Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen tehlikeli kumaş türüdür. Polyester Kumaş Özellikleri Nelerdir? Polyester kumaş, fabrika üretimi olmasına rağmen oldukça uygun fiyatlı bir kumaştır.
Polyester kumaşların dayanıklı ve uzun ömürlü olması dikkat çeker. Bu özellikleri sayesinde giyim, ev tekstili, mobilya ve endüstriyel kullanımlar gibi birçok alanda tercih edilirler. Polyester ip kumaşlar neme karşı dayanıklı olması sayesinde açık hava etkinlikleri ve spor aktiviteleri için ideal kullanım sunar.
Hava geçirmeyen bir kumaş yapısına sahip olan polyester bazlı kumaşlar kışın sizi sıcak tutar. Yazında terletmeyen yumuşak ve rahatsız etmeyen kumaş yapısında olduğunu söyleyebiliriz. Kışın rahatlıkla polyester kumaşı tercih edebilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez. Bu yüzden söz konusu ham madde keten, pamuk ve yün gibi malzemelerle karıştırılır. Bunun yanı sıra sıklıkla elektriklenme sorunu yaşayabilirsiniz.
Polyester kumaşlı eşyalarını daha çok soğuk günlerde, bahar aylarında giyebilirsin.
Kumaş yaz aylarında da kullanılırken genelde kış aylarında tercih edilen bir kumaştır, bunun nedeni sık dokuma tekniğinden dolayı kumaşın hava geçirmemesi ve sıcak tutma özelliği olmasındandır, bu özellikleri nedeniyle polyester kumaş genelde mont, ceket, kaban ve pardesü gibi giyim ürünlerinin yapımında kullanılır.
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Aslında doğrusu şudur, polyester kumaş terletmez, insan terler ve terleyen insan pamuklu bir giysi giymişse kumaş teri emer fakat polyester kumaş teri emmez ve insan kendini ıslak ve rahatsiz hisseder. Bu durum bebek giysisinde yaz ve kış mevsimlerine göre değişir.
Polyester Kumaş koku yapar mı? Polyester kumaşların hava geçirmeme özelliğinden dolayı yaz aylarında koku yapar. Toz ve kiri absorb eder ve zamanla liflere nüfus eder. Uzun süre yıkanmayan polyester kumaşlardan bu kirleri çıkarmak zorlaşır.
Kumaş türlerine hakim olmayanlar için polyester kumaş nedir sorusu merak edilebilir. Bu kumaşın özelliklerine baktığımızda sentetik bir iplik olduğu belirtilebilir. PES kısaltmasıyla kumaşlar üzerinde belirtilir. Sentetik bir yapıda olsa da ısı, ışık, radyoaktif, küf, ter gibi birçok duruma karşı dayanıklılık gösterir.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
6. Polyester
Polyester kumaşın nefes alma özelliği olmasa da kırışıklık direnci ve şeklini koruma özelliği yüksektir. Üstelik son derece hızlı kurur. Nasıl yıkanır? : Sentetikler programında yıkayabilirsiniz.
Özellikle sıcak havalarda polyester ağırlıklı tişört tercih edilmesi hava geçirgenliğini engellediği için terleme ve kokuya sebep olmaktadır. Bu nedenle sentetik ve polyester tişört, gömlek tarzı giyim ürünleri en başta sağlık açısından önerilmemektedir.
Bebek yazın mümkünse pamuklu ve ince giydirilmelidir. Kış mevsimlerinde ise içte pamuklu giydirilmelidir. Ancak pamuklu soğukta yetersiz kalır ise ,yünlü veya polyester dış giysi giydirilmeli veya bebeğin üzerine örtü örtülmelidir. Dünyadaki bir çok tekstil firması günümüzde “ TEKNİK TEKSTİL “üretimine geçmiştir.
Polyester kumaş ıslandığında daha geç kurur. Yaz aylarında kaliteli ve sağlıklı giyinmek isteyen kişiler pamuk kumaşları daha fazla tercih eder.
Doğal kumaş türleri içinde en sağlıklı olan kumaş türünün pamuklu kumaş olduğu düşünülür. Bu nedenle bebek giysilerinde bile tercih edilir. Dört mevsim kumaşı olarak adlandırılmasına neden olacak şekilde ortam ısısına uyum sağlama yeteneği vardır. Gabardin, kadife, poplin ilk akla gelen türleridir.
Sık bir dokuma tekniği kullanılarak üretildiği ve hammaddesi polimer olduğu için polyester kumaşlar hava geçirmez. Bu da yazlık kıyafet kullanımında doğru ürün olmayacağını gösterir. Polyester kumaşlar daha çok kışlık ürünlerin hazırlanmasında kullanılır.
Suya dayanıklı bir işlemle püskürtülen naylon ve polyester gibi malzemeler %100 su geçirmez değildir ve sonunda şiddetli yağmur altında sizi ıslayabilirler. Su geçirmez teknoloji, suyun nüfuz edemediği anlamına gelir.
Etek üzerine giyindiğiniz bir bluz sizi elbiseden daha zayıf gösterir. Polyester veya likralı kumaş elbiselerden uzak durmalısınız; çünkü bunlar hatlarınızı belli eder ve göbeğinizi gizlemeye yardımcı olmaz. Etek seçiminde dar ve düz inen modelleri seçerseniz dikkat aşağı kısmınıza doğru çekilir.
Kış aylarında daha çok pamuk, yün, yün karışımı, kaba ve yüzeyi tüylü kumaşlar tercih edilebilir. Yünlü ve kürklü kumaşlar: Soğuk kış aylarının en vazgeçilmez detaylarından biri de yünlü kumaşlardır. Hem soğuktan koruyan hem de sizi sıcacık tutan kürklü kumaşlar, kullanım açısından da kolaydır.
Ütü istemeyen kumaş isimleri arasında polyester, naylon, elastan, likra ve mikrofiber gibi kumaşlar sıralanabilir. Bu kumaşlar yapısında bulunan elastikiyet sayesinde kolayca katlanabilir ve kırışıklıkları hızlı bir şekilde düzeltilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri