10000/8 = 1250 denklemi üzerinden yapılan hesaplamada 10.000 saat kuralına uygun bir şekilde çalışmak isteyen kişilerin 10.000 saati yaklaşık 1250 gün içerisinde tamamlayacağını söylemek mümkündür.
Önce 10 bin saat kuralı nedir açıklayalım. Malcolm Gladwell'in ilk olarak 2008 yılında basılan “Outliers” adlı kitabında başarıyı getirdiğini öne sürdüğü iki etkenden biridir. Temel olarak kural, bir konuda uzmanlaşmak için en az 10.000 saat üzerinde çalışılması gerektiğini söyler.
10.000 saat kuralı tarih oluyor
Malcolm Gladwell, 2008 yılında yayımlanan Outliers (Çizginin Dışındakiler) adlı kitabında, insanların yaptıkları işte ustalaşmak için o işe adamaları gereken “sihirli süreyi” 10.000 saat olarak belirtiyor.
Gözlemlerime göre; herhangi bir konuda iyi olmak için aşağı yukarı 1.000 saatlik bir çabaya ihtiyacınız var. Bu da, günde 8 saatten 4 aylık bir süreye denk geliyor. Bir konuya tutkuyla bağlı olursanız ve her gün tam zamanlı mesai ayırırsanız, 4 ay sonra o konuda iyi hale gelirsiniz.
Kişisel gelişime katkı sağlamayı amaçlayan 10.000 saat kuralı deneyi gibi birçok deneyin hayal kırıklığı ile sonuçlandığı gözlemlendi. Çünkü amaç, başarıya giden yolda gelişiminize katkı sağlamaktı. Yani yapılan araştırmalar 10.000 saat kuralının hatalı olduğunu ispatladı.
İlgili 45 soru bulundu
10 bin saat kuralı, Malcolm Gladwell'in ilk olarak 2008 yılında basılan “Outliers” adlı kitabında başarıyı getirdiğini öne sürdüğü iki etkenden biridir. Buna göre; bir konuda uzmanlaşmak için en az 10.000 saat üzerinde çalışılması gerekmektedir.
24 saat kuralı olarak adlandırılan bu kurala göre beğendiğiniz şeyi almadan önce onu gerçekten almalı mısınız diye 24 saat düşünmeniz gerekli. Bu 24 saat boyunca kendinizi ihtiyacınız olduğuna ikna ederseniz ürünü almalı, olmadığına ikna ederseniz de satın almamalısınız.
Malcolm Gladwell'in ilk olarak 2008 yılında basılan “Outliers” adlı kitabında başarıyı getirdiğini öne sürdüğü iki etkenden biridir. 10.000 saat kuralı, bir konuda uzmanlaşmak için en az 10.000 saat üzerinde çalışılması gerektiğini söylüyor.
2 Bir Konuda Uzmanlaşmak
Bir konuda uzmanlaşmak, bireylerin veya kişilerin çeşitli yetkinliklerini farklı alanlara yaymadan tek bir alanda toplamasıdır. Uzmanlaşmak, profesyonel iş hayatı için oldukça önem arz eder.
Altın Bir Kural: 5-Saat Kuralı
Michael Simmons, Inc.com'daki yazısında Franklin'in başarısının anahtarını oluşturan basit formülü özetliyor : Haftanın her günü birer saat boş zamandan haftada toplam 5 saatlik planlı bir öğrenim. İşte size başarının altın kuralı: 5-saat kuralı.
Uzmanlar, beynimiz yeni bir konu ile karşılaştığında ilk 20 saat içerisinde öğrenmeye açık olduğunu söylemekte. Nitekim bu tekniğin en büyük bilimsel dayanağa da “öğrenme eğrisi”. Öğrenmeye olan merakınız bitmeden önceki en verimli dönem ilk 20 saattir. Öğrenmeye merakınız, zaman geçtikçe yavaşlar.
Açıklama: Usta, Uzman, Üstad denilebilir.
Aşırı uzmanlaşma ile anlatılmak istenen araştırmacıların çok dar, hatta mikro denilebilecek uzmanlık alanları içerisine sıkışıp, bunun dışına çıkamaması ve genel bilimin gelişmesinden kopması olarak tanımlanabilir.
Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Haftalık Normal Çalışma Süresi Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.
Ara dinlenmeleri günlük 7.5 saat çalışılan işyerlerinde en az yarım saat günde 9 saat haftada 5 gün çalışılan işyerlerinde en az 1 saattir. İşçi ile işverenle iş sözleşmesiyle veya toplu iş sözleşmesiyle çalışma süresini haftalık 45 saat günlük 11 saati aşacak şekilde kararlaştırmazlar.
Kuralın çalışma sistemi şu şekildedir; gelirin %50'si sabit giderler denilen ihtiyaçlara, %30'u bilinçli bir şekilde oluşturulan istekler listesine, %20'si hedef konulan birikimler için tasarrufa ayrılmaktadır. Örneğin aylık gelir 5000 TL ise bunun %50 kısmı yani 2500 TL'si sabit giderler için harcanacaktır.
Bu kavramı Gölcük Depremi ile birlikte öğrendik. Sonra yine 'öğretici' büyük depremler yaşadık. Depremde ilk 72 saat 'altın saatler' olarak nitelendiriliyor. Bir insan enkaz altında kalmışsa en yüksek direnci ilk 72 saatte gösterebiliyor.
48 saat boyunca hiçbir yerden o kişi/kişiler ile iletişim kurmamak, sosyal medya'da tamamen hayalet gibi olmaktır. O kişilerin paylaşımlarına ve hikâyelerine bakmamak, çevrimiçi görünmemek içi bazı uygulamara girmemektir 48 saat boyunca.
EN AZ 6 SAAT UYUYOR
Musk, "6 saatten az uyursam başım çok kötü ağrıyor. Daha fazla uyanık olmama rağmen daha az iş yapıyorum" dedi. Çalışma takıntısıyla daha önce gündem olan 51 yaşındaki Musk, The Guardian'ın haberine göre 2018 yılında haftada 120 saat çalıştığını söylemişti.
Albert Einstein (1879–1955)
Aslında rutini basitti. 09:00 – 10:00 arası kahvaltı yapar ve günlük gazetelere bakardı. Saat 10:30 civarında Princeton Üniversitesindeki ofisine genellikle yürüyerek giderdi. Burada öğleden sonra bire kadar çalışır sonra da öğle yemeği, kısa bir şekerleme ve bir fincan çay için eve dönerdi.
2. Dahilik. Bilim maksimum çalışma süresinin yaklaşık 4 saat olduğunu gösteriyor olabilir, ancak üstün yeteneklere sahip insanlarda bu durum onların sezgilerine dayalıdır.
Uzman; kendini belli bir alanda özel olarak yetiştirmiş, belli bir işte, belli bir konuda üstün çalışmaları, geniş görüş ve bilgisi, becerisi olan kimsedir. Sorumlu ise; uzmanlığa bakılmaksızın üstlendiği ya da yaptığı işlerden dolayı gerektiğinde hesap vermek zorunda olan, sorumluluğu bulunan kişidir.
Uzman pozisyonundaki kişi, karar verme aşamasında etkin rol oynar. Bu sayede doğru zamanda doğru sonuçların ortaya çıkarılmasını sağlar. İş sürecinde, karar verme süreci en zor süreçlerden biridir. Teknik bilgi gerektiren karar verme süreci pek çok disiplini kapsayan ve geniş sorumlukları olan bir alandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri