Yaz gömleği olarak adlandırılan erkek gömlek modellerinde genellikle daha serin tutacak keten, poplin, şile bezi, %100 pamuk, krep, ipek ve şifon kumaşlar kullanılır. Siz de yaz gömleği seçimi yaparken öncelikli olarak kumaşlara dikkat edebilirsiniz.
%100 pamuk kumaş yazın giyilir mi? %100 pamuklu kumaşlar yumuşak, hafif yapısı ile özellikle de nem çekme özelliğinden dolayı yazın tercih edilen kumaşların başında gelir. Nefes alma özelliğinden dolayı yazın serin tutar.
5- Pamuklu Kumaş
Yukarıda bahsettiğimiz tüm kumaşların yapılarından görülebileceği üzere yazın en çok tercih edilen ve en kullanışlı ürünler genel olarak pamuklu yapıdadır. Pamuklu kumaşlar, terin buharlaşıp havaya karışmasını sağlar. Esnek bir kumaş türü olan pamuklu kumaş, aynı zamanda serin tutar.
İnsan vücuduna en yararlı kumaş %100 Pamuk kumaşlardır.
Her şeyde olduğu gibi, kumaş türünde de üzerinde yapılan işlemler ne kadar az sentetikse, o kumaş o kadar sağlıklı ve doğal olacaktır. %100 Pamuk kumaşlar, alerjik reaksiyonlara sebep olmaz, insan cildini tahriş etmez. Vücudumuzda statik elektrik oluşturmaz.
Pamuklu Giysilerin Avantajı
Nefes alabilen bir yapısı vardır, sıcağı hissettirmemesi sayesinde sıcak, soğuk tüm iklimlerde ve tüm mevsimlerde yaygın olarak giyilmektedir. Rahat ve yumuşak olduğundan en çok iç çamaşırı giyiminde kullanılır.
İlgili 23 soru bulundu
Hem dayanıklı hem de sağlıklı bir kumaş türü olan pamuk kumaşlar her mevsimde kullanılabilir olma özelliğine sahiptir. Özellikle ev tekstilinde ve giyimde sıklıkla karşılaşabileceğiniz pamuk kumaşlar çok yönlüdür. Sağlıklı ve doğal olan bu kumaşlar iç giyim sektöründe sıkça tercih edilir.
Statik elektrik oluşturmaz. Pamuklu kumaş üretim aşamasında iyi boya tutar. Ön işlem görmediyse, yıkanınca genelde çeker. Küf ve güneş ışığına uzun süre maruz kalırsa bozulur.
Pamuk, doğal bir hammaddeye sahip olduğu için hem organik giyimin önemli bir kısmını oluşturur hem de sağlık bakımından en çok tercih edilen parçalar pamuktan üretilmiştir. Emme gücü yüksek, hava alabilen ve uzun yıllar giyilebilecek kalitede kıyafetlerin genellikle %100 pamuk olduğu görülecektir.
Bir ürünün yüzde yüz organik pamuk olarak ifade edilebilmesi için birtakım şartları yerine getirmesi gerekir. Bunlar; Pamuk üretim sürecinde kimyasal böcek ilaçları, suni gübre gibi zararlı kimyasallar kullanılmamalıdır.
- Yumuşak bir deterjan ve güzel kokulu bir yumuşatıcı kullanmalısınız. - Sıcaklığı 30 dereceye ayarlamalı ve hassas programda yıkamalısınız. - Giysileri yıkadıktan hemen sonra makineden çıkarmalı ve kırışıklıkların açılması için nazikçe silkelemelisiniz.
Hem yumuşak hem de cilde nefes aldıran yapısıyla pamuk kumaşlardan üretilmiş gömlek modellerini, bahar ve yaz aylarında tercih edebilirsiniz. Ayrıca pamuk kumaştan üretilen gömlek modellerini sadece sıcak havalarda değil, sonbahar ve kış mevsimlerinde de kullanabilirsiniz.
Buna göre pamuklu kumaş nemi iyi bir şekilde emer ve ısıyı vücudun dışına taşıyıp kişiyi daha serin tutar. Her türlü hava şartlarına uyum sağlayan pamuklu kumaştan üretilen giysiler yazın kişiyi serin, kışın ise sıcak tutmaktadır. Bu yönü ile pamuklu kumaş cildi korurken terlemeyi de engeller.
Pamuk, poplin, keten, ipek kumaşlardan tasarlanan gömlekler terletmeyen yapısıyla özellikle sıcak havalarda sıklıkla tercih edilir. Pamuk kumaşlardan tasarlanan gömlekler, hem yumuşak oluşu hem de nemi tutmasıyla uzun süre rahatsız etmeden kullanılabilir.
Pamuklu kumaş iç göstermez. Ne denli seyrek dokunmuş olursa olsun, kalın iplik türünde olduğu için iç çamaşırınızı saklamanıza yardımcı olur. Yalnızca beyaz renkli pamuklu kumaş, iç çamaşırınız eğer koyu renkte ise dışarıdan bir miktar görünebilir.
İlk olarak giysinizin etiketine bakmanız doğru yolu izlemenizi sağlar. Fakat, genel olarak tüm pamuklu giysiler 30 veya 40 ° C'de yıkanır. 80 ila 95 ° C ise beyaz çamaşırlar için daha uygundur.
Yün ve Pamuk Yorgan arasındaki farklardan önce yün ve pamuğun özelliklerini bilmek gerekir. Yün daha çok kış aylarında tercih edilirken pamuk yaz aylarının vazgeçilmezidir. Sadece kullanıcı olarak değil, üreticiler de bu tercihlere bağlı olarak aynı zamanlarda aynı ürünleri kullanırlar.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Pamuk hangi bölgede yetişir diyecek olduğunuzda aklınıza Akdeniz'in illeri gelecektir. Adana, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş gibi illerimiz pamukla ünlenmiştir.
Gömlek alırken yüzde yüz pamuklu kumaşları tercih etmekte fayda var. Pamuk, doğal bir elyaf olduğu için cildin nefes almasını sağlıyor. Eğer gömleğin kumaşı sadece pamuklu değil, karışık ise, sentetik oranının üçte biri geçmemesine özen göstermelisiniz.
Kaliteli ve uzun ömürlü kumaşları tercih etmelisiniz. Bunun için keten, gömlek için en ideal kumaştır. Daha pahalı olan ipek ise şık ve klasik bir seçim olur. Oxford, koton, poplin, pamuklu ve pamuklu-ipek karışımı kumaşlar da diğer alternatifleriniz olmaktadır.
Örneğin; keten ve pamuk gömlekler, akrilik ve polyester kumaş türleriyle kıyaslandığında ütü yapılması daha zor gömleklerdir ve gün içerisinde çabuk kırışabilir. Bu sebeple pamuk ve keten gömleklere sentetik yapılı gömleklerden daha yüksek sıcaklıkta ütüleme yapılması tavsiye edilir.
Gömleklerinizi kurutma makinesi yerine direkt güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde kurutmanızı tavsiye ederiz. Hemen ütüleyeceksiniz hafif nemli iken alabilirsiniz. Pamuk gömleklerinizi hafif nemliyken ütülemek gömleğinizin daha kolay ütü tutmasını sağlayacaktır.
Çok dar değilse kalsın. Esniyor.
Ancak bu materyalin birtakım dezavantajları vardır. Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri