Yok oluş (kitlesel yok oluş veya biyotik kriz olarak da bilinir) Dünya'daki biyolojik çeşitlilikte yaygın ve hızlı bir azalmadır. Böyle bir olay, çok hücreli organizmaların çeşitliliği ve bolluğunda keskin bir değişiklik ile tanımlanır. Yok olma oranı türleşme hızıyla doğru orantılı bir şekilde ortaya çıkar.
Bilim insanlarına göre, dünyada günümüze kadar beş kitlesel yok oluş olayı meydana geldi: Ordovisyen Yok Oluşu (450 milyon yıl önce), Devoniyen Yok Oluşu (380 milyon yıl önce), Permiyen Yok Oluşu (250 milyon yıl önce), Triyas Yok Oluşu (200 milyon yıl önce) ve Kretase Yok Oluşu (65 milyon yıl önce).
Uluslararası Doğa Koruma Birliği'ne göre gezegenimizde 42 binden fazla canlı türü yok olma tehlikesi altında. Dünya, tarihi boyunca bilinen 5 kitlesel yok oluş yaşadı. Bunlardan en bilineni, 66 milyon yıl önce dinozor türünü yok eden meteorun Dünya'ya çarpmasıyla yaşandı.
Bilim insanları uyarıyor: Dünya 6. büyük kitlesel yok oluş evresinde. Bu kitlesel yok oluşun temel nedeni ise insanoğlunun dünya üzerindeki faaliyetleri.
Bilim insanlarına göre, dünyada günümüze kadar beş kitlesel yok oluş olayı meydana geldi: Ordovisyen Yok Oluşu (450 milyon yıl önce), Devoniyen Yok Oluşu (380 milyon yıl önce), Permiyen Yok Oluşu (250 milyon yıl önce), Triyas Yok Oluşu (200 milyon yıl önce) ve Kretase Yok Oluşu (65 milyon yıl önce).
İlgili 22 soru bulundu
Büyük volkanik patlamalar; Devoniyen, Permiyen ve Triyas dönemlerindeki yok oluşların ana sebebiydi. Küresel soğuma ve yoğun buzullaşma, Ordovisyen-Silüriyen yok oluşuna sebep oldu.
Bazı çevrelerce “Büyük Ölüm” ya da “Büyük Yok Oluş” olarak da adlandırılır. 251 milyon yıl kadar önce meydana gelmiş Paleozoik ve Mezozoik dönemlerin haricinde Permiyen ve Triyas jeolojik dönemleri arasında geçisi başlatan bir kitlesel yok oluş olayıdır.
Bu uzaklaştırma oranı, önümüzdeki iki milyar yıl boyunca artan güneş parlaklığının etkilerine karşı koymak için yeterli olacaktır. 2,8 milyar yıl sonra Dünya'nın yüzey sıcaklığı kutuplarda bile 422 K'e (149 °C) ulaşmış olacak ve aşırı koşullar nedeniyle bu zamana kadar süregelmiş olan yaşam sona erecektir.
Bu anlamda kıyametin koptuğuna dair efsaneler, Amerika'nın eski uygarlıklarından tutun Hindistan, Çin, Sümer ve Mısır uygarlıklarına ait yazıtlarda anlatılmaktadır. Bilimsel verilere göre dünya canlı yaşamı bundan önce 5 kez yok olma sınırına gelmiş ve yeni canlı türlerinin evrimleşmesine olanak tanımıştır.
Dünya veya Yerküre, Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın üçüncü gezegen olup şu an için üzerinde yaşam ve sıvı su barındırdığı kesin olarak bilinen tek astronomik cisimdir. Radyometrik tarihleme ve diğer kanıtlara göre 4,55 milyar yıldan fazla bir süre önce oluşmuştur.
Dünya Güneş çevresinde 4 kez döndüğünde, kendi çevresinde 1460 kez dönmüş oluyor.
Üzerinde yaşam ve su barındıran bu astronomik cisim, yapılan çalışmalar sonucu elde edilen kanıtlara göre 4,55 milyar yıldan fazla bir zamanda oluşumunu tamamlamıştır.
Nesli tükenen cinslerin yüzdesi açısından genellikle bilinen en büyük ikinci yok oluş olarak kabul edilir. Bu zaman aralığında gerçekleşen küresel yok oluş, deniz canlısı cinslerinin %49-60'ını ve deniz canlısı türlerinin yaklaşık %85'ini ortadan kaldırdı.
Avustralyalı ve Avrupalı bilim insanları; "Türlerin 6'ncı toplu yok oluşu evresi çoktan başladı." uyarısında bulundu. 2050'ye kadar dünyadaki tüm bitki ve hayvanların yüzde 10'unun, 2100'e kadar ise 27'sinin yok olacağı belirtildi.
Bu kelime çoğu kişi tarafından "yokoluş" şeklinde yanlış yazılmaktadır. Ancak TDK'ya göre yok oluş kelimesi " yok oluş" şeklinde yani ayrı yazılır.
Permiyen-Triyas yok oluşu (P-Tr), (kimi zaman gayrî resmi olarak "Büyük Ölüm" veya "Büyük Yok Oluş" olarak da adlandırılır) 251,4 milyon yıl önce meydana gelen ve Paleozoyik ile Mezozoyik dönemlerin yanı sıra Permiyen ve Triyas jeolojik dönemleri arasındaki geçişi başlatan bir kitlesel yok oluştur.
“Dünya, ahiret haftalarından bir hafta olup, yedi bin senedir ve bunun altı bini geçmiştir." "Dünyanın ömrü, ahiret günlerinden yedi gündür. Allah teala buyurdu ki: “senin rabbinin yanındaki bir gün, sizin saydığınız bin yıl gibidir.” - Bu ve benzeri hadislere göre Dünyanın yaşı 7000 yıl.
Kur'ân ve sünnete göre ilk insan ve ilk peygamber Adem'dir. Ancak, bu konuda Kur'ân ve sahih sünnetten onay alamayan bazı farklı görüşler serdedilmektedir.
Apokrif kabul edilen kitaplarda ise Âdem'in, yaratılışın altıncı günü olan cuma gününün ilk saatinde Kudüs'te yaratıldığı nakledilmektedir (bk. J. B. Frey, DBS, I, 112). Yine yahudiler Âdem'in milâttan önce 3761-3760'ta yaratıldığını kabul ederler (bk.
Yeni gelişmeler ve daha güçlü materyallerin üretimi ile 2070 yılında sıfır karbon emisyonlu uçuşlar yapılıyor olacak. Hidrojenle çalışan uçaklar uçuşlarda kullanılmaya başlanacak. Akıllı paneller kullanarak insan ağırlığından enerji üretimi sağlanacak.
İngiliz bilim insanları, iklim krizi nedeniyle insanlığın tümüyle yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Bristol Üniversitesi uzmanları, bilgisayar simülasyonlarıyla yaptıkları araştırmada 250 milyon yıl içinde insanlar dahil tüm memelilerin neslinin tükenebileceği sonucuna vardı.
Permiyen, şu anda Perm Krayı idari bölgesinde bulunmaktadır.
- İşte Kuran'daki dünyanın evrenden önce yaratılma olayı da aynen buna benzemektedir. Dünyanın yaratılabilmesi için önce evrenin yaratılmış olması gereklidir çünkü dünya evrenin içinde barınıyor. Ama Kuran'a göre olay böyle değil. Kuran'a göre dünya önce yaratıldı evren dünyadan sonra yaratıldı.
Dünya yaklaşık 4,6 milyar yıl önce, muhtemelen bir süpernova (yıldız patlaması) sonucu oluştu. Bu patlama sonucu ortaya çıkan enkaz, yerçekimi sebebiyle kendi üzerine çöktü ve Güneş'i oluşturdu. Yerçekimi, kalan parçacıkların birbirine çekilmesine ve sonuç olarak daha büyük cisimle haline gelmesine yadımcı oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri