Berat Kandili gecesi kılınacak namaza Salat-ül-hayr (Hayır Namazı) denilmektedir. Hayır namazı 100 rekattır. Bu namazın her rekatında Fatiha suresinden sonra on defa İhlas suresi okunmaktadır.
Berat gecesinde kılınacak namaza Salat-ül-hayr (Hayır Namazı) denilmektedir. Hayır namazı 100 rekattır. Bu namazın her rekattında Fatiha suresinden sonra on defa İhlas suresi okunur. Berat Kandili namazı akşam namazından sabah vaktine kadar ara verilerek kılanabilir.
100 rekat kandil namazı kılınışı, her kandil öncesinde olduğu gibi bugün idrak edeceğimiz Mevlid Kandili öncesinde de en çok merak edilip araştırılanlar arasında yer alıyor. İşte sıkça araştırılan 100 rekatlık kandil namazının kılınışı... Şurada Paylaş! 100 REKATLIK NAMAZ NASIL KILINIR?
Bu namaz gece tamamlanamazsa, kerahet vakitlerine dikkat etmek koşuluyla ertesi günün ikindi namazı vaktine kadar yetiştirebilir.
Namaza yatsıdan sonra başlanabilir. 100 rekatlık namazda okunan ihlası şerifleri 10 okumak yerine her rekatte 100 def'a okuyarak 10 selamda da kılınabilir. Ancak 50 selam ile 100 rek'at kılmak daha faziletlidir. Zira bu namazın özelliği,yapılan secdelerin çok olmasıdır. Şurada Paylaş!
İlgili 41 soru bulundu
100 REKAT NAMAZ KILINIŞI
2 rekatta bir selam verilerek kılnmaktadır. Her rekatta Fatiha Suresi'nden sonra 10 tane İhlas Suresi okunması gerekiyor. Şurada Paylaş! İlk rekatlarda Fatiha'dan önce Sübhaneke okunur.
Her rek'atte bir Fatiha 10 ihlası şerif okunur. İki rek'atte bir selam verilerek 100 rek'ata tamamlanır. 100 rek'at namazı ara vermeden kılmak şart olmamakla birlikte dinlenerek kılınabilir. 100 Rekatlık namazın vakti, yatsı namazıyla başlayıp, imsak kesilinceye kadar devam eder.
Nafile namazları sünnet ve hadiste belirtilmediyse en çok 12 rekat olarak kılınabilmektedir. En az ise 2 rekatlık nafile namazı kılınabilir. Farklı nafile namazlarının rekatlarında da değişiklik olabilmektedir. Teravih namazı 20 rekat kılınırken, yatsı namazı 33 rekat olarak kılınır.
Peygamber Efendimiz (S.A.V) buyurmuştur: “Ey Ali, her kim Şaban ayının 15. Gecesinde 100 rekat kılar her rekatta 1 Fatiha ve 10 İhlas (Kul hüvellahü ehad) suresi okursa; Ey Ali hangi bir kul bu namazları kılarsa Allah-u Teala onun için o gece istediği her haceti yerine getirir.” Niyet edilmesi ve tekbir getirilmesiyle ...
100 Rekatlık Namaza "Ya Rabbi,senin rıza-i şerifin için namaza.Beni afv-ı ilahine,feyz-i ilahine mazhar eyle. Kasveti kalpden,dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip,süeda(iyiler) defterine kaydeyle." diyerek niyet edilir. Bu şekilde niyet edemeyenler "hacet namazına,hayır namazına" diye niyet edilebilir.
Fatiha'da Besmele çekilir, İhlas surelerinde ve Sübhanake'de Besmele çekilmez. Namazın tamamını peşpeşe kılmak gerekmez. Ara verilebilir, abdest tazelenip tekrar devam edilebilir. Bu namaz gece tamamlanamazsa, kerahet vakitlerine dikkat etmek koşuluyla ertesi günün ikindi namazı vaktine kadar yetiştirebilir.
Yatsı namazı beş vakit namazdan sonuncusudur. Toplam 13 rekattır, 4'ü sünnet, 4'ü farz, 2'si son sünnet 3 rekâtta vitir vacip namazı kılınmaktadır.
Sabah namazı 4 rekat, öğle namazı 10 rekat, ikindi namazı 8 rekat, akşam namazı 5 rekat ve yatsı namazı 13 rekattır.
Farz Namazlar.
Beş ayrı vakitte kılınan günlük farz namazlar, sabah namazı iki rek'at, öğle namazı dört rek'at, ikindi namazı dört rek'at, akşam namazı üç rek'at ve yatsı namazı dört rek'at olmak üzere toplam on yedi rek'at, cuma günü öğle namazının vaktinde cemaatle kılınan cuma namazının farzı iki rek'attır.
Seferi olduğunuz durumlarda 4 rekatlık farz namazlar, 2 rekat kılınır. Sünnetlerin tamamı kılınır, müsait olunmazsa sünnetler terk edilebilir. Seferi iken misafir olan imama, mukim olan (misafir olmayan) kişi uyduğunda, 4 rekatlı namazlarda imam 2 rekatı kıldırdıktan sonra sağına soluna selam verir.
Hz. Peygamber, mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini talep etmiştir (Tirmizi, Savm, 39). Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsedilmemiştir.
Tek başımıza namaz kılındığında bir derece sevap kazanıyoruz; cemaat ile kıldığımızda yirmi yedi derece sevap kazanıyoruz. Niye 27 (yirmi yedi) rakamı veriliyor? Tek başımıza namaz kılındığında 1 derece sevap kazanıyoruz. Cemaat ile kıldığımızda 27 derece sevap kazanıyoruz.
CEVAP Cemaatle namaz kılmak, yalnız başına kılmaktan 25 veya 27 derece daha sevaptır. Ayrıca camiye gitmenin fazileti çok büyüktür. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Camiye gidip gelen, Allah yolunda cihaddadır.) [Taberani] (Allahü teâlânın en çok sevdiği yerler camilerdir.)
Namaz kılmak farz olup Allah'ın bir emridir. Namaz kılarak bu emri yerine getirmenin sevabı elde edilir. Namaz kulun affına vesile olur. Namaz, kulu cennete götüren ibadettir.
Günde beş vakit namaz kılmanın farz olduğu tüm Müslümanlarca bilinmektedir. Fakat ayrıntılı olarak bilmek ve uygulamak çok daha nemli bir konudur. Günde beş vakit namaz kılınır. Bunlar sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarıdır.
İmam Ebû Yûsuf ve Muhammed'e göre ise teşehhüt miktarı (tahiyyâtı okuyacak kadar) oturmakla namaz, rükünleri itibarıyla tamamlanmış olur. Selâm vermese veya kendi isteği ile namaza aykırı bir davranışta bulunmasa bile bu kişinin namazı geçerli olmakla beraber vacip terk edilmiş olur.
Sosyal hayatla ilgili, siyasi hayatla ilgili, hukuk hayatı ile ilgili de zamanın değişmesiyle ahkam da değişir ama ibadetler sabittir. Namaz beş vakittir. Sabah ve yatsı namazının birleştirilmesi imkânsız, o asla olmaz. Bazı zorunlu hallerde, bazı ihtiyaç hallerinde öğle ile ikindi, akşam ile yatsı birleştirilebilir.
Namazı bilerek fazla rekat ekleyerek kılan (mesela dört rekatlık namazı altı veya sekiz rekat olarak kılan) sonradan sehiv secdesi yaparak namazı tamamlarsa, namazı geçerli olmakla beraber günahkar olur.
Tesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendub bir namazdır. Kandil günleri ve diğer önemli günlerde kılınan tesbih namazı en uzun kılınan namazdır.
Namazda kaç rekât kıldığı konusunda tereddüt eden kimse ne yapmalıdır? Namazda zaman zaman şüpheye düşüp kaç rekât kıldığı hususunda kesin bir kanaate varamayan kimse, kıldığına emin olduğu en az rekât sayısını esas alarak namazına devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri