Hava Direncine Bağlı Yakıt Verimliliği Yolcu uçaklarının bu kadar yüksek irtifada seyretmesinin ana sebebi yakıt verimliliğidir. Yerden ne kadar yükseğe çıkarsanız, atmosfer o kadar incelir ve bu yüzden, uçak seyrederken daha az hava direnciyle karşılaşır.
Havayollarının uçaklarını 10 bin metre civarındaki irtifalarda uçurmak istemelerinin birkaç nedeni var. Bu tür operasyonların birincil amacı verimliliği optimize etmektir. Daha yüksek rakımlarda hava daha incedir. Bu, daha az direnç üreterek uçağın, daha az yakıtla daha hızlı uçmasını sağlar.
Uçakların doğudan batıya doğru yaptıkları uçuşların, ters yöndeki uçuşlara göre daha kısa sürmesi bu yönde uçakların normal süratlerinden daha yüksek hıza ulaşabilmelerinden kaynaklanmaktadır.
Ebru gibi merak edenler için sebebi aslında basit: dünyanın geoid olmasıdır. Dünyamızın yüzeyi düz değildir. Ekvatorda meridyenler arası mesafe 111 km iken kutuplara yaklaşırken azalıyor ve kutuplarda mesafe birleşiyor. Bu nedenle uçaklar iki mesafe arasını düz gitmek yerine eğik bir açıyla gider.
Yolcu uçaklarının kabinleri, motorları ve kanatları atmosferin en ince tabakalarına gidecek şekilde tasarlanmıyor, genelde yerden 10 kilometre yüksekte (ve bunun altında) uçacak şekilde tasarlanıyor. Dolayısıyla bir yolcu uçağına binip de uzay sınırına ulaşmak kolay değil.
İlgili 35 soru bulundu
dolayısıyla uçak düz bir yörünge yerine eğrisel bir yörüngede uçarlar. Ayrıca irtifa artıkça yakıt için gerekli oksijen de azalır, bu da motorların gücünü yani uçağın hızını düşürür, yükselmek için hız gereklidir. Lise 10. sınıfta Fizik derslerinde bu konu öğretilir.
Uçakların Pasifik Okyanusu üzerinden uçmamasının başlıca nedeni, kavisli rotaların düz rotalardan daha kısa olmasıdır.
Buna rağmen bir uçağın havada en fazla ne kadar zaman geçirebildiğine bakalım. Günümüzde bir uçak 16 bin km'lik mesafe kat edip, 19 saate kadar havada kalabilme kapasitesine sahiptir. En uzun süre uçan uçak rekoru; 2005 yılında Boeing 777-200 LR sınıfı uçağa aittir. 22 saat 42 dakika süren bir uçuş olmuştur.
Uçaklar inerken ve kalkarken pencere perdelerinin açılması bir güvenlik prosedürüdür. Bu, uçakta meydana gelebilecek bir acil durumda tahliye sürecini hızlandırmak için gereklidir.
Pistlerin eğimi
Maalesef tüm pistler düz bir hat üzerinde inşa edilemez. Ender de olsa pistinin aşağı ya da yukarı doğru eğimli olduğu havalimanları vardır. Eğime bağlı olarak da pilotlar farklı yaklaşma açıları ile uçaklarını indirmek zorunda kalabilirler. Bu da gene kabindeki yolcuya sert iniş yapıldığı hissi verir.
Akrobasi ve askeri uçakların aksine yolcu uçakları yapısal olarak ters uçmaya elverişli değildir. Bunun sebebi ise uçak ters döndüğünde yakıt ve hidrolik pompalayacak bir sisteminin bulunmamasıdır. Yolcu uçakları ters döndüğünde bu sebepten ötürü yakıt ve hidrolik sistemi çalışamaz.
Tüm değişkenlerin ideal olduğu bir durumda yolcu uçaklarının hızları ortalama 900-1020 km/saat aralığında değişiklik gösterir. Kısacası uçaklar 900-1020 km/saat aralığında hızla gider.
İnişten yaklaşık 15 dakika önce uçak alçalmaya başlar. Doğal olarak uçağın hızı da azalır. Uçağın sağlıklı şekilde yere inmesi için hızının 270 km/s olması gerekir.
Uçuş şartlarına göre değişiklik gösterse de, yolcu uçaklarının seyir irtifası genellikle 30.000 – 40.000 fit (9.140-11.200 metre) arasındadır. Yerden yükseldikçe kabin dışı ortamda oksijen yetersiz hale gelir, atmosfer basıncı ve sıcaklıklar ise giderek düşer.
Uzun mesafelerde en iyi avcı uçaklarından daha hızlıdır (Mach 3 = Saatte 2.500 mil veya 3.500 km den fazla) ve saldırıdan korunacak bir irtifada (25.000 m - 95 bin feet ) uçabilir.
Ticari yolcu uçakları genellikle yerden 8.500-10.500 metre yükseklikte uçarlar. Ancak maksimum yükseklik bundan biraz daha fazladır. En büyük ticari yolcu uçağı yeryüzünden maksimum 12.200 metre yüksekliğe çıkabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Uçaklarda iniş ve kalkışlarda perdelerin açık tutulması gerektiğini bilirsiniz. Perdeler kapalı olursa, dışarıyı görmemiz engellenebileceği, hangi tarafın çıkış için emniyetli olduğunu anlamak için vakit kaybedileceğinden dolayı perdeler açık tutuluyor.
Pilotlar için gece uçuşlarında veya çok bulutlu gündüz uçuşları sırasında normal görüşün yerini kokpitteki uçuş enstrümanları, navigasyon sensörleri ve hava radarı gibi ekranlarda gördükleri sanal görüntüler alıyor.
Uçak içinde en fazla hissedilen yer uçağın arkası olurken, en az hissedilen yer ise kanatların olduğu yer ve ön koltuklardır. Siz de türbülansın etkilerini en aza indirmek isterseniz, uçaktaki koltuğunuzu bu bilgilere göre seçebilirsiniz.
Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasına denk gelme ihtimaliniz 11 milyonda 1. İstatistikler uçaklara olan güvenimi kanıtlar nitelikteler. Yılda sadece 3-4 kez ciddi uçak kazası olurken, kara yolunda her saniye benzer bir olayla karşılaşabiliyorsunuz.
Bir uçak için 1 milyon dolar civarında maliyeti olan wingletler 4-5 yılda kendini amorti etmektedir.
Tüm bakımları eksiksiz yapılmak şartıyla, kısa menzilli uçuşlar yapan dar gövdeli bir uçak için ortalama 20-25 yıl; geniş gövdeli bir uçak için ise 30- 35 yıl arasında ömür biçiliyor.
Uçakların havalanmasını ve havada kalmasını sağlayan 4 ana unsur vardır. Bunlar ; kaldırma kuvveti, motor gücü, hava direnci ve ağırlıktır. Kaldırma Kuvveti : Uçağın kanatlarından elde edilen güç ve kuvvet ile uçağın havalanması ve havada kalması sağlanır.
Kanatların kendine özgü şeklinden ötürü, alttan geçen hava daha yavaş, üstten geçen hava ise daha hızlıdır. Kanatların alt ve üst yüzeyleri arasındaki havanın basınç ve hız değerleri arasındaki fark sayesinde, yukarı yönde net bir kuvvet ortaya çıkar. Bu sayede uçak, yer çekimi etkisini yenerek yerden yükselir.
Uçakta Evcil Hayvan Taşımak İçin Bilmeniz Gerekenler
Sorunun cevabı, hem yılın günlerine hem de günün saatlerine göre farklılık gösteriyor olsa da uçuşları gerçek zamanlı olarak takip eden Flightradar24'e göre, herhangi bir anda gökyüzünde, 8.000 ila 20.000 arasında uçak var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri