Yüzdelik dilim, sınava giren aday sayısının 100'e bölünmesidir. Sınava bir milyona yakın aday girdiği için her yüzdelik dilime 10 bin öğrenci düşüyor.
Bu sene sınava1 milyon 30 bin 195 öğrenci girdi. Bu her bir yüzdelik dilim 10 bin 302 öğrenci var demektir. Devlet okullarının geçen sene hangi dilimden öğrenci aldıklarına bakarak fikir sahibi olacağız.
Yüzdelik dilim, öğrencinin Türkiye genelinde veya bulunduğu ilde yer aldığı sıralamanın yüzde olarak ifade edilmesidir. Öğrenci hangi yüzdelik dilim içerine girerse o yüzdelik dilimde bulunan okulları tercih edebilir.
Uzmanlara göre sınav geçmiş yıllara göre daha kolaydı. 562 birincinin olduğu LGS'de sıralamalardaki yığılma dikkat çekiyor. Bu kapsamda, yüksek puan alan öğrenciler hedefledikleri okullara giremeyebilir.
LGS 2023 sonuçları dün açıklandı. Sınava 1.030.195 öğrenci girdi. Bu sayı hemen hemen önceki yıllarla aynı bu da demek oluyor ki tercihlerde yüzdelik dilimlerde büyük oynalamalar olmayacak.
İlgili 25 soru bulundu
MEB, 2023 LGS sınavıyla ilgili şu bilgileri verdi; 1 milyon 30 bin 195 öğrencinin girdiği LGS kapsamındaki merkezi sınava katılım oranı %82 olarak açıklandı. Sınava katılan 562 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı.
Tercihlerde genel yüzdelik mi yoksa il yüzdelik mi kullanılır? Tercih yaparken öngörü olması amacıyla baktığımız okulların 2021 yılı taban yüzdelik dilimleri genel yüzdelik dilimdir ve merkezi yerleştirmede iller arası hareketlilikte olabileceği için genel yüzdelik dilim kullanılmalıdır.
Fethiye Gazi Ortaokulu öğrencisi Ecrin Koyuncu, Göcek Deniz Temiz Ortaokulu öğrencisi Yasemin ARMAĞAN, Menteşe Özel Yönelt Ortaokulu öğrencisi İdil Gündoğan, Özel Ortaca Final Ortaokulu öğrencileri Alparslan Erdem Çoban ve Rüya Buse Bayar, LGS'de 500 tam puan alarak şampiyonlar arasına adını yazdıran öğrenciler oldu.
LGS'DE 3 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRÜYOR MU? LGS'de 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor. Her yanlış yapılan 3 soruda 1 doğru cevap da geçersiz kabul ediliyor.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı açıklamada LGS'ye girmenin zorunlu olmadığını ifade etti. Öğrenciler liselere iki şekilde yerleştiriliyor. Biri LGS puanı diğeri ise adrese dayalı yerleştirme sistemi. LGS'ye girmeyen öğrenciler okul puanına ve adresine uygun okullar arasında tercih yapacak.
%10'luk dilime girebilmeniz için müfredatınızdaki almanız gereken tüm dersleri alıp, başarmanız gerekir. Bu derslere ortak zorunlu dersler de dâhildir. Bu sebeple başarısız dersiniz olduğu için %10'luk dilime giremezsiniz.
Sınavda alt teste ait ham puan, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunur. Buna göre LGS puanı hesaplanırken 3 yanlış 1 doğru cevabı götürüyor.
Yüzdelik dilim, sınava giren aday sayısının 100'e bölünmesidir. Sınava bir milyona yakın aday girdiği için her yüzdelik dilime 10 bin öğrenci düşüyor. Yani yüzde 5'lik dilimdeyseniz, ilk 50 bin içindesiniz anlamına galiyor. Bir de bindelik dilimler var ki, onlar da 0.20, 30 gibi siralanıyor.
Liselere giriş sistemi kapsamında uygulanan merkezi sınavda bu yıl 562 öğrenci tam puan alarak birinci oldu.
2023 LGS, en çok hangi yıla benzer diye soruluyor? Sınavın kapsamı yani öğrencilerin sadece birinci dönem konularından sorumlu olmaları bakımından pandemi döneminde yapılan 2020 LGS gibi. Öğrenci sayısı açısından ise 2022 LGS gibi. O yıl da sınava giren öğrenci sayısı 1 milyon 31 bin 199 olmuştu.
Örneğin, yüzde 2'lik dilimde olan bir öğrenci, sınava giren tüm adayların yüzde 98'inden daha başarılı olmuş demektir. LGS'de baraj puanı ise öğrencilerin sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına başvurabilmeleri için almaları gereken minimum puandır. LGS'de baraj puanı 2023 yılında 150 olarak belirlenmiştir.
LGS'de devletin 100 puan vermesi gibi bir durum kesinlikle bulunmuyor. Katsayıları farklı olan soruları cevaplayan adayların puanları kendi verdikleri yanıtlara göre hesaplanıyor.
Fen: 12-15 net. LGS puan Hesaplama'da bu netlerle 350 diyor.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS), Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan liseye geçiş sınavı sistemidir.
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, liselere yeni eğitim modeline ilişkin, "Bu sistemin ilk sınavı, 2024 yılında yapılacak." dedi.
2024 LGS kalktı mı? LGS sınavının tamamen rafa kaldırılıp yerine başka bir sistem getirilmesi şu an gündemde olmasa bile bu, ilerleyen süreçte böyle bir karar verilmeyeceği anlamına gelmiyor. Hâlihazırda bu konuyla ilgili resmi mercilerden herhangi bir açıklama yok.
Kurt, “Merkezi yerleşmede yüzdelik dilimi 0.5 aralığında seçsinler. Son 5 yılın yüzdelik dilimlerine baksınlar” dedi. Font Boyutu: Hayallerindeki okula girmek için 2023 LGS'de ter döken bir milyondan fazla öğrenci için tercih zamanı geldi.
LGS YÜZDELİK DİLİM NASIL HESAPLANIR? Yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasına yüz,100, sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesidir. Yani sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir.
Sınavın taban ve tavan puanları o seneki sınavın koşullarına göre sürekli değişiklik gösterse de okula giriş için asıl gerekli olan değerin sınav sıralaması olduğu dolayısıyla yüzdelik dilim kullanılarak plan kurulması ve tercih yapılması daha doğru olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri