Şap kalınlıkları en az 2,5 cm'dir. Şaplar 5 cm kalınlığa kadar bir defada dökülebilir. Daha kalın yapılması durumunda birkaç tabaka halinde yapılması uygundur.
Yukarıda yazılan yerlerde ve benzeri yerlerde, şap atılması zeminin sudan korunması, yüzeyin düzgünlüğünü ve görselliğin ön plana çıkması sağlamaktadır. — Çimento ile yapılan şap için 0,2 cm den az ve 0,5 cm den fazla olmamalıdır. — Sentetik içerikli şap için 0,5cm'den az 3 cm'den fazla olmamalıdır.
Gerekli işaretlemelerden sonra yine kolay çıkarılabilecek şekilde kullanılacak mastar uzunluğuna göre anolar yerleştirilir. Daha sonra tek tek terazi ile kontrol edilir. Çimento içerikli şap için 0,2- 0,5 mm, sentetik şap için 0,5 – 3cm olmalıdır.
Eğim şapına, en ince yerinde 2,5 cm'den az olmayacak şekilde eğim verilmelidir, 5,00 mm < genişlikte eğim şapına % 1 eğim verilmesi halinde şapın ince yeri 2,5 cm iken, şapın en yüksek noktasında kalınlık 7,5 cm olur ki, bu oldukça fazla bir ağırlık oluşturabilir.
Döşemeye yapılan şapa kireç katılmaz. Normal olarak çimento dozajı değişik olmakla birlikte minimum 200-250 kg çimento konur. Yüksek dozajlı oran şapın çatlamasına neden olur. Kullanma yerine göre çeşitli sertlikte olur, düz veya pürüzlü bırakılır.
İlgili 29 soru bulundu
1 metreküp kuma 400 kg çimento gider. Buda yaklaşık olarak 8 torba çimentodur. 300 dozlu şap olursa; 1 metreküp kuma 300 kg çimento gider.
Kalınlığı 3-8 cm dir. Konutlarda en az 3-4 cm kalınlığında ve 250 dozlu, yük ve ağır trafiğe maruz kalan alanlarda ise 5-8 kalınlığında 60 dozlu yapılmalıdır. Tesviye şapı yapılacak yüzey temiz ve tozdan arındırlmalıdır.
Taban ile beton arası en 20-35 cm arasında olmalıdır. Zeminin hazırlanması betonun sınıfına göre belirlenmelidir. Beton, zemine yerleştirilmeden önce alt zeminin temiz ve çıkıntılardan uzak olması gerekmektedir.
PVC, linolyum, laminat-lamine parke, ahşap, halı, seramik kaplama altında düzgün bir yüzey elde etmek için kullanılır. Beton ve şap yüzeylerin düzgünleştirilmesinde kullanılır. Mevcut mozaik, doğal taş yüzeylerin düzgünleştirilmesi ve terazilenmesini sağlar.
Beton mümkün olduğunca yatay tabakalar halinde dökülmelidir. Her bir tabakanın kalınlığı 15-30 cm arasında olmalıdır. Tabaka kalınlıkları her bölgede eşit ve homojen olmalıdır. Beton serbest olarak en fazla 1,5 m. yükseklikten dökülmelidir.
Koruyucu şap katmanı standartlara uygun olarak ( D30 beton / mm2 ye 30N basınca dayanıklı olmalıdır ) uygulama zeminine göre 3-6 cm kalınlığında atılır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus yapılan ısı hesapları neticesinde şap katmanının kalınlık değerlerinin aşılmaması ve düzgün bir kodlamadır.
1 Torba akıllı şap kaç m2 yer yapar, 1 mm kalınlık için ortalama 1,7 kg malzeme gider. Örneğin 5 mm kalınlığında bir tesviye için 5x1,7 kg = 8,5 kg/ m2 malzeme gider 1 torba 25 kg olduğu için 25 kg akıllı şap ne kadar yer kaplar? 1 torba ile 3 m2 alan yapılır diyoruz.
Şap atıldığında doğal yollara şapın kuruma zamanı 30-60 gün arasında değişiyor.
Zeminin yaya trafiğine açılması için gerekli süre en az 2 saattir. 1 Torba Akıllı şap ne kadar yer yapar ? Örneğin : 5 mm kalınlık için 1,7*5 mm dersek : 8,5 kg eder yani 1 torba ile 5 mm kalınlığında 3 m2 yer yapabilirsiniz.
Şap kuruduktan sonra, fayans, laminant ya da mermer döşeme yapılabilir. Eğer, sağlam bir kurutma yapılırsa, epoksi döşendiğinde, daha dayanıklı olur ve daha da nitelikli şekilde yapışır.
Çimento bazlı her türlü şap en az 5 ila 8 hafta dinlendirilmelidir. şap içindeki nem oranı yüzeyden en az 2 - 3 cm derinli?e inerek kontrol edilmelidir. GANN tipi higrometre ile ölçüldügünde, çimento esaslı şapın azami nem değeri 30 olmalıdır. Nem oranı bu değere düşmeden kesinlikle parke uygulamayınız.
Şap Betonu Sulanır mı? Evet, şap dökülecek alan temizlendikten sonra beton dökülmeden 15-20 dakika önce zemin su ile nemlendirilmelidir. Ancak uygulama esnasında zeminde su birikintileri olmamalıdır.
Self-leveling; dengesiz, pürüzlü veya eğimli bir zeminin üzerinde pürüzsüz bir yüzey oluşturmak için tasarlanmış bir zemin kaplama malzemesini ifade eder. Bu malzeme ayrıca öztesivi düzeltici veya kendinden tesviye eden beton olarak da bilinir.
Şap, sağlık açısından bazı potansiyel riskler taşıyabilir. Bunlardan ilki zehirlenme. Bir kişinin gözüne şap veya kanama kalemi bulaşırsa tahrişe neden olabilir. Yutulduğunda ise şap mide bulantısı, kusma veya mide rahatsızlığı ile baş gösteren zehirlenmelere neden olabilir.
Ara kat döşemelerinde 8 cm, çatı katı betonarme döşeme plağında 6 cm kalınlıklar minimumdur. Betonarme döşemeler deprem bölgelerinde normal bölgelere oranla 2 cm daha kalın yapılırlar. Zemine oturan döşemelerde grobeton kalınlığı genelde 10 cm alınır. Yapılarımıza zarar veren en önemli faktörlerden biri de sudur.
Beton serbest olarak en fazla 1,5 m. yükseklikten dökülmelidir. Betonun dökülmesinde temel hedef ayrıştırmama ve homojenliğin korunması olmalıdır. Beton daima kalıba düşey yönde dik olarak dökülmelidir. Beton dökümü kesintisiz ve sürekli olmalıdır.
7- Temel altı bohçalama yalıtım ve koruma betonu: Radye temel altında kalacak olan bohçalama yalıtımı membran türü yalıtım malzemesi ile yapılır ve üzerine 5 cm koruma betonu atılır.
Yapıda zemine uygulanan kaplamalar düzgün bir yüzeye uygulanır. Bu düzgün yüzeyi ise tesviye betonu ile elde edebiliriz. Şap ise tesviye betonu üzerine uygulanan bir çeşit kaplamadır.
Yerden ısıtma şap kalınlığı maliyeti düşüktür. Sadece 4 cm'lik bir şap kalınlığı zemini örtmeye yeter. Diğer yandan yüzeyde ki halı, parke, fayans gibi malzemelerin fazla ısıya maruz kalmaması için maksimum 7 cm'e kadar şap uygulanabilir. Tabandan itibaren zemin katmanları şöyle sıralanabilir.
Şap bize yaygın olarak beton plakaların üzerine uygulanır ve daha sonra ticari ve konut zeminlerine bir son kat ekler. Şap döşeme tipik olarak beton levhaların üstünü örtmek için kullanılır, böylece halı, fayans, ahşap döşeme veya reçine üst kaplamalar uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri