Tüm liseler için geçerli olan temel dersler ise; Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Beden Eğitimi ve Spor, Felsefe, Yabancı Dil gibi derslerdir.
Sayısal bölüm dersleri lisede matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji olmak üzere 5 tanedir. Bu derslerin 9.sınıftaki konuları TYT(Temel Yeterlilik) sınavında sorulurken; 10, 11, 12.sınıf sayısal dersleri AYT( Alan Yeterlilik Sınavı) sınavında sorulmaktadır.
Anadolu Lisesinde hafta içi her gün 8 ders saati olmak üzere, haftada toplam 40 ders saati vardır.
Din Dersleri Arttırıldı!
Liselerde din dersleri 8 saatten oluşuyor: dört saat zorunlu ve dört saat tercihe bağlı olarak seçilebiliyor.
Anadolu liselerinde öğrenciler; türkçe, matematik, sosyal bilimler ve yabancı dil alanlarında eğitim görürler.
İlgili 30 soru bulundu
Tüm liseler için geçerli olan temel dersler ise; Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Beden Eğitimi ve Spor, Felsefe, Yabancı Dil gibi derslerdir.
Yeni programa göre Almanca dil dersi zorunlu ders olmaktan çıkarıldı.
Yönetmelikte bir ders saati süresinin 40 dakika olduğu, okul yönetimince tekli eğitim yapılan okullarda bir teneffüs en az 20 dakika, diğer teneffüsler için en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise teneffüsler için en az 10 dakika süre ayrılacağı belirtildi.
Tam gün eğitim veren okullarda ise giriş saatleri 08.30-09.00 arasında başlıyor. Okul çıkış saati ise 15.00-15.30 arasında olacak.
Liselerde sekiz saat zorunlu olan din dersi, ayrıca dört saat zorunlu seçmeli, dört saat de tercihe bağlı seçmeli olacak şekilde toplamda 16 saate kadar yükseltildi. Haftalık ders çizelgelerinde yapılan değişiklikle, ikinci yabancı dille ilgili dersler de zorunlu olmaktan çıkartıldı.
Yeni Ortaöğretim Modeli'nde liselerde toplam ders sayılarının yanı sıra, zorunlu olan ortak ders sayıları da azaldı. 2020 yılından itibaren kademeli olarak uygulanmaya başlanacak sistemde, Beden Eğitimi ve Spor, Görsel Sanatlar, Müzik, Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü ortak dersler arasından çıktı.
BİRİNCİ BÖLÜM. (1) (Değişik:RG-13/9/2014-29118) Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 40 dakikadır. Dersler arasındaki dinlenme süreleri okul yönetimlerince belirlenir.
Normal şartlarda sabahçı öğrenciler 07:30 -08:00 arasında ders başı yaparken öğlenci öğrenciler ise 12:30-13:30 arası ders başı yapıyor.
10. Sınıftan 11. sınıfa geçerken öğrencilerin Sayısal, Eşit Ağırlık/TM, Sözel Dil alanlarından birini seçmeleridir. Yapılan seçimden sonra öğrenciler seçtikleri alanın derslerini ağırlıklı olarak görür ve bu derslerden sorumlu olurlar. *Bir okulda bir alanın açılması için o alanı en az 10 kişi seçmelidir.
Lisede Bölüm Seçimi Ne Zaman Yapılır? Öğrencilerin sıklıkla sordukları “Lisede alan seçimi ne zaman?” sorusunun cevabını sen de merak ediyor olabilirsin. Lisede alan seçimi 9. sınıfta yapılmaktadır. 9. sınıfın bitmesiyle birlikte genel olarak Haziran ve Temmuz aylarında alan tercihinde bulunulur.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, öğrencilerin beslenmelerini rahat yapabilmeleri için okullarda teneffüslerden birinin en az 20 dakika olması sağlanacak.
LİSELERE GÜNDE 8-10 SAAT DERS
- Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı eğitim kurumlarında günde en fazla 10 ders saati, diğer ortaöğretim kurumlarında ise günde 8 ders saati eğitim yapılacak. Her ders saati süresi 30 dakika ve dersler arası dinlenme süresi de 10 dakika olacak.
Normal şartlarda sabahçı öğrenciler Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri 07.30 ile 08.00 saatleri arasında açılıyor. Öğlenci öğrenciler ise 12:30 ile 13:30 saatleri arasında ders başı yapıyor.
Temmuz ara zam ile kadrolu öğretmenler için ek ders ücreti, 51.15 TL'den 60.12 TL'ye yükselmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60.12 TL olan ücretli öğretmenlerin ek ders ücretinde yüzde 25 artış yaptıklarını açıkladı. Böylelikle ek ders ücreti saatlik 75.15 TL oldu.
sorusunun MEB cevabı... 11 Eylül'de başlayan 2023-2024 Eğitim yılı devam ediyor. MEB tarafından düzenlenen okullardaki teneffüs vakti ile ilgili yapılan açıklamayı haberimize ekledik. Öğrencilerin beslenmelerini rahat yapabilmeleri için okullarda teneffüslerden birinin en az 20 dakika olması sağlandı.
MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nca yayımlanan yeni haftalık ders çizelgesine göre, ortaokulda din dersi, 16 saate çıkarıldı. Öte yandan tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilmesine olanak sağlandı.
Millî Eğitim Bakanlığı; Ağustos 2023'te yayımlanan Tebliğler Dergisi 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılından itibaren 9. sınıftan başlamak üzere Almanca dersinin kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacağını duyurdu.
Almancayı arkadaş canlısı dil olarak değerlendirmek mümkündür. Dilbilgisi olarak değerlendirildiğinde ve Latince veya Fransızca gibi diğer dillerle karşılaştırıldığında, öğrenmesi oldukça kolaydır.
Conversation. Yeni alınan kararla 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren 9. Sınıftan başlamak üzere Almanca dersi kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri