Siğil iyileşme zamanı kullanılan yönteme göre değişiklik gösterir. Kriyoterapi: Cilt tipik olarak kriyoterapiden bir veya iki hafta sonra iyileşir. Cerrahi çıkarma: Cilt genellikle cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra birkaç gün ila bir hafta içinde iyileşir.
Eğer siğiller yeni oluşmuşsa derhal merhem tedavisine başlayabilirsiniz. Geniş bir bölgeye yayılan siğiller için laktik ve salisilik asit tedavisi önerilir. Bu yöntemlerle siğillerin büyümesi önlenir. Kriyoterapi tedavisi uygulanan hastalara azot verilir.
Yakılan siğil kaç günde düşer
Siğil yaktırma işleminden hemen sonra, tedavi sırasında, siğiller düşer. Kriyoterapide bu durum bir haftayı bulabilmektedir. Siğil yaktırma işleminde siğilin düşmesini beklemek gerekmez.
Siğil tedavi edilmezse bir süre sonra çoğalmaya başlar. Tedavi edilmeyen genital siğiller, rahim ağzı kanserine yol açabilir.
HPV aşısının yapılması bu enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir. Genital siğil kendiliğinden geçer mi sorusu merak edilmektedir. Ancak genellikle tedavi edilmeden, kendiliğinden geçmezler. Tedavi olmazsanız muhtemelen siğilleriniz çoğalacak ve büyüyeceklerdir.
İlgili 31 soru bulundu
Normalde siğillerin çoğu vücut için zararlı değildir ve herhangi bir tedavi yapılmadan da haftalar ya da aylar içinde kendiliğinden kaybolur. Fakat kozmetik olarak rahatsız edici ise veya genital bölgede ortaya çıkarsa tedavi edilmesi gerekir.
HPV genellikle 1 yıl içinde birçok hastada vücuttan atılır. Ayrıca ağızdan alınan hiçbir ilacın etkisi yoktur. Hastalar vitamin takviyeleri ile bağışıklık sistemlerini güçlendirebilirler ancak virüsün vücuttan atılması ancak bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve ortadan kaldırması ile mümkündür.
İşlemde sonuç alma süresi lezyonun yerine, derinliğine ve büyüklüğüne göre değişmektedir. Mesela ayak altındaki siğiller 5-6 seanslık bir tedavi gerektirirken, el, yüz ve genital bölge gibi alanlarda 2-3 seansta lezyon iyileşebilmektedir.
Genital siğil yakıldıktan sonra tekrarlar mı
Genital siğillere Hpv neden olmaktadır. Bu nedenle genital siğillerin yakılmasının ardından siğiller tekrarlayabilir.
Siğiller tıbbi olarak tedavi edilebildikleri gibi geçmiş dönemlerde uygulanan siğil duası okuma ile de tedavi edilebilmektedir. Siğil üzerine okunarak zamanla iyileşme beklenen dualar bulunmaktadır. Bunlar tek başına dua ile okunarak iyileşebildiği gibi tıbbi tedavi ve dua okumak suretiyle de iyileşebilmektedir.
Lezyonların boyutuna göre tedavi uygulanır. Cerrahi ve medikal olarak uygulanmaktadır. Medikal olarak kullanılan bazı kremler vardır. Siğil oluşan bölgeye uygulandığında siğiller kendiliğinden kaybolur.
HPV virüsünün yaptığı kondilomlar koter ile yakılarak, sıvı azot ile dondurularak, lazer ile yakılarak veya kimyasal doku eriticiler ile eritilerek yok edilir. Ancak buradaki en iyi ve etkili tedavi siğillerin altına lokal uyuşturucu iğne yaparak koter ile yakmaktır. Çünkü HPV virüsü 70 derecede ölür.
HPV bulaştıktan ne kadar sonra siğil ortaya çıkar? Ortaya çıkma (kuluçka) süresi 2 hafta ile 2 yıl arasında değişmektedir. Genellikle 3-4 ayda siğiller ortaya çıkmaktadır.
Siğil Kökü Çıkarma
Bir siğil kökünü çıkarmak için bir doktor veya dermatolog, kriyoterapi, elektrocerrahi veya cerrahi eksizyon dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullanabilir. Kriyoterapi, siğilin ve kökün sıvı nitrojenle dondurulmasını içerirken elektrocerrahi, siğil ve kökü yakmak için elektrik akımı kullanır.
Siğiller genellikle cinsel yolla bulaşabilirler. İyi huylu olmalarına karşın ,hızlı yayılmaları ve tedavi sonrası tekrarlamaları nedeniyle özellikle psikolojik yönden kadınları olumsuz olarak etkiler.
Siğil şikâyetlerinden mustarip kişiler, siğil tedavisi ne kadar sürer, genital siğil tedavisi ne kadar sürer gibi soruları tarafımıza sormaktadırlar. Siğil tedavi süreleri lezyonların büyüklüğüne göre değişmektedir fakat ortalama beş ila yirmi dakika arasında sürmektedir.
Ortalama tedavi süresi 6 haftadır. Doktorunuzca uygun görüldüğü taktirde tedavi 1 hafta daha sürdürülmelidir. Uygulama yolu ve metodu: ▪ VERRUTOL'ü yalnızca siğil üzerine uygulayınız, çevresindeki sağlıklı deriyle temas ettirmeyiniz.
Genital siğillerin tedavi edilmesi, HPV'yi tamamen vücuttan atmaz.
Kriyoterapi tedavisi sonrası iyileşme sürecinde tedavi edilen bölge temizlenerek ve yarayı korumak için bir bandaj uygulaması yapılmalıdır. Bölge birkaç gün ağrılı ve şiş olabilir ve biraz ağrı veya rahatsızlık olabilir. Bunu önleyebilmek için reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
Siğil (Kondiloma Akuminata)
Lezyonlar bazen tek veya çoklu sayıda, bazende tek ve oldukça büyük karnabahar görünümünde olabilir. Oral seks ile lezyonlar ağız içine bulaşabilir ve ağız mukozasında benzer lezyonlar çıkabilir. HPV ile temastan 4-6 hafta sonra genital siğil çıkabilir.
Lazerle Siğil Tedavisi Acıtır Mı
Lazerle siğil tedavisi çok acıtmaz. İşlem genel ya da lokal anestezi altında yapılır ve hasta bir şey hissetmez. Ancak işlem sonrası birkaç gün hafif bir ağrı duyulması normaldir. Basit ağrı kesiciler kullanmak sürecin atlatılmasına yardımcı olur.
Genital siğil yapan HPV tipleri bulaştıktan sonra siğiller birkaç ay ya da birkaç yıl sonra ortaya çıkabilir. Bu sürede kişi taşıyıcı durumunda olur ve hastalığı başkalarına bulaştırabilir.
Siğiller genel olarak iyi huylu olduğu için tehlikeli sınıfında yer almaz. Ancak bazı durumlarda belirli bölgelerde çıkanlara dikkat etmekte fayda vardır. Bunun için mutlaka cilt hastalıkları doktoruna görünmek ve gerekli tetkikleri yapmakta fayda var. Bu konuyu atlamamanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
Tedavi edilmezse lezyonlar büyür ve çoğalır. Hem başka vücut bölgelerine hem de başka insanlara HPV virüsü bulaşabilir. Siğillerin deride yaygınlaştığı durumlarda tedavi süreleri de gittikçe uzar ve zorlaşır.
Siğil kimlerde görülür? Her yaşta görülmekle birlikte çocuklar ve gençlerde sıktır, orta yaştan sonra sıklığı azalır.Buna ek olarak bağışıklık sistemini düşürecek ilaç alanlar ve bu tip hastalığı olanlarda siğil daha kolay ortaya çıkar ve daha dirençli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri