Yükseklik arttıkça basınç da artar.
Yükseklik arttıkça yerçekimi kuvveti azaldığı için gazların yoğunluğu azalmakta ve bunun sonucu olarak atmosfer basıncı da azalmaktadır.
Katı basıncı yüzey alanı ile ters orantılıdır. Yüzey alanı artarsa basınç azalır, yüzey alanı azalırsa basınç artar. Tuğlanın dik durumda yaptığı basınç, yatay durumda yaptığı basınca göre daha fazladır.
Hacmini (V) ve molekül sayısını (N) değiştirmezsek, sıcaklık (T) artarsa basınç (P) da artar. Sıcaklık (T) azalırsa, basınç (P) da azalır. Yani kapalı, hacmi değişmeyen yalıtılmış bir kaptaki gazı ısıtırsak, basınç artacaktır. Hacmi (V) ve sıcaklığı (T) sabit tutup, molekül sayısını (N) artırırsak basınç artacaktır.
Basınç kuvveti arttıkça artmakta yüzey alanı arttıkça ise azalmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Atmosferde bulunan gazların birbiriyle olan ilişkilerinde ve tanımlamalarda; sıcaklık, basınç, yoğunluk ve hacim önemlidir. 1- Eğer sıcaklık sabit ise, gazın yoğunluğu basınçla doğru orantılıdır, hacim ise basınçla ters orantılıdır. Bundan dolayı basınç yükseldikçe yoğunluk artar ve hacim azalır.
Basınç 'P' harfi ile gösterilir . Basınç, ağırlıkla (kuvvet) doğru orantılıdır. Kuvvet arttıkça basınçta artar. ( Yüzey alanı sabit ) Bir tuğlanın yere yaptığı basınç azken üst üste iki tuğlanın yaptığı basınç daha fazladır.
Atmosferde bulunan gazların yoğunluğu artarsa basınç da artar. Yoğunluk artarsa basınç da artar. Yer çekimi artarsa basınç da artar. Atmosferi oluşturan gazların yeryüzüne uyguladığı basınç yer çekiminin etkisiyle oluşmaktadır.
Kuvvetin kaynağı ne olursa olsun birim yüzeye dik olarak etki eden kuvvete basınç (P), bütün yüzeye dik olarak etki eden kuvvete de basınç kuvveti (F) denir.
Boyle gaz kanunu, gazların basınçlarının düştükçe hacimlerinin arttığını; basınçlarının arttıkça da hacimlerinin düştüğünü açıklar. Yüksek basınç altında gaz molekülleri birbirine yaklaşır, yoğunlukları artar ve moleküller arası uzaklık sınırlandığından toplam gaz hacmi azalır.
Cismin yere dayanma yüzeyinin alanı büyükse basınç azdır. Yüzey alanı küçüldükçe basınç artar.
Doğru yapılan açıklamalar; “Yüzey genişledikçe basınç azalacaktır” (Ö8), “Tabanı düz olan ayakkabının yüzey alanı fazladır. Basınç alan arttığından azalır” (Ö14), “Yüzey alanı geniş olduğundan daha az basınç uygular ve çamura batmaz” (Ö27) şeklinde olmuştur.
Örneğin, yoğunluk artarsa sıvı basıncı da artar. "Sıvı Basıncı" konusunda deney düzenekleri olduğu için bağımlı değişken, bağımsız değişken ve kontrol değişkenini karıştırmamak gerekir. Sıvı basıncının kabın şekline bağlı olmadığını bilmek çok önemlidir.
Özetle atmosferde yükseldikçe basınç azalır, suda derine gittikçe artar bunun sonucu olarak da balon yükseldikçe hacmi artar, suda derine gittikçe hacmi azalır.
Açık hava basıncının değeri yeryüzüne yakın yerlerde en büyüktür. Yükseklere çıkıldıkça, hava molekülleri azalacağı için açık hava basıncının değeri azalır.
Yerçekimi ile basınç arasında doğru orantı vardır. Yerçekimi arttıkça basınç artar, yerçekimi azaldıkça basınç azalır. Yükseldikçe basınç azalır.
Basıncın yeryüzündeki dağılışı aynı değildir. Yerçekimi, sıcaklık, yükselti ve Dünya'nın günlük hareketi basınç türlerinin oluşumunda etkilidir.
Basınç kuvveti, genel olarak yüzey alanına ve dik kuvvete bağlıdır. Maddelerin yüzey alanına uyguladığı basınç kuvveti bu noktada değişiklik gösterecektir. Katı, sıvı ve gazlarda basınç kuvvetleri bu noktada faklı olgulara bağlıdır. Belirli bir şekli bulunmayan sıvılar, içinde bulunduğu kabın şeklini alır.
Birim yüzeye etki eden kuvvete basınç denir. Tüm yüzeye dik olarak etki eden kuvvete basınç kuvveti denir.
Bu yazıda basınçla ilgili daha geniş açıklamalara, pompa-basınç ilişkisine ve bazı basınç birimlerinin dönüşümüne göz atacağız. Basınç statik ve dinamik olarak ikiye ayrılır. Bir boru içerisinden akan bir akışkanın borunun her yönüne yaptığı basınç statik basınçtır ve akışkanın hızı arttıkça azalır.
Isınan hava yükselir (alçak basınç), soğuyan hava aşağı doğru çöker (yüksek basınç), ısınan havanın boşalttığı alana doğru soğuk hava akım yapmaya başlar.
İki basınç merkezi arasındaki basınç farkı arttıkça rüzgarın hızı da artar; basınç farkı azaldıkça rüzgarın hızı da azalır. İzobar eğrilerinin sık geçtiği yerlerde, basınç farkı fazladır.
a)Basınç ağırlıkla doğru orantılıdır. Ağırlık arttıkça basınç artar. Örnek; Bir tuğlanın üzerine bir tuğla daha eklendiğinde basınç daha da artar.
Hava basıncı temel bilgiler ;
Yükseklere çıkıldıkça mevcut hava basıncı azalır. Hava ısındıkça yükselir ve bölgede hava basıncı düşer. Hava soğudukça, hava yoğunlaşır ve hava basıncı artar.
Katılarda kuvvet(ağırlık) değişmeden yüzey alanı artırılırsa katı basıncı aynı oranda azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri