1040 Kalite İmalat Çeliği Nedir? Alaşımsız makine çeliği ve karbon çeliği diye de bilinen imalat çeliği, aşağı yukarı %0,20 - 60 oranında karbon içeren alaşımsın çeliklerdir. İçeriğindeki yüksek karbon miktarı sebebiyle karbon çeliği şeklinde de adlandırılır.
AISI 1040 çeliği yaklaşık %0.40 karbon içeren orta karbonlu bir çeliktir. Karbon çeliklerinde artan karbon oranı ile malzeme sertleşmesine rağmen tokluk azalmaktadır. Yüksek zorlamalı motor parçalarında, transmisyon millerinde, raylarda ve dişlilerde kullanılmaktadır [1].
1040 çeliğinin sertliği, çeşitli faktörlere bağlı olacaktır, ancak genellikle sertliği Rockwell C 48-51 arasında olacaktır.
SAE 1040 üretim çeliği, yüksek oranda karbon içermektedir. Yüksek karbon içeriği sayesinde, oldukça sert bir formda kalabilmekte; dayanıklılık gerektiren birçok alanda bu sayede rahatça kullanılmaktadır. C40 SAE 1040 çeliği birçok farklı sanayi kolunda sıkça kullanılan; dayanıklı bir ham maddedir.
C40, CK40 ve 1040, orta-yüksek karbon içeriğine sahip karbon ve imalat çelikleri olarak kullanılır. Bu çelikler, işlenmiş ve sertleştirilmiş halde yüksek mukavemete, sertliğe ve aşınma direncine sahiptirler.
İlgili 25 soru bulundu
AISI 1050 İmalat Çeliği
Düşük alaşımlı veya alaşımsız olarak bilinen bir ıslah çeliğidir, imalat çeliği olarak da bilinir. Kalıp setlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. 1040'a göre daha yüksek karbon ve mangan içermesi sayesinde daha yüksek akma sınırı ve çekme dayanımına sahiptir.
C45 (AISI 1045) (SAE 1050) (1.0503) Sertlik Değeri Nedir? AISI C45 çeliğinin kullanım sertlik değeri 45-50 HRC arasındadır.
St37 çeliğinin minimum çekme dayanımı 340-470 MPa (megapaskal) aralığında ve minimum akma dayanımı 235 MPa'dır. St37 çeliği, yapısal amaçlar için kullanılır ve genellikle çelik yapılar, boru hatları, kirişler, kaplamalar ve diğer birçok uygulama için uygun bir seçimdir.
Karbon çelik: Karbon çeliği, bıçak bıçakları için popüler bir seçimdir çünkü keskinleştirilmesi nispeten kolaydır ve keskin bir kenarı iyi tutar. Aynı zamanda sert ve dayanıklıdır.
genellikle üretim esnasında herhangi bir duraksama yaşanmadığı ve yeniden ısıtılmadığı için soğuk haddelenmiş çeliğe göre daha ucuzdur. Çelik soğutulduğunda belli bir oranda küçülür ve böylece nihai ürünün boyutunu ve şeklini soğuk haddelenmiş ürüne göre daha az kontrol eder.
Yapılarında az miktarda mangan, silisyum, kükürt ve fosfor gibi çelik üretim yöntemlerinden gelen elementler bulunduran demir karbon alaşımlarıdır. Kullanım alanları yapı ve imalat sektörü olduğundan ötürü imalat çelikleri olarak da bilinirler.
4140 çelik veya 1.7225 çelik olarak da bilinen 42CrMo4 alaşımlı ıslah çeliği, genellikle temperlendikten sonra kullanılan, yüksek yoğunluklu, yüksek sertleşebilirliğe sahip yaygın bir krom-molibden çeliktir.
AISI 4140 (32 HRC) çeliği kullanılarak yapılan bir çalışmada numuneler torna tezgâhında 0,05 (mm/dev) ilerleme hızında ve 0,2 mm uç yarıçaplı kesici ile işlenmiş olup, tornalama iş- lemi sonucunda numunelerin yüzeyinde 380 MPa çekme kalıntı gerilmesi ölçüldüğü belirtilmektedir [20].
İmalat çeliğinin kaynak ve yüzey işleme kabiliyeti düşüktür. Karbon miktarına bağlı olarak ısıl işlem ve sertleştirmeye uygun çeliklerdendir.
1050 İMALAT ÇELİĞİ
Kalıp setlerinde, otomobil, makine ve aparat yapımında orta zorlamaları olan parçalarda dişliler, civatalar, somunlar, miller, saplamalar ve şaftlarda kullanılır.
Premium çelikler 59-66 HRC aralığındadır. Modern metalurji ilerledikçe, bu sayıların artması tamamen olasıdır. Tipik olarak, günlük kullanım için iyi bir çakı yaklaşık 57-59 HRC'dir.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir. Kullanımı yaygın paslanmazlar arasında korozyon direnci açısından bu paslanmaz malzemeden daha dayanıklı bir malzeme mevcut değildir.
Günümüzde çokça bilinen AISI 304 dediğimiz malzeme 18-10'dur. Paslanmaz Çeliğe ait terimler hayatımıza tamamen girmeden önce Paslanmaz Çeliğin adı ülkemizde ''Krom'' ya da '' Krom Nikel'' diye bilinmekteydi.
1020 imalat çeliği, düşük karbonlu çeliklerden biridir ve yaygın olarak endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır. Bu çelik, mükemmel işlenebilirlik, kaynak kabiliyeti ve düşük maliyeti ile bilinir. Genellikle makine parçaları, dişliler, miller ve cıvata gibi mekanik parçaların üretiminde kullanılır.
Malzeme kalitesi C35 ve SAE1035 'dır. Analiz belgeleri mevcuttur. İmalat çelikleri kaynak yapılabilir çelik türlerindendir.
"1008" adı, kimyasal bileşiminden gelir: %0.08 ila %1.2 karbon içeriği ağırlıkça, orta karbonlu çelik yapıyor. Bu, 1008 çeliğinin %99'dan fazla demir olduğu anlamına gelir, bu da ona yüksek düzeyde dayanıklılık ve güç verir. Hem düşük hem de yüksek sıcaklıklarda iyi tokluğa ve dayanıklılığa sahiptir.
Sertliği 28-32 HRc aralığındadır. Yüksek çekme dayanımı sayesinde yüksek gerilmeler altında çalışan miller, dişliler ve makine parçalarında kullanılabilen, sanayide ıslah çeliği olarak bilinen malzemedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri