Ayrıca kabuk kısmı lif içerdiği için vücuttan fazla kolesterolün atılımını da sağlıyor. Bu önemli faydaları nedeniyle inciri kabuğuyla birlikte tüketin. Ancak dikkat! Tarım ilacı kalıntılarından ve maruz kaldığı diğer dış etkenler ile mikroplardan iyice arındırmak için incirin kabuğunu iyi yıkamayı asla ihmal etmeyin.
Taze olarak ve tek başına afiyetle yenebilir. İncirin kabuğu yenilebilir. Bu yüzden yemeden önce incirin kabuğunu soymana gerek yoktur. Yalnızca sapını kıvırıp kopar ve inciri kabuğuyla birlikte bütün olarak ye.
KABUĞUNU ATMAYIN
İncirin kabuğunu soymadan tüketmenin çok daha faydalı olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Uzunoğlu, incirle ilgili şu bilgileri verdi: "İncirin kabuk kısmı antioksidan olarak bilinen polifenoller ve antosiyaninlerden zengindir.
İNCİR KABUĞU ANTİOKSİDAN ZENGİNİ
Kabuk kısmı antioksidanlar açısından zengin incir, kanserli hücre oluşumunu engelleyebiliyor. Yaşlanma karşıtı etki yaratan incir bileşenleri cilt yapısını güçlendirici etkiye sahip. Ancak inciri kabuğu ile tüketirken iyi yıkamaya özen gösterin.
Bölgesine ve türüne göre haziran ayıyla birlikte hasadı başlayan yaş incir, ekim aylarında son demlerini yaşar. Özellikle yaz mevsiminden sonbahara geçişle birlikte zayıflayan bağışıklık sistemi için güçlü bir antioksidan olan incirin birçok faydası bulunur. Ancak lezzetine kanmamak ve ölçüyü aşmamak gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
Günde kaç tane incir yenmeli? Sağlığa olan faydalarının yanı sıra zengin besin değeri ve şeker içeriği nedeniyle günlük incir tüketiminde ölçülü olunması gerekir. Günlük 2-3 adet kuru veya yaş incir ara öğün tercihi olarak tüketilebilir.
Liften zengin olan incir; bu özelliği ile kanserden korunmada etkilidir. Özellikle taze incirde bulunan antioksidanlar ve A, E, K gibi vitaminler; vücudu zararlı bileşenlerden korur ve bağışıklığın güçlenmesini destekler. İncir, sindirim sisteminin daha rahat çalışmasına yardımcı olarak kabızlık problemini önler.
Ayrıca kabuk kısmı lif içerdiği için vücuttan fazla kolesterolün atılımını da sağlıyor. Bu önemli faydaları nedeniyle inciri kabuğuyla birlikte tüketin. Ancak dikkat! Tarım ilacı kalıntılarından ve maruz kaldığı diğer dış etkenler ile mikroplardan iyice arındırmak için incirin kabuğunu iyi yıkamayı asla ihmal etmeyin.
O halde öncelikle incirleri yıkayarak işe başlayabilirsiniz. İncirlerin yıkanması, daha uzun ömürlü olmasını ve temiz koşullarda kurumasını sağlar. Yıkanan incirleri bir süzgeçte bekletin ve fazla suyu atmasını sağlayın.
İncirler bütün halinde soğuk suda nazik ve hafifçe ovalayarak yıkayın. İncirin saplarını ayıklayın. Ardından genişçe bir tencere suyun içinde incirleri kaynamaya bırakın. Bu süreçte dilerseniz şeker ilave edebilirsiniz.
Lifli olmasından dolayı İncir bağırsakları çalıştırarak metabolizmanın hızlanmasını sağlar. İncirin tanesinde ortalama 50 kalori vardır ve diyette olan kişilere ara öğünde 2 tane tüketilmesi önerilir.
İncir, ağustos ayı itibariyle raflarda yerini alan, kurusu ile her yıl yiyebileceğimiz bir meyvedir. Ancak bebeklerde 1 yaşından önce kuru meyveleri önermiyoruz. İncir bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. 1 porsiyon incir 1 adettir.
Bekletilen zeytinyağlı incir karışımı ertesi sabah aç karnına yenir. Zeytinyağlı incir kürü hazırlandıktan sonra kısa bir süre içerisinde tüketilmelidir. Zeytinyağlı incir kürü bir kadar düzenli olarak her sabah tüketilmelidir.
Yüksek lif oranı sayesinde kabızlığı önler. Bu nedenle zayıflama diyetlerinin de vazgeçilmez unsurlarından biridir. İncirler akşamdan suya konur, sabahleyin aç karnına yenilir.
Taze incirler çabuk bozulur bu yüzden aldıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmek gerekir. İncirleri tüketeceğiniz zaman yıkayıp, yulaf lapanıza ya da yoğurdunuzla karıştırabilir hatta salatanıza da ekleyebilirsiniz. Taze incir, keçi peyniri ve kuruyemiş kombinasyonu da oldukça lezzetli bir kombinasyon olabilir.
Taze incir mi kuru incir mi daha faydalı? Kuru incirin lif, protein, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum açısından daha zengin olduğu belirtilmektedir. Ancak daha az beta-karoten içerir ve kalorisi daha yüksektir. 2005 yılında yapılan araştırmalar kuru incirin daha yararlı olduğunu öne sürmektedir.
Fırın tepsisinden çıkarın, plastik bir dondurucu poşetine koyun ve saklamak için tekrar dondurucuya koyun. İncir bir kez dondurulduktan sonra 6-8 ay arası tüketilmeye hazırdır.
Güneş görmeyen bir yerde saklayabilir ve tüketebilirsiniz. Ama uzun süre saklamayı düşünüyorsanız derin dondurucuda saklamak en doğru yöntemlerden biridir.
Taze incir (yaş incir), çabuk bozulur ve narin bir yapıya sahiptir. İncir ve yaprakları çeşitli besinlerle doludur ve sağlığa faydaları açısından önem taşır.
Lif açısından zengin gıdalar, vücutta atılacak maddelere su kazandırarak bağırsaklardan geçişi kolaylaştırır. Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ve protein bulunur. İnciri cevizle birlikte yerseniz hem vücudunuzu zehirlerden korur, hem de bronşite iyi gelerek öksürüğü keser.
İncir çekirdeği genel olarak yağ şeklinde kullanılmaktadır. Birçok bitkisel yağ gibi, incir çekirdeği yağı da sağlık için oldukça faydalıdır ve bu yağ içmeye uygundur. Birçok uzman, günde bir çay kaşığı tüketmenizi tavsiye etmektedir. Yağı, içtiğiniz suya karıştırabilir ve sorasında içebilirsiniz.
İncirin 100 gramında 74 kalori bulunmaktadır. 1 adet (65 gr) incir 48 kaloridir. İncirin 100 gramı 12.47 gram karbonhidrat, 0.49 gram protein, 0.2 gram yağ, 1.89 gram lif içermektedir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu, ancak kilo verme sürecinde olan kişilerin ve diyabet hastalarının inciri günde bir porsiyondan (bir adet) fazla tüketmemeleri gerektiği uyarısında bulunarak, şunları söylüyor: “Bunun nedeni ise incirin kan şekerini hızlı yükselten ve yine hızlıca düşüren bir meyve olması.
Kansızlığa karşı etkilidir. Doğal afrodizyaktır. İçerdiği bol lif ve düşük kalori nedeniyle kilo vermeye yardım eder. Vücuttaki serbest radikalleri kontrol altına alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri