Elektrik arkı sıcaklığı aşırı derecede yüksektir ve eğer birkaç saniye içerisinde söndürülmezse, etrafındaki malzemeler de yanmaya başlayacaktır. Gerek tesisatlardaki, gerekse motorlardaki, pano ve trafolardaki izolasyon düşüklükleri yangına sebebiyet verebilmektedir.
Korozyonla oluşan kötü temas ark oluşturarak yangına neden olur.
Günlük hayatı bizim için kolaylaştıran elektrik enerjisi, gerekli önlemler alınmadığında veya hatalı kullanım halinde elektrik çarpmaları ile insan hayatının sonlanmasına, ısınma ve kısa devre ile işletmelerde ya da evlerde yangınların çıkmasına neden olabilir.
Isıtıcı ve elektrikli ev aletlerinin prizde takılı bırakılması, kış aylarında meydana gelen ev yangınlarının başlıca sebepleri arasında yer alıyor.
Isınmaya bağlı olarak iletken kısımları izole eden malzeme deforme olur ve kısa devre oluşur. Oluşan Kısa Devre Akımı, Aşırı Akım Koruma Ekipmanının açma akımından daha düşük bir akım ise devre elemanı açmayı yapmaz ve bunun sonucunda 'Elektrik Kontağından Çıkan Yangın' meydana gelir.
İlgili 21 soru bulundu
Dava konusu elektrik hattının kontrol ve bakım görevi aboneye ait olsa bile, genel iletim şebekesinden elektrik verilen bu hattın güvenliğinin sürekli denetimi davalı TEDAŞ'ın sorumluluğundadır.
İçinden sıvı veya gaz geçişi olan hortum ve tesisatlarda veya iletken olmayan maddelerin sürtünmesi sonucu oluşan statik elektrikten kaynaklı ark sonucu yanma ve yangın oluşabilir.
Bu kıvılcımlara Arklanma denir. Fiş prize takıldığında kıvılcımlar oluşabilir, bunun sebebi elektrik akımı geldiğinde temas alanının yetersiz kalmasıdır. Bu sebeple fişte küçük hasar izleri görebilirsiniz. Bu normal bir durumdur.
Oldukça hassas olan bu ürünler, yanlış kullanımda kişilere zarar verebilmektedir. Prizde şarj aleti bırakmak yangın sebebi bile olabilir. Bu noktada eğer bir bataryalı cihazı sürekli prizde kullanırsanız yangın gibi büyük risklerle yüz yüze olabilirsiniz.
Elektrik yangınlarının tamamında sıkça duyduğumuz elektrik kontağı, aşırı yüklenme, aşırı gerilim, kalitesiz malzeme başta olmak üzere sistemin aşırı ısınması veya kısa devre durumudur. Kısa devre durumunda da oluşan fazla enerji ısıya dönüşmekte ve oluşan kıvılcım yangına sebebiyet vermektedir.
120ºC sıcaklığa 15 dakika, 143ºC sıcaklığa 5 dakika, 177°C sıcaklığa ise sadece 1 dakika dayanabilir. Bunun için yangınlarda ilk dakikalar, hatta saniyeler çok önemlidir.
Yangınlar insan kaynaklı ya da doğal yollarla çıkabilir, yangın çıkabilmesi için bir tutuşma kaynağı gerekir. Yangınların büyük çoğunluğu insan kaynaklıdır. Nadiren yıldırım gibi doğal nedenlerle de yangın çıkmaktadır. Doğal nedenlerle çıkan yangınların payı %10 dan azdır.
Olmaz, laptopa takılı kalmasın yeterli.
Elektrik yangını söndürme işlemi sırasında kesinlikle suların tercih edilmemesi gerekmektedir. Elektrik yangını söndürmek için su sistemleri yerine kuru kimyevi toz sistemi ile beraber karbondioksit gaz söndürücülerin kullanılması yeterlidir.
Elektrik arkı (bazen "elektrik çakması" olarak da adlandırılır), iletkenler arasındaki bir hava boşluğundan akan yüksek akımlı kesintisiz bir elektrik deşarjıdır. Bu, çok parlak bir ultraviyole ışık ve yoğun ısı üretir. Ark parlamasına genellikle kısa devre neden olur.
Özellikle koku organının derin uykuda kendini devre dışı bıraktığını söyleyen uzmanlar, yatarken elektronik cihazları şarja takmayı önermiyor. Aksi takdirde şarj cihazında fazla kalan telefonların patlayabileceği ve yangına sebep olabileceği üzerinde duruluyor.
Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser.
Türkiye'de de sıklıkla kullanılan üçlü priz tarzı aygıtlar takılı kaldıkları takdirde enerji kullanmazlar, dolayısıyla boş prizler elektrik harcamaz.
Elektrik arkı, gazların kıvılcım anında ortaya çıkması ile oluşan elektrik olayı. Akım iletken olmayan hava tarafından iletildiği anda elektriksel ark oluşur. Ark boşalması voltajı az olan taraftan gözlenebilir. Elektriksel ark kavramının gözlenebilmesi için elektrotlar tarafından desteklenmelidir.
Ark patlaması, elektrik tesisatlarında meydana gelebilecek en tehlikeli ve potansiyel olarak ölümcül olaylardan biridir ve ilgili kişilere ve ekipmana ciddi zararlar verir. Ark patlaması, iki elektrot arasındaki fiziksel bir hava boşluğundan veya köprüden geçen bir elektrik arızası veya kısa devredir.
Prizden duman geldiyse ve sigorta atmadıysa, ya tesisat şalterlerden geçmiyor ya da kısa devre olmadı. Kısa devre olmadıysa, fiş-priz arasında bir temassızlık vardır ve ark yaptığı için duman çıkmıştır.
Yangınların önlenmesinde elektrik tesisatının düzenli kontrol edilmesi, “kaçak akım rölesi“ diye adlandırılan elektronik otomatik devre kesicinin kullanılması, uzatma kablolarının sabit hale getirilmesi tavsiye ediliyor.
Eğer yangın yakın mesafede ise yapılması gereken en akıllıca şey ortamda bulunan yangın söndürücüleri almak ve yangına müdahale etmektir. Eğer buna rağmen yangın söndürülemiyorsa bu durumda binada yer alan acil çıkış merdivenlerini kullanmak ve binayı tahliye etmek en doğru seçenek olacaktır.
Yangın çıkma nedenlerinden en yaygınlarından biri de ampullerdir. Ampul kullanımında ampulün vat değer oldukça önemli. Aşırı ısınan ampuller patlayıp yangın çıkartabiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri