Daha büyük çocuklarda sünnette yara iyileşmesi ortalama 10-15 günde olmaktadır. Ancak tıbbi olarak yaranın tam olarak nedbe dokusunun kaybolup sünnet yarasının kaybolup pipinin eski haline kavuşması 6 aydır.
Yenidoğan dönemindeki sünnet yaraları yaklaşık 4 günde iyileşirken, daha büyük çocuklarda ise bu süre 10 güne kadar uzayabilir.
Pipi, iç çamaşırın sürtünmesine ve idrara alışana kadar birkaç gün hassasiyet olur. Sünnet sonrası 7. günden itibaren yarayla ilgili hassasiyet azalarak kaybolur. Bu aşamadan sonra çocuklar her türlü günlük faaliyetlerini yapabilirler. Kozmetik anlamdaki, yani görüntüsel iyileşme safhaları 2-3 hafta daha sürer.
Hızlı iyileşme için çocuğa günlük ya da gün aşırı duş yaptırılıp, pipinin iyileşmesini kolaylaştırıcı kremler uygulanması tavsiye edilmektedir. İşlem sonrası ilk bir hafta boyunca ani ve sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Yara kabuğu geçtikten sonra yaklaşık 10 gün sonra denize girilmesinde sakınca yoktur.
Çocuklar, sünnettten bir hafta sonra okula gidebilir veya tatile çıkabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Özet olarak büyümenin en hızlı olduğu bezlenilen bebeklik döneminde sünnet yarası (7-10 günde) hızlı iyileşir. Halk arasında söylenen bezin içinde idrarın etkisi ile hızlı iyileştiği bilgisi yanlıştır. Daha büyük çocuklarda sünnette yara iyileşmesi ortalama 10-15 günde olmaktadır.
Sünnet Külotu
Özellikle 6 yaş sonrası sünnet uygulanan büyük çocuklarda sünnet işleminin özellikle penis başında oluşturduğu hassasiyete bağlı olarak iç çamaşırına değme sonrası oluşabilecek ağrı duyusunu azaltmak için 7-10 gün süreyle kullanmanızda sakınca yoktur.
Ped çıktıktan sonra size yazılmış olan antibiyotikli kremi sabah akşam günde iki kez olacak şekilde 5-7 gün boyunca kullanmanız yeterlidir.
4.Sünnet den sonra 12-24 saatte kesi yerleri kaynar. Bu yüzden çocuk istediği kadar hareket edebilir,banyo yapabilir,denize gidebilir yüz üstü yatırılabilir, ana kucağına oturtulabilir, banyo yaptırılabilir.
Kanama: ilk 24 saatte sızıntı tarzında kanama doğaldır. Ancak damlama tarzında ve silindiğinde hemen yenisi ile dolan kanama müdahaleyi gerektirebilir.
Sünnet bittikten sonra 24 saat banyo yapılmaması ve penis bölgesinin ıslatılmamasına dikkat edilmelidir. Bu süre bittikten sonra banyo yapılabilir. Ancak işlem bölgesinin ovulmaması gerekir. Yaklaşık 24 saat sonra sargı çıkarılabilir.
Bu belirtilerin dışında aşağıda özetlenen belirtilerin varlığında sünnet sonrası iltihaplanma açısından profesyonel yardım alınması gerekebilir: İltihaplı yani koyu renkli, yeşil renkli, kötü kokulu akıntı olması Yara yerinde zamanla artan sıcaklık artışının eşlik ettiği kızarıklık. Hastada yüksek ateş olması
Anestol ya da Redekain merhem: Ağrıkesici kremdir. Sünnet günü ve takip eden 1-2 gün boyunca, günde 3 kere penisin uç kısmına (mor renkli parlak kısım) ince bir tabaka halinde sürünüz. Daha sonra da penis ucunda hassasiyet ya da ağrı oldukça bu kremi sürebilirsiniz.
Sünnet kaç günde iyileşir? Sünnet iyileşme süresi uygulanan tekniğe, bakıma, çocuğun yaşına ve yara iyileştirme özelliğine bağlı olarak değişir ve 15-30 gündür.
Sünnetten 72 saat sonra (üç gün) çocuk ılık sabunlu su içine oturtularak tamamen, on dakika kadar mutlaka banyo ettirilmelidir. Bu banyo yara için çok faydalıdır kesinlikle ihmal edilmemelidir. Sünnet sonrası hafif bir kanama olabilir. Nadiren de olsa fazla kanama olabilir.
Ancak her kızarıklık ve şişlik enfeksiyon anlamına gelmez bazen sünnet işleminde kullanılan dikişlere veya ilaçlara vücudun tepkiside benzer bulguların ( kızarıklık şişlik ve pipide hassasiyet) sebebi olabilir. Pipide sünnet sonrası bu bulgular varsa öncelikle doktorunuza danışmanız ve tavsiyelerine uymanız önerilir.
Pipiye ilk 3 gün boyunca 8 saat arayla antibiyotikli merhemleri sürmenizi istiyoruz. 72 saat sonrasında bize pipi resmi gönderin. Bu resme göre antibiyotikli merhemlere devam edip etmeyeceğinizi size söyleriz. Pipi beze yapışmasın diye pipinin beze gelen yerine katı vazelin veya antibiyotikli merhemleri sürün.
Pipiye sürülen losyonun bez tarafından emilmemesi için bez-külotun iç kısmında pipinin denk geldiği yere pişik kremi sürün. Bez-külot iyileşme sürecini kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle iyileşme süresinde bez-külot giyilmesi özellikle önemlidir.
Açık cerrahi yöntemlerle sünnet: Klasik yöntem veya dikişli sünnet olarak da bilinir, en çok yapılan ve en güvenilir yöntemdir. İç ve dış sünnet derisi kesildikten sonra birbirlerine kendiliğinden emilebilen dikişlerle tutturulur.
Sünnet sonrası antibiyotikli bir pomad uygulaması önerilmektedir. Günümüzde kendiliğinden eriyen dikiş materyalleri kullanıldığı için dikiş alma gibi bir gereksinim olmamaktadır, ortalama 20 gün sonra dikişler kendiliğinden düşer.
Sünnet dikiş bölgesine, penisin baş kısmına ve bebek bezinin penise karşılık gelen iç kısmına, yapışmayı engellemek için günde birkaç kez kantaron yağı, antibiyotikli krem veya vazelin sürülür. Bu işlemi iyileşme dönemi boyunca, 4-5 gün süreyle tekrarlanır. Üçüncü günden itibaren ılık banyolar yaptırılabilir.
Özel bir ayrıştırma yöntemi ile ayrıştırılan Sünnet Derisi Kök Hücreleri gerekli kalite kontrol testleri tamamlandıktan sonra, ailenin aksi bir beyanı olmadığı sürece -196oC azot saklama tanklarında yıllar boyunca saklanır.
Sünnet yaptığım çocukların %85'inde hafif-orta şiddette ağrı olur ve bu çocuklarda ibuprofen/paracetamol kullanılması gerekir. Nadiren bazı çocuklar (%3-5) aşırı abartılı ağrı hissedebilirler. Bu çocuklarda biraz önce bahsettiğim 2 ilaca ek olarak metamizol (novalgin) kullanmak gerekir.
Sünnet sonrasında alt bezi bağlanabilir mi, ne giymeli? Sünnet sonrasında altına bez bağlanan çocukların bezinin hemen bağlanmasında bir sorun olmaz. Daha büyük çocuklar için ise korumalı sünnet iç çamaşırları önerilebilir.
Lokalle yapılan sünnet yaklaşık 15-20 dakika sürer. Bir kaç saat içerisinde hastaneden ayrılmak mümkündür. Çocukluk çağında gerçekleşen sünnetlerde ise lokal anestezi altında çocuğun psikolojisi olumsuz etkilenebilir, bilinci geliştiği için işlem zorlaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri