Somut olayımızda, gün sayısı suç teşkil eden olayın özelliklerine göre 1000 gün olarak takdir edilmiştir, gün sayısının çarpılacağı para miktarı ise 30 TL (20 TL ile 100 TL arasında) olarak takdir edildiğinde mahkeme 1000 x 30 TL = 30 bin TL adli para cezasına hükmedebilir.
Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliğe göre, suçla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla bir günlük adli para cezası alt tutarı 20 liradan 100 liraya, üst tutarı ise 100 liradan 500 liraya yükseltilecek. Bu düzenleme, 1 Haziran 2024'te yürürlüğe girecek.
TCK 52. Madde :Adli para cezası, beş günden az ve kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde yedi yüz otuz günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının, bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ile çarpılması suretiyle hesaplanan meblağın hükümlü tarafından Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir.
Nitelikli dolandırıcılık suçu gibi belirli suçlar için, kanunda ayrıca belirlenmiş olan adli para cezası miktarları bulunabilir. Örneğin, TCK madde 158/1-birinci cümlede yer alan nitelikli dolandırıcılık suçu için öngörülen ceza, 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır.
Hükümlü, tebliğ olunan ödeme emri üzerine belli süre içinde adli para cezasını ödemezse, Cumhuriyet Savcısının kararı ile ödenmeyen kısma karşılık gelen gün miktarı hapis cezasına çevrilerek, hükümlünün iki saat çalışması karşılığı bir gün olmak üzere kamuya yararlı bir işte çalıştırılmasına karar verilir.
İlgili 45 soru bulundu
Örneğin 50 Türk Lirası gibi. Daha sonra toplam gün birimi sayısı ile bir gün biriminin parasal miktarı çarpılarak, adli para cezasının miktarı tespit edilecektir. Örnekte 100 (gün) ile 50 (Türk Lirası) çarpıldığında adli para cezasının miktarı 5000 TL olarak bulunmaktadır.
Buna göre sanık hakkında 1500 gün adli para cezası takdir edilmiş olsun. Mahkeme bu belirlemeyi yapmakla yetinemez. Gün olarak belirlediği bu cezayı 20 TL ila 100 TL (her bir gün için) arasında belirleyeceği bir miktar üzerinden paraya çevirmek zorundadır.
Somut olayımızda, gün sayısı suç teşkil eden olayın özelliklerine göre 1000 gün olarak takdir edilmiştir, gün sayısının çarpılacağı para miktarı ise 30 TL (20 TL ile 100 TL arasında) olarak takdir edildiğinde mahkeme 1000 x 30 TL = 30 bin TL adli para cezasına hükmedebilir.
Suçla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla bir günlük adli para cezası alt tutarı 20 liradan 100 liraya, üst tutarı ise 100 liradan 500 liraya yükseltiliyor. Bu düzenleme, 1 Haziran 2024'te yürürlüğe girecek.
Hükmedilen adli para cezasını öğrenebilmek için E-Devlet sistemine T.C. kimlik numaranızı kullanarak giriş işlemlerinin ardından adınıza kaç ayrı davadan ne kadar adli para cezası aldığınızı sorgulayabilirsiniz.
Adli para cezası, tıpkı hapis cezası gibi adli sicil kaydına işlenir. Adli para cezası taksitle ödenirse son taksitin yatırıldığı gün; peşin olarak yatırılırsa peşin olarak tamamen yatırıldığı gün ceza infaz edilmiş sayılır. Böylece, ceza adli sicil kaydından silinir.
Adli para cezası ceza hukuku bağlamında mahkumiyet gibi adli sicil kaydına işleyen cezalardır. Para cezası ödenmediği sürece adli sicilde yer almaya devam eder. Adli para cezasına ilişkin ceza kesinleşmeden sonra sicile kaydedilir. Adli para cezası ödendikten sonra sicilden otomatik olarak silinmez.
Adli Para Cezasının Ödenmezse Ne Olur? Yetkili mahkeme tarafından uygun görülen adli para cezası ödenmezse cezası hapis cezası olarak değiştirilir. Buna bağlı olarak da kişinin kamu yararına çalışması uygun görülür. Hükümlü ceza miktarına göre belirlenen gün sayısınca çalışma yapar.
Söz gelimi; hakim 50 gün belirlemiş olsun, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak bir gün karşılığı adli para cezasının miktarı takdir edilecektir. Bu takdirde alt sınır 20,00-TL, üst sınır ise, 100,00-TL'dir (TCK M.52/2).
Adli para cezası ödenmezse ne olur; Cumhuriyet savcılığı kararıyla kişinin üzerine düşen adli para cezasını ödememesi durumunda, kamu yararına çalıştırma hükmü devreye girmektedir. Savcılık 200 günlük adli para cezasını 400 saatlik çalışmaya eşit bir şekilde düzenler.
TCK'nın genel af hükümleri doğrultusunda eğer TBMM genel af çıkarır ise kamu davası düşer ve hükmedilen cezalar düşer. Ancak TBMM genel ya da özel af çıkarmadığı takdirde adli para cezasının affı ya da iptali söz konusu değildir.
Buna göre: Adli para cezasına ilişkin ilam Cumhuriyet Başsavcılığına verilir. Cumhuriyet Savcılığı hükümlüye otuz gün içinde cezanın ödenmesi için ödeme emri gönderir. Takside bağlanmamış cezanın üçte biri bir ay içinde ödenirse, kalan kısım birer ay arayla iki eşit taksitle ödenebilir.
Adli Para Cezası Nereye Ödenir? Adli para cezası mahkeme tarafından verildikten sonra ilgili kişiye tebligat yapılır. Tebliğin alınmasını müteakip ilgili Cumhuriyet Savcılığı'nın infaz bürosuna müracaat edilir. Buradan alınacak yazı ile vergi dairesine gidilir ve adli para cezası vergi dairesi veznesine ödenir.
Haksız Tahrik Halinde Ceza İndirim Oranı (TCK 29)
Örneğin, haksız tahrik altında kasten adam öldürme suçu işleyen kişi tahrikin derecesine göre 12 yıl ile 18 yıl arasında cezalandırılır. Adam yaralama suçu işleyen kişinin belirlenen temel cezası 1/4 ile 3/4 arasında indirilir.
Adli para cezası nasıl hesaplanır? Suçun kanunda belirlenen cezası yalnızca adli para cezası ise bu durumda genel sınırlar olan 5 ile 730 gün arası ceza yaptırımı karşılığında günlüğü en az 20 TL en çok 100 TL üzerinden adli para cezasına hükmolunmalıdır.
Hâkim suçun işleniş biçimi sanığın hal davranışları ve ekonomik durumuna göre tam gün karşılığı 20 TL belirlemişse: 20 TL x 180 gün= 3600 TL adli para cezası kararı verecektir.
1 yıl 8 ay cezanın yatarı bulunmamaktadır. 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; Yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
5237 sayılı TCK'nın 74.maddesinde;”(1) Genel af, özel af ve şikayetten vazgeçme, müsadere olunan şeylerin veya ödenen adlî para cezasının geri alınmasını gerektirmez. (2) Kamu davasının düşmesi, malların geri alınması ve uğranılan zararın tazmini için açılan şahsi hak davasını etkilemez.
Adli para cezasında hakim günlük 20-100TL arasında bir miktar belirler ve verilen ceza günü sayısı ile beraber çarpılarak miktar bulunur. Akabinde insanların aklına mahkeme para cezası nereye ödenir sorusu gelmektedir. Buna verilecek cevap ise devlet hazinesine ödenirdir.
Adli para cezası, tıpkı hapis cezası gibi adli sicil kaydına işlenir. Adli para cezası taksitle ödenirse son taksitin yatırıldığı gün; peşin olarak yatırılırsa peşin olarak tamamen yatırıldığı gün ceza infaz edilmiş sayılır. Böylece, ceza adli sicil kaydından silinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri