla kabul edilir. Yaş şartından indirim sağlanmış olur. Yıpranma payı fiili hizmet süresi zammı ile ilgilidir.
İlgili 43 soru bulundu
Bu nedenle de hak kazandığınız itibari hizmet (yıpranma) süresi, emekli aylığınıza ve emekli ikramiyenize katkı sağlamaz.
Buna göre 4 yıl kadar da yıpranma payım bulunuyor.
Emeklilikte yaşa takılanlar emeklilik koşullarını yerine getirip getirmediklerini e-Devlet üzerinden öğrenebiliyorlar. Ancak, yıpranmaya tabi çalışmalar e-Devlet'te görünmüyor.
EYT'li olup ister mart ister mayıs ayında dilekçe verilsin başvuran herkes temmuz ayındaki emekli maaşı zammı, refah payından yararlanacak. Örneğin, EYT'li olup emekli aylığı 7 bin 550 lira olan 9 bin 437 lira, 8 bin lira 10 bin lira, 8 bin 700 lira 10 bin 875 lira aylık alacak.
360 günden eksik olan süreler de orantılı olarak yansır. Örneğin işçi 3.780 çalışırsa, ilaveten 630 gün prim elde eder(3.600 gün için 600 gün, 180 gün için 30 gün). Sonuç olarak yıpranma payından yararlanan işçi, emeklilik için gereken prim gün sayısını daha erken doldurma olanağına sahip olur.
KİMLER YARARLANIYOR? Yıpranma hakkından, kurşun ve arsenikte, cam fabrika ve atölyelerinde, cıva üretiminde, çimento ve kok fabrikalarıyla termik santrallerde, alüminyum, demir-çelik, döküm ve asit üretimi fabrikalarında, Emniyet, MİT, basın ve gazetecilikte çalışanların yer aldığı 45 meslek grubu yararlanıyor.
Emeklilikte, aylığı bağlayıp ödeyecek kurumun belirlenmesinde, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son 7 yıllık fiili hizmet (360 x 7 = 2520 gün) süresi esas alınıyor. Bu kural sadece SSK'lı çalışanları değil, tüm çalışanları ilgilendiriyor.
Yıpranma hakkı gelecek
Çalışan annelere de çocuk sayısına göre prim eklemesi yapılacak. Bu eklenen primler ile daha az çalışıp daha çok prim sahibi olan anneler için yaş şartı da geriye çekilecek. Her yıl 90 günü bulan bir prim desteği sağlanacak. Bu, 4 yıl çalışan bir annenin 5 yıl prim kazanması anlamına gelecek.
Buna göre polisler, çalıştıkları her yıl için ¼ oranında fiili hizmet zammı (yıpranma payı) kazanıyorlar. Bu düzenleme eski polisler için geçerli olduğu gibi, yeni 5510 sayılı Kanunda da aynen korundu. Böylece örneğin 20 yıl çalışan bir polis memuru, 5 yıl da yıpranma payı kazanarak 25 yılını doldurmuş sayılıyor.
-Okul öncesi öğretmenleri, sınıf öğretmenleri ve özel eğitim öğretmenlerine 7 yıl yıpranma payı verilmelidir. -Branş öğretmenlerine 5 yıl yıpranma payı verilmelidir. -Enflasyon farkı maaşlara aylık olarak yansıtılmalıdır. 2024 yılı için memur ve emekli maaşlarına %100, 2025 yılı için ise %80 zam talep ediyoruz.
Peki EYT'liler ne kadar maaş alacak? SGK Danışmanı Bünyamin Esen, “En düşük emekli aylığı şu an da 7 bin 500 TL, yani EYT'liler maaş bağlanma işlemleri tamamlandığında en düşük 7 bin 500 TL maaş alacaklar.
EYT'LİLER DE YARARLANACAK
Yüzde 25'lik maaş zammından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emekli olan ve önümüzdeki dönemde emekli olacaklar da yararlanacak. Böylece haziran ayında 7.901 TL olan en düşük emekli memur aylığı 9.876 TL olacak.
Çalışmaya devam edecek EYT'liler için sigorta primi işçi payı azalacağı için maaş artışı söz konusu olacak. Bu artış asgari ücretlide 638 TL olacak. Böylece halen 8.500 lira olan alan asgari ücret çalışan, emekli olup çalışmaya devam ederse 9.145 lira alacak.
Alo 170 SGK Hattı Üzerinden.
EYT BAŞVURU SONUCU NASIL ÖĞRENİLİR? Emekli maaşının bağlandığını e-Devlet "Emekli Aylık Bilgisi" uygulaması üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca maaş bağlandıktan sonra telefona SMS bildirimi de gelecektir.
Ancak sonuçların ilk başvurusunun yapılmasının ardından 1 hafta-15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca emekliliğe hak kazananlar ilk maaşlarını başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren alabilecekler.
Dolayısıyla sizde yıpranma hizmet süresine eklenir, yaştan düşülür. Ancak hizmet başlangıç tarihini geri çekmez. Sonuç olarak yıpranmanızla hizmet başlangıç tarihinizi geri çekerek, EYT kapsamına girmeniz mümkün değil.
Türkiye'de denizcilik sektörünün öne çıkan problemlerinin başında “yıpranma payı” geliyor. Deniz çalışanları için daha erken emekli olma hakkı tanıyan fiili hizmet süresi zammı yeni sosyal güvenlik yasası uyarınca 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlükten kalktı.
Buna göre erkek polis memurları 25, kadın polis memurları 20 yılı doldurması ardından 23.05.2022 tarihindeki hizmet süresi ve yıpranma payı göz önüne alınarak emeklilik yaşı hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri