Köktürkler, Uygurlar ve Kırgızların merkezleri, uzun süre, kutsal kabul edilen, Ötüken ormanı olmuştur. Ötüken Ormanı'nın merkez olmasını ve buraya adeta kutsallığın verilmesi, Orhun Yazıtlarında da göze çarpmaktadır. Ötüken ormanı, adeta; dışarıdaki kötülüklere karşı, sığınılacak güvenli bir ev olarak tasvir edilir.
Ötüken, kelime anlamıyla Toprak Ana anlamına gelir.
Orhun Abideleri'nde bahsi geçen bu bölge, Bilge Kağan Yazıtı'nda da Türk İlinin Yüreği olarak tanımlanır. Yazıtlardaki ifadelerden anlaşıldığı üzere Ötüken, cihanın merkezidir ve bir cihan devleti olma gayesinde olan Türk devletinin merkezi de burada olmalıdır.
“Bütün Moğolistan içinde en yaşanabilir, en verimli veya en sulu topraklara, bol otlara sahip yani hayvancı toplulukların yaşayacağı alan Arhangay eyaleti yani Ötüken. O bölgede Türklere ait binlerce geyikli resim, Orhun Yazıtları, kerek surlar, Hoyt Tamır Yazıtları, kurganlar bulunuyor.
Çünkü Ötüken dünyanın tanrıya, Tanrının da dünyaya en yakın olduğu bir yerdi. Öte yandan Türklere stratejik ve manevi açıdan başkentlik yapan Ötüken, durum ne olursa olsun onlara manevi güç aşılamış ve tekrardan birlik ve beraberlik içinde devletler kurmaları bakımından adım atmalarına imkan vermiştir.
Iduk Ötüken Yış, eski Türk yazıtlarında devletin güçlü ve daimi olması için “başkent” olarak kalması gerektiği vurgulanan kutsal (“ıduk”) bir yer adıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Ötüken'in şimdiki adı nedir? Dağ çukurunda kurulmuş şehir olarak öne çıkan Ötüken'in şimdiki adı günümüzde de aynı şekildedir. Moğolistan sınırları içinde yer alan Ötüken bölümü ise “Otgon Bölgesi” olarak da adlandırılmıştır. Bu bölge, Zavhan ve Aymak sınırları içerisinde yer alır.
682 yılında Kutluk Kağan tarafından Çin'e karşı başlatılan bağımsızlık mücadelesi sonucu Ötüken'de kurulmuştur. Devlete “Kutluk”, kendisine de devleti toparlayan, derleyen anlamına gelen “İlteriş” ünvanı verilmiştir. En parlak dönem Bilge Kağan ve Kültigin kardeşler döneminde yaşanmıştır.
Eğer ağaçlar sağlıklı ve güçlü yetişiyor ve bol meyve veriyorlarsa, Toprak Ana'nın insanlardan memnun olduğuna inanılır. Toprak Ana'ya edilen bir dua, güçlü ve büyük bir ağaca doğru yöneltilir. Ötüken, günümüz Moğolistan'ın Arhangay Eyaleti ve Övörhangay Eyaleti sınırları içerisinde yer almaktadır.
Bu değerlendirme bizi Türklerin anayurdu Orta Asya bozkırlarıdır sonucuna götürmektedir. Orta Asya'nın sınırları ise doğuda Baykal Gölü'nden batıda Hazar Denizi ve Ural Dağları'na; kuzeyde Sibirya bozkırlarından güneyde Tanrı Dağları ve Gobi Çölü'ne uzanmaktadır.
Asya Hun Devleti, tarihte bilinen ilk Türk devletidir ve Orta Asya'da yaşayan Türk boylarını bir araya getirerek, siyasî birliği sağlamıştır.
Günümüzde Moğolistan'ın Arhangay'da eyaletinde bulunan ve Türklerin tarihî başkenti olan Ötüken; Hunlara, Göktürklere ve Uygurlara merkez oldu. Türklerin ilk başkenti olarak kabul edilen Ötüken'i Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr.
Bugünkü siyasi coğrafya dikkate alınırsa, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi kısımlarına yayılır. Tanrı Dağlarının 1,000,000 km² lik alanı kapladığı hesaplanmıştır.
Ötüken Neşriyat A.Ş., 1964 yılında İstanbul/Şehzadebaşı'nda kuruldu ve yayın hayatına Necip Fazıl Kısakürek'in Reis Bey isimli tiyatro eserini neşrederek başladı.
10. yüzyılda Orta Asya'dan, çoklukla İran üzerinden Anadolu topraklarına yerleşen Oğuz-Türkmen başta olmak üzere pek çok boy Türk adı altında toplanmıştır. Türk adı Orta Asya'da Türk ırkına mensup ve Türkçe konuşan toplulukların Göktürkler döneminden beri ortak adıdır.
1. Göktürk kağanlığı 6. yüzyıl ortasında 552 - 588 yılları arasında Ötüken'de kurulmuştur. 2. Göktürk Devleti ise 682 yılında Ötüken'de kurulmuştur.
Türklerin Ana Yurdu Hangisidir? Türklerin anavatanı Orta Asya olarak kabul edilmiştir.Batı'da Hazar Denizi, doğuda Kingan Dağları, kuzeyde Sibirya, güneyde Hindikuş ve çevresi Karanlık Dağlar ile çevrilmiştir.
Bazı coğrafyacılar Türk Dünyasını Türkiye ve Türkistan olarak iki ana bölgeye ayırmaktadır. Türkeli olarak anılan bölge ise daha çok Türkiye'nin etki alanı olarak kabul edilmektedir.
Anadolu'ya Türklerin ilk gelişi 4. Yüzyılın sonlarına doğru Batı Hunları (Avrupa Hunları) tarafından gerçekleştirildi. Hunlar bir taraftan Balkanlar üzerinden Trakya'ya doğru yürürken, diğer taraftan Batı Hunlarının doğu bölümü de Kafkas dağlarını aşıp Anadolu'ya girdi.
Ötüken Kitap | Kızıl Elma Ziya Gökalp.
Tarihte Türk adı ile ilk defa kurulmuş olan, Göktürk Devletinin ordusu, 230.000 kişidir.
Orhun Bölgesi'nin Orta Asya'nın en kutsal yeri olduğundan şüphe yok- tur. Yazıtlarda görüldüğü gibi Gök Türkler bu bölgeye Ötüken adını veri- yor.
Mensup olduğumuz Türk kavmi, tarihe ancak 4.000 yıl önce giriyor. Fakat biz, Türklerin tarihini MÖ VII. yüzyıl hatta tam manasıyla MÖ III. yüzyıldan, ilk Büyük Türk Hakanı Tuman (Teoman) Yabgu'dan biliyoruz.
Türkler ilk kez tarih alanına M.Ö.1050 yılında Çin'de Çu hükümdar sülalesini kurarak çıktılar. Onların Çin'deki egemenlikleri M.Ö. 247 yılına dek sürdü. Hakanlarının Teoman adında biri olduğu Hun Türklerinin M.Ö.220'de Çin'in kuzeyinde güçlü bir devlet olarak ortaya çıktığını biliyo ruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri