Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 10 yıllık olan pasaport harç ücreti 3 bin 295 lira iken 4 bin 943 lira oldu. Pasaport ücreti için yıl içinde ikinci zam geldi. Harçlara yapılan yüzde 50'lik artışla 6 aylık pasaport 1034 lira, 3 yıllık pasaport 3507 liraya yükseldi. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir.
Pasaport defter ve harç bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir. (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.)
Harçlara yapılan yüzde 50 artış ile belirlenen yeni tarifeye göre 6 aylık pasaport harcı 1034, 1 yıllık pasaport harcı 1512 lira, 2 yıllık pasaport harcı 2469, 3 yıllık pasaport harcı 3507 liraya yükseldi.
Bu yıl için vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı %122,93 olmuş ve bu oran pasaport ücretlerine de yansımıştır. Buna göre 2023 yılı için 10 yıllık pasaport harcı 4.943 TL olacaktır. Pasaport defter bedeli ise 501 TL'ye yükselmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Pasaport almak için ödediğimiz harç bedelleri her yıl artış gösterir. 2023 yılı itibariyle başvuracağınız pasaport süresine göre harç bedeli 1034,55 TL - 5444,25 TL arasında değişiyor. Ayrıca geçtiğimiz yıl 225 TL olan defter bedeli ücreti de 2023 yılı itibariyle 501 TL'ye yükseldi.
Pasaport işlemleri 6 hafta sürmektedir. Pasaport kart işlemleri 8 hafta sürmektedir.
Pasaport ücretleri, harç tutarında artışa gidilmesi dolayısıyla Temmuz 2023 itibariyle yeniden fiyatlanacak. Pasaport harcı 2023 Temmuz ayında yüzde 50 artış gösteriyor. 6 aylık, 1,3,10 yıllık pasaport fiyatları bu tutar üzerinden yeniden belirlendi.
Pasaportlar basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim edilebilmektedir.
Pasaport başvurusunun yaş ayrımı gözetilmeksizin şahsen yapılması gerekiyor. Pasaport ücretini internetten veya bankalara yatırıp, yine internetten veya telefonla pasaport randevusu aldıktan sonra, nüfus müdürlüklerine 2 adet biyometrik fotoğraf ve TC Kimlik Kartınızla gitmeniz yeterli.
Pasaportlar basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim ediliyor. Ancak pasaport başvusunda bulunan yüzlerce yurttaşın durumu "Basım öncesi kontrol aşamasında" gözüküyor.
10 yıllık pasaport için 3.295,50 TL Pasaport Harcı + 501 TL Değerli Kağıt Bedeli (Defter Bedeli) = 3.796,50 TL ödemeniz gerekir. TAVSİYEMİZ: 10 yıllık pasaport alın. Hem vize işlemleri için daha elverişli, hem de bütçenizi için karlıdır.
Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)
Ayrıca en az 6 ay süreli olarak alınır. 18 yaşından küçükler için ise en fazla 5 yıl, 18 yaşından büyükler için ise 10 yıl süreli alınır.
2- 10 yıllık umuma mahsus pasaport uygulamasından sadece 18 yaşından büyük vatandaşlarımız faydalanabilecektir. 18 yaşından küçük olan vatandaşlarımız 310 TL bedel karşılığında 5 yıl geçerli pasaport sahibi olabileceklerdir.
Eğer 10 yıllık pasaport alırsanız 6 aylık pasaporta göre daha hesaplı bir sonuçla karşılaşmanız mümkün. Uzun süreli pasaport almanın avantajları arasında vize işlemlerinde yaşanan kolaylıklar da yer alıyor. Pasaport sürenizin uzun olması vize alırken işlemlerinizi daha kolay bir şekilde halletmenizi sağlıyor.
Online başvuru yaparken pasaport türleri arasında öğrencilere özel bir seçenek yoktur. Pasaport başvurusu esnasında bordo pasaportu seçmek yeterlidir. Bu noktada sadece 25 altı öğrenim gören kişilerin harç bedelinden muaf tutulacağı unutulmamalıdır.
Bordo renklidir, bu nedenle bordo pasaport olarak da bilinir. Bordo pasaport sahipleri vizesiz gidilebilen yerlere pasaportları ile direkt giriş yapabilirler. Bordo pasaport, 38 sayfadan oluşur ve verilen vizeler bu pasaport üzerine işlenir. Talebe göre 6 aydan 10 yıla kadarki süreyi kapsayacak şekilde verilebilir.
Kırmızı pasaport başvurusu genellikle devlet memurları, diplomatik temsilciler, konsoloslar ve hükümet yetkilileri gibi resmi görevlilere verilir. Başvuru süreci ve gereken belgeler ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir.
Ancak pasaportun halen eline ulaşmadıysa pasaportunu daha hızlı almanın bir çözümü var. Bunun için ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi'ni arayıp acilen yurt dışına çıkman gerektiğini belirtmen gerekiyor. Bu durumda pasaportun hemen basılıp kargoya veriliyor.
Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
Umuma Mahsus: Bordo Pasaport
Özel durum taşımayan tüm Türk vatandaşlarının sahip olabileceği pasaport çeşidi olan bordo pasaport ülkemizde son derece yaygın olarak kullanılmaktadır. İçişleri Bakanlığı'nın yetkisiyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri