içi beyaz olan ancak sıcakta serinlemeye yarar, hatta kereviz gibi yerken çok daha fazla enerji harcatıyor bile olabilir. içi kırmızı olan ise candır. aromaysa aroma, lezzetse lezzet. beyazını yerken de kabuğunun iç kısmındaki kırmızı kısımı da dahil edecek şekilde kesmek lazım, oraları tatlı oluyor genelde.
Ejder meyvesi, Meksika ve Orta Amerika'ya özgü tropikal bir meyvedir. Tadı kivi ve armut karışımı gibidir. Pitaya, pitahaya ve çilekli armut gibi birçok isimle anılır.
Ejder meyvesi pitaya olarak da bilinmektedir. Bazı ülkelerde ise bu meyve çilek armudu olarak adlandırılır. Ejder meyvesi Güney Amerika'da en fazla yetişen meyveler arasında yer alır. Oldukça ekşi ve ferahlatıcı bir tadı vardır.
Ejder meyvesi tadı birçok kişi tarafından beğenilmektedir. Kavun ve kivi karışımı enteresan bir aroma ve lezzete sahip olan meyve, severek yiyeceğiniz türden bir üründür.
Dış kabuğu sert ve acı bir tada sahiptir. Sadece iç kısmı yenilen ejder meyvesinin çiçekli kısmını direkt olarak çay şeklinde tüketebilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Tropikal meyvelerin en lezzetlileri arasında yer alan Ejder meyvesi üreticiyi 80 TL'lik kilogram fiyatıyla da sevindirdi. Türkiye'nin tarım da üretim merkezleri arasında yer alan Mersin'de son yıllarda tropikal meyve üretimi de arttı.
Aynı zamanda, hayati organların uygun oksijenasyonuna yardımcı olan kırmızı kan hücrelerinin (RBC), üretimine katkı sağlar. * Ejder meyveleri lif ve antioksidanlarla dolu olduğundan, her ikisi de kalbi sağlıklı ve genç tutmaya katkıda bulunur.
Temel hassasiyetleri olan soğuk, aşırı sıcak, aşırı su, ve hava akımı gibi etmenleri ancak seralarda kontrol altında tutulabilmektedir. Bu kontroller aşırıya gidildiği zaman bitki farklı tepki vermekte çok zayıf tutulduğunda farklı tepki vermektedir ve bu durum tadını da etkilemektedir.
Ejder Meyvesini Olası Riskleri
Tükettikten sonra alerji belirtilerinizin olup olmadığına dikkat edin. Bir de bu meyveyi tükettikten sonra idrar rengi kırmızımsı bir renge dönebilir. Meyve vücuttan tamamen atıldıktan sonra idrarınızın rengi normale dönecektir.
3. kabaca kivi gibidir. icinde onun gibi cekirdekleri vardir. yumusakligi ve tadi da benzer sayilabilir. ama buyukluk acisindan ejder meyvesi kividen cok daha buyuktur. 4. icinin rengi kirmizi olanlar diskinin rengini pembe yapabilir.
Ejder meyvesi Türkiye'de çok yüksek olmayan ve denize yakın yerlerde yetişmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu Antalya, Adana, Mersin ve Muğla gibi bölgelerde yetiştirilmesi mümkündür ve son yıllarda yetiştirildiği bölgeler artış göstermiştir.
Ejder meyvesi adıyla popülerleşen pitaya, bilimsel adı Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin meyvesidir. Ejder meyvesi aynı zamanda bazı çeşitli toplumlarca çilek armudu gibi adlarla da anılmaktadır.
Beyaz olanın tadı genel olarak tam olgunlaşmamış armut ve kiviye benzemektedir. Kırmızı olanı ise daha tatlı meyveler olan çilek, muz, kavun, şeftali ve kiviye benzemektedir ve çok lezzetlidir. Sarı olan diğer iki cinsten daha aroması yoğun ve farklı bir lezzeti vardır.
İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak anılabiliyor. Pitaya bitkisinin hiç bir zararlısı olmadığı için zehirli tarım ilaçları ile mücadele gerektirmez.
Dağılımı Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Eğer ejder meyvesini aşırı şekilde tüketirsek vücuttaki sıvı oranı artarak kalbi tehlikeye atmış oluruz. Vücuttaki sindirim sistemini fazla çalıştıracağı için ishal ve karın ağrısı şikâyeti görülebilir. C vitamini açısından zengin olduğu için fazla tüketildiğinde bir takım rahatsızlıkları da beraberinde getirir.
Ejder meyvesi hakkında bilmeniz gerekenler
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücudu hastalıklardan koruyor. Yüksek kalsiyum miktarı ile kemik gelişimine destek oluyor. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önlüyor.
Güneydoğu Asya'nın eski zamanlara dayanan güzellik pratiklerinde de kendine yer bulan ejder meyvesinin, bir parça ezildikten sonra yüze uygulanması durumunda yaşlanmayı geciktirdiğine ve daha genç bir görünüm sağladığına inanılıyor. Ayrıca bu yöntem sivilce ve güneş yanığı gibi cilt sorunları için de oldukça etkili.
Ejder meyvesini sindirim için ideal kılan bir diğer özelliği ise yüksek lif içeriğine sahip olması. Lifli yapısı ile bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı oluyor, sindirim kanalından düzgün geçişi kolaylaştırıyor, kabızlık, kolorektal kanseri ve irritabl bağırsak sendromunun önlenmesine yardımcı oluyor.
Aksi halde su fazla geldiğinde ejder meyvesi bitkinizin kökleri kısa sürede çürüyebilir, aman dikkat. Tohum temini: Pitaya bitkisi yetiştirebilmek için tabii ki öncelikle verimli tohumlar elde etmeniz gerekiyor.
Ejder meyvesi çeşitleri sert bir kabuğa sahiptir. Bir bıçak yardımıyla ikiye böldükten sonra içindeki siyah çekirdeklere sahip olan beyaz bölümü yiyebilirsiniz. Tadı biraz ekşi ve ferahlatıcı olan bu meyveyi çeşitli tatlılarda ve içeceklerde de kullanabilirsiniz.
kivinin biraz daha az ekşi olanı. bazı yerlerde manavlara düşmüştür, muhtemelen yakında "sarayda ejder meyvesi var diyorlar ama her yerde var" diye propaganda yaparlar. millet anlamaz diye de olmamış görece ucuz mahsülleri toplamış tezgaha koymuşlar. o haliyle kendisi küçük çekirdekleri taş gibi ve tadı ekşidir.
Ejder meyvesine en çok yakışan meyveler, çilek, muz, böğürtlen ve kividir. Meyve salatasına yulaf ekleyerek ara öğün olarak da tüketebilirsiniz.
Yüksek lif içeren ejder meyvesi, vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur ve bu sebeple diyet yapanlar tarafından sık sık tercih edilir.
İçindeki siyah tohumlar, kalbe iyi gelen omega-3 ve omega-9 yağ asitleri açısından zengindir. Bağırsakların sağlıklı şekilde çalışması için gerekli olan prebiyotikler bakımından zengindir. Ejder meyvesinin faydaları arasında kilo vermeye yardımcı olması da vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri