Rektal kanama olarak da adlandırılan ve kanın rektum veya anüsten geçmesi durumu olan makattan kan gelmesi; hemoroid, kabızlık, anal fissür veya fistül gibi hastalıkların sebep olduğu bir sağlık sorunudur. Tek başına bir hastalık olarak değerlendirilmeyen makattan kan gelmesi, birden çok hastalığın işareti sayılır.
Makat kanaması genellikle hemoroid, anal fissür veya makat polipleri gibi durumları işaret eder. Ancak bu belirti her zaman ciddiye alınmalı ve proktoloji doktoru tarafından incelenmelidir. Şiddetli veya uzun süreli kanama varsa, özellikle yaşlı yetişkinlerde ve çocuklarda, acil tıbbi yardım gerekebilir.
Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi rektum kanseri belirtileri arasında en sık yaşananların başında gelmektedir. Neredeyse 10 hastanın 8'inde kanama belirtisi yaşanmaktadır. Kabızlık, ishal, aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerindeki değişiklikte rektum kanseri ilk belirtisi olabilmektedir.
Proktoloji, makat hastalıkları ile ilgilenen tıp dalıdır. Anüs ve rektumda görülen tüm rahatsızlıklardan sorumlu olan proktoloji uzmanları, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilecek bu hastalıkların tedavisini sağlar.
Basur memesinin yüzeyi mukoza denilen ince bir zarla örtülüdür. Dudak yüzeyinden daha zariftir. Basuru örten deri dışkının sert olması, aşırı ıkınma gibi sebeplerle tahriş olursa veya sıyrılırsa en zayıf noktadaki damar açılır ve kan gelir.
İlgili 35 soru bulundu
Rektal kanama (makattan kan gelmesi) ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Kanama fark edildiğinde hemen genel cerrah ya da gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekir. Bir gün her zamanki gibi tuvalete gidiyorsunuz, temizlenirken bir baktınız ki kanamanız mevcut.
Kanama, çoğunlukla tuvalet kağıdında, tuvalette ve gaita olarak tanımlanan dışkı üzerinde parlak ve kırmızı kan şeklinde görülür. 40 yaş ve üzeri kişilerde daha sık görülen hemoroidin şiddetine göre su ve lifli gıdaların tüketilmesi önerilebileceği gibi krem ve fitil gibi ilaçlarla tedavi de mümkün olabilir.
Kanın rektum veya anüsten geçmesi olan ve rektal kanama olarak da adlandırılan makattan kan gelmesinin yaygın görülen belirtisi tuvalet yapıldığı sırada dışkıda veya peçeteye gelen kandır. Makatta kan görüldüğü an doktora başvurmak, ciddi hastalıkların önüne geçme açısından önemlidir.
Makat kanamasının nedeni teşhis edilmeden önce, bir doktor tarafından fiziksel bir muayene yapılması gerekebilir. Bu muayene sırasında, doktor, makatta kanama kaynağını tespit etmek için rektal muayene yapabilir. Bu test sırasında, doktor, makat bölgesindeki anormallikleri ve şişlikleri arayacaktır.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Çoğu zaman makattan kan gelmesi hemoroid ve kabızlık gibi rahatsızlıkların belirtisidir. Ancak nadiren de olsa kolon, rektum veya rahim kanserinin belirtisi olabilir. Hastalığın erken teşhis edilmemesi tedavide gecikilip durumun ciddi sonuçlar doğurmasına neden olabilir.
Rektal kanama çoğunlukla hemoroid, anal fissür, irritabl bağırsak sendromu, kalın bağırsak polipleri gibi bazı hastalıkların belirtisi olarak görülebileceği gibi kolon ve rektum kanserlerine bağlı olarak da görülebilir.
Hemoroid Kanaması Ne Kadar Sürer? Kabızlığa çözüm bulunur, şiddetli ıkınılmaz, tuvalette çok fazla durulmaz ve çok sayıda dışkılamaya çıkılmazsa kanama 10-15gün gibi bir sürede kendiliğinden geçebilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) tedavisi şu şekilde yapılmaktadır; İlk planda hastaya gaita yumuşatıcılar, bol fiberli diyet, sıcak su oturma banyoları verilir. Hastalar genelde bu yöntemlerle geçici ya da kalıcı olarak rahatlar. Hasta ilk tedavi basamağından fayda görmezse lokal kortizonlu kremler 7-10 gün verilebilir.
En yaygın makat çatlağı nedenleri arasında herpes (uçuk), hamilelik, böbrek taşı oluşumu, kabızlık, tekrarlayan ishal, Crohn hastalığı ve kolit gibi durumlar bulunur. Bunun yanı sıra, motor kullanan veya binicilik gibi oturarak yapılan sporlarla uğraşan kişilerde de makat çatlağı görülebilir.
Anuflex pomad, anal fissür (makat çatlağı) tedavisinde kullanılan bir topikal ilaçtır. İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur.
Sık olmasa da rektal kanama görülebilir. Akut anal fissür kısa süreli yüzeyel lezyonlardır. Kabızlık ve ishal atakları esnasında herkeste görülebilir. Çok derine inmedikleri için 4-6 hafta içinde iyileşirler.
Hemoroid kanaması genellikle hafiftir ve kendiliğinden durur. Ancak daha şiddetli kanamalar varsa, özellikle aşırı kanama veya tekrarlayan kanama durumlarında bir doktorla görüşmek önemlidir. Yeterli miktarda su içmek kabızlık ve diğer sindirim sorunlarını önleyerek kanamanın azalmasına yardımcı olabilir.
Hanefîler'e göre hemoroid kanaması ile abdest bozulur. Ancak çıktığı yerin dışına taşmayan kanamalar abdesti bozmaz. Kanamanın süreklilik taşıması hâlinde kişi, özür sahibi olur ve özür sahiplerine tanınan kolaylıktan istifade eder (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/9). Şâfiî mezhebine göre ön ve arkadan çıkan kan abdesti bozar.
Kanama sindirim sisteminde bulunan yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklardan kaynaklanabilir. Kanama bu alanların herhangi birinden ya da birden fazlasından kaynaklanabilir.
Makattan pıhtılı şekilde kan gelmesi ciddi kanama işaretidir bu nedenle en kısa sürede uzman hekime başvurulmalıdır. Kronik kabızlık, bağırsak fıtıkları, tümörlerde makattan kanama görülmesine neden olabilmektedir.
Makattan taze kan gelmesi, kanamanın anüse yakın bir noktadan kaynaklandığını gösterir. Bu, hemoroid, makat çatlağı, anal polip veya rektum kanseri gibi durumların belirtisi olabilir. Hematokezya, makattan taze kan gelmesidir. Dışkıdan ayrı ve kolayca fark edilebilen açık kırmızı renktedir.
Basur sorunu yaşayan kişilerde görülen belirtiler makatta ya da dışkıda parlak ve açık kırmızı renkte kanama, ele gelen kitle, kaşıntı, akıntı ve ileri evrelerinde ağrı ve sızlamadır. Hemoroid yani basurun en yaygın belirtileri şunlardır: Makatta ve/veya dışkıda parlak ve açık kırmızı renkte kanama.
Kanama çok sık rastlanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri