Buna göre amir, bu yönerge ile izin verme yetkisi verilenleri ifade etmektedir. Ancak hem 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda hem de yönergenin 10'uncu maddesinde, 10 güne kadar mazeret izni söz konusu olduğunda; izin verme yetkisinin amirde değil kaymakamda ya da valide olduğu ifade edilmiştir.
İşveren, çalışanın talebini değerlendirdikten sonra kanunla belirtilen süreler dâhiinde evlilik mazeret iznini verir. Personeller, izin gerekçesini dürüstçe ve açıkça belirtmelidir. Ayrıca hastalık ya da engelli çocuğunun olması gibi durumlarda doktordan alınan sağlık raporunu sunmalıdır.
Memura eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin anne, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine verilir. Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir.
Mazeret izni kullanmak isteyen işçi ya da memur fark etmeksizin işverene bu durumu dilekçe ile bildirmelidir. İşçiler için 4857 sayılı İş Kanunu, memurlar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu mazeretizninin sürelerini ve geçerlilik durumlarını belirtmektedir.
İdari izinde işçinin izin kullanım inisiyatifi işverendedir. Yani işveren istemezse işçi idari izin hakkını kullanamaz. Ancak mazeret izni işçinin kendi inisiyatifinde olan bir haktır ve istediği takdirde bu izni kullanabilir. Böyle bir durumda işverenin onayına gerek yoktur.
İlgili 26 soru bulundu
Özel Sektör Mazeret İzni Kaç Gün 2022
Evlenme durumunda 3 gün, Ölüm durumunda 3, Doğum hallerinde 5 gün, Bakımıyla mesul olduğu bir kişinin sağlık sorunları için ise toplamda 10 güne kadar işçi mazeret izni kullanabilmektedir.
MAZERET İZNİ
Bunlar ka- nunda sınırlı sayıda belirlenmiş olup aşağıda açıklanmıştır. Buna göre işçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.
Buna göre, işçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli mazeret izni, verilir.
Evlenme halinde mazeret izni süresi 3 gün, 1. derece akrabanın (eşi, çocuk, anne, baba veya kardeş) vefat etmesi halinde 3 gün, Evlat edinilmesi durumunda 3 gün, Eşin doğum yapması halinde 5 gün.
İş kanunu çerçevesinde işçiye, yaşanabilecek olağanüstü durumlar sebebiyle ya da işçinin özel hayatında oluşan durumlar nedeniyle yıllık izinden farklı olarak kullandırılan ücretli izinler “Mazeret İzni” olarak tanımlanır.
Mazeret izin süreleri belirli şartlarda farklı sürelerde verilmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu Geçici Madde 2 '' İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.
İş Kanunu'nda, bir yıl içinde kullanılabilecek toplam mazeret izni süresi konusunda sınırlama bulunmuyor. Memurların babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi; eşinin, çocuğunun ölümü; kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde kullanılan izinler için sınır bulunmuyor.
MAZERET İZNİ (Diğer Durumlar)
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesinin (C) fıkrası. 1-Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zaruret hâlinde, aynı usûlle on gün daha mazeret izni verilebilir.
Mazeret dilekçesi, genellikle okullar, iş yerleri, kamu kurumları veya diğer resmi kuruluşlar gibi yerlere sunulur. Bu dilekçe türü, kişinin kendini mazeretli kılan nedenleri açıklamasını ve ilgili kuruma durumu bildirmesini sağlar.
Okullarda çalışan müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı ve öğretmenler, yıllık izin kullanıp kullanmamalarına bakılmadan 657 sayılı devlet memurları kanununun 104. maddesine göre mazeret izni kullanabilmektedir.
Ücretiz izin özel sektörde 3 aylık bir süreyi aşmamak kaydı ile verilmektedir. İşveren sahibi işçiyi ücretsiz izne ayırabilmekte iken işçi de ayrılabilmektedir.
İşçinin eşinin, çocuğunun, annesinin, babasının veya kardeşinin vefat etmesi halinde 3 gün, İşçinin evlat edinmesi durumunda 3 gün, İşçinin eşinin doğum yapması halinde 5 gün mazeret izni kullanılabilir.
Buna göre işçinin 45 günlük ücretsiz mazeret izni hakkı vardır. Ancak öne sürülen mazeretin işveren tarafından makul bulunması ve kabul edilmesi gerekir. İşveren kabul etmezse işçi bu iznini kullanamaz. Ücretsiz mazeret izni, İş Kanunu'nda yer almamaktadır.
Örneği kadın işçinin Cuma günü saat 23:59'da evlenmesi halinde Cuma, Cumartesi ve Pazar günü işçi mazeret izninde olacak, işçinin Pazartesi günü işbaşı yapması gerekecektir. Mazeret izinleri yıllık ücretli izinlerde olduğu gibi devretmemektedir.
İşçinin iyi niyet kurallarına uygun hareket etmesi ve sadakat borcuna aykırı davranmaması kaydıyla istirahat raporlu olduğu -işçinin raporunda “sürekli yatarak istirahati gerekir” ya da “seyahat edemez” vb. ibare yoksa- sürede ikamet ettiği il sınırları veya yurt dışına çıkmasını engelleyen bir yasal düzenleme ...
Ücretli mazeret izinlerinin hafta ve genel tatil günlerine rastlaması halinde, tatil günleri mazeret izin günlerinden düşülmez. Ayrıca mazeret izin günleri kural olarak doğduğu anda kullanılması gerekir.
Mazeret izinleri süresince işçinin veya memurun ücreti – maaşı kesilemez. Yani bu izinler ücretli izinlerdir. Ancak bu izinlere ek olarak bazı izinler daha mevcuttur ki bu hallerde ücretsiz izin verilebilir. Yani bu hallerde işçi – memur maaş almaz.
İşçinin hastalanması sonucu viziteye çıkarak iş yerinden izin alıp tedavisi için belirli zaman aralıklarında işte bulunmaması sonucu işçi ücretli izinli sayılır. Toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanan işçiler için ücretinden kesinti yapılmaması esastır.
1: Ücretten Kesmek:İşçinin ay içinde aldığı ve işveren tarafından verilen izin saatleri toplanarak kaç saate denk geliyorsa o kadar tutarda ücreti kesilebilir. Bunun için iş sözleşmesinde veya işyeri uygulamalarında bu husus işçi tarafından bilinmelidir/işçiye tebliğ edilmelidir. Bu izin o halde ücretsiz olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri