Bebeklerin kaka yapamamalarının nedenlerinden biri de kolik olanların yoğun gaz nedeniyle ıkınmalarını yarıda kesmesine bağlıdır. Belki de gözden kaçan ve kabızlık sürecinde mutlaka değerlendirilmesi gereken diğer bir neden de, bebeğin yeteri kadar doymaması ve buna bağlı gelişebilecek beslenme problemleridir.
Bebeklerdeki kabızlığın genellikle yanlış beslenmeden kaynaklanır. Eğer bebeğiniz yeterli/dengeli beslenmiyorsa veya sindirim sistemi az çalışıyorsa kabız olabilir. Bunun dışında, ek gıdaya geçişte yediği besinler, kalsiyum yüksekliği, potasyum azlığı bebeklerde kabızlığın sebebi olabilir.
Muz, şeftali, pirinç, pirinçunu, patates ve havuç kabız yapabilir. Tahıllardan özellikle yulaf; meyve ve sebzelerden ise kayısı, armut, kırmızı erik ve sebzelerden balkabağı, kabak, semizotu ve kereviz gibi lifli sebzeler bebeğinizin daha yumuşak kaka yapmasına yardımcı olur.
Ancak anne sütü alan bir bebeğin birkaç günde bir kaka yapması da normal karşılanır. Hatta bu süre 7 güne kadar da uzayabilir. Anne sütüyle beslenen bebeğiniz kaka yapmıyorsa hal ve davranışlarını takip etmeniz bezini takip etmenizden daha önemli olabilir.
Sadece anne sütüyle beslenen bebekler günde 8-10 kez kaka yapabilirler. Rengi açık sarı, kıvamı yumuşak ve pütürlü olarak tanımlanabilir. Yeterli beslenemeyen, kilo alımı az olan bebeklerde kaka ve kirli bez sayıları azdır. Gazlı bebeklerde ise sık ama az kaka yapma görülebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Bağırsaklarda bulunan zararlı mikroorganizmaları temizlemede oldukça etkilidir. Bebeklerin bu sayede bağırsak emilim düzeyi normal seviyelerine ulaşır. 1 aylık bebeklerin günlük ortalama 4 ila 5 kez kak yaparlar. Ancak anne sütü ile beslenme miktarından dolayı günlük kaka yapma oranları 8 ila 9 kez de olabilir.
Sıcak banyo, bebeğin dışkısını daha kolay atmasına yardım edebilir. Ayrıca banyo sırasında onun karnına masaj yapmak da faydalı olabilir. Anüsün dış tarafına krem veya vazelin sürmek de onun kakasını yapmasını kolaylaştıracaktır.
- Anüsün dış bölümüne vazelin ya da krem sürmek, bebeğin kakasını yapmasını daha kolay hale getirecektir. - Bebeğin göbek deliğinden başlayıp, karnın dış tarafına doğru, saat yönünde ve tersi şekilde, karna masaj yapılmalıdır. Bebeğin bu durumdan rahatsız olmasıyla beraber durulmalı ve daha sonra yeniden denenmelidir.
Bebeklerde kabızlıkta öncelikle bacakları ile dairesel hareketler yapılmaktadır. Bu durum bağırsakların kolay bir şekilde hareket etmesine destek olur. Bebeklere masaj yapılır ise bağırsak fonksiyonlarının iyi bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Sıcak bir banyo bebeklerin kolay dışkılamasını sağlar.
Bebeklerde kabızlığın çözülmesi için bol sıvı, su ve yüksek lifli gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca püre, havuç, kayısı, elma ve çilek gibi besinler de bebeklerde kabızlık sorununu hızlı bir şekilde çözer.
Dünyaya henüz gelen miniklerin dışkılama sıklığının doğduğu günden 5 günlük olana kadarki geçen sürede, kaç günlük ise o kadar dışkılaması beklenir. Yani doğduğu gün 1, ikinci gün 2, üçüncü gün 3, dördüncü gün 4, beşinci gün 5 defa kaka yapması normaldir. Bazı bebekler ise her emzirmeden sonra yapabilir.
Bebeğin kakası koyu yeşilde olabilir. Kaka sayısı bebeğin genetik özelliklerine ve beslenme şekline göre değişebilir. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin haftada bir kaka yapmasının normal olduğu gibi günde 5-6 kez kaka yapmalarıda normaldir. Bu bebeklerin dışkıları genellikle sarı renklidir.
Bebeklerin kaka yapma süresi, her bebeğe göre değişkenlik gösterir. 1 günde, bazen 5-6 kez bazen de 8-10 defayı bulur. Bebeğin 5 gün boyunca hiç kaka yapmaması da normaldir.
Anne sütü haricinde ek besinlere de başlamış olan bebeklerde kabızlık belirtileri şunlardır: Sert yapıda veya topaklar (keçi dışkısı gibi) halinde dışkılama. Kil benzeri dışkı yapısı Geciken, seyrekleşen ve zorlaşan bağırsak hareketleri.
Anne Sütü İçen Bebeklerde Kabızlık
Aya kadar kabızlık genellikle görülmez. Çünkü anne sütünün içeriğindeki hormonların varlığı sütün sindirilmesini kolaylaştırır. Bu beslenme modeline bağlı olarak da bebeğin kakası sıvı ve yumuşaktır. Fakat tıpta yalancı kabızlık denilen bir durum vardır.
Çocuk hafifçe öne eğilmeli, dirseklerini dizlerine koymalı ve omuzları yuvarlak ama omurga düz olmalıdır. Uygun kaka pozisyonu oldukça basit ve büyük bir fark yaratabilir. Bu pozisyon rektumu dikey pozisyona getirerek çocuğunuza yerçekiminin yardım etmesini sağlayabilirsiniz.
Kaka yaparken zorlanıyorsa…
Eğer bebeğin kaka yapma sıklığı değişiklik gösteriyor ve normalden uzun sürüyorsa kabızlık söz konusu olabilir. Bebeğin kaka yapma sırasında ağlaması, kanın sert olması, kakada kan izleri ve huzursuzluk gibi belirtiler kabızlık göstergesidir.
Kabızlık genel olarak 3 gün civarı sürmektedir. Eğer 3 günü geçmiş ve hala aynı sorun yaşanıyor, kan görülmeye devam ediliyorsa mutlaka bir çocuk doktoruna gösterilmelidir. ' demektedir. Kabızlık İhmale GetirilmemelidirYeni doğan bebeklerde kabızlığın daha nadir göründüğünü belirten Dr.
Bebeğin sadece anne sütü alması, kakanın sıvı olmasına sebep olur. Posalı ve yarı katı olmayan kakada anüsteki kasları uyarmayacağı için bebek kakasını yapamayacaktır. Bebeğin büyüdükçe hareketlenmesi, karın kaslarının kuvvetlenmesi ve ek gıdalara geçişle birlikte genelde 4-6 ay arası normale dönecektir.
Kabız olan çocuğa lifli gıdalar verilmeli, yemeklere zeytinyağı katılmalıdır.
Günlük diyette lif yönünde zengin elma, armut, kuru erik püresi, bezelye gibi gıdalara ağırlık verilmesi kabızlığın giderilmesinde yararlıdır. Kabızlık sorunu olan bebeklerde bacaklara bisiklet sürer gibi hareket yaptırmak, bağırsaklarda hareketlenmeyi tetikleyerek dışkılamayı kolaylaştırır.
Bebeklerde hıçkırığın birinci sebebi yeterince doymuş ve sindirmeye başlamış olmasıdır. Yenidoğan bebek hıçkırığının diğer bir nedeni de bebeğin midesinin büyüdüğünün bir göstergesidir. Sindirimle birlikte yenidoğan bebeğin kalp ve akciğer gelişimine işaret eder.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri