Örneğin satış işleminin peşin olması durumunda “100 Kasa”, müşteriden çek/senet alındığında “101 Alınan Çekler / 121 Alacak Senetleri”, kredili satışlarda “120 Alıcılar”, kredi kartı karşılığında yapılan satışlarda ise “108 Diğer Hazır Değerler” veya “127 Diğer Ticari Alacaklar” hesabı kullanılabilir.
108 Hesap Nedir? 108 Diğer Hazır Değerler Hesabı, nitelikleri itibarıyla hazır değer sayılan kredi kart çekimleri, pullar, vadesi gelmiş kuponlar, tahsil edilecek banka ve posta havaleleri gibi değerleri kapsar.
108 Diğer Hazır Değerler Hesabı
Bu hesap, bir varlık hesabıdır. Dolayısıyla bütün artışlar borç tarafa azalışlar ise alacak tarafa yazılır. Hazır değerler elde edildiğinde “108 Diğer Hazır Değerler” hesabı borçlandırılır, elden çıkarıldığında da alacaklandırılır.
108 Hesap Aktif karekterli hesap olup borç kalanı verir. Alacak bakıyesi vermesi fazla ve yersiz yapılan banka virmanlarında kaynaklanmış olabilir, yani bankalarınız aynı tutarda fazla veriyor olmalı... Veya varsa iptal silipleri nin işlenmesi mükerrer olabilir, Buda 108 i terse sokacaktır.
İşleyişi : Elde ettiğimiz bu değerler ( yoldaki paralar ) 108 Diğer Hazır Değerler hesabının borç tarafına kaydı yapılır. Bedeli tahsil edilmiş ya da para işletmeye ulaştığında hesap alacak kaydı ile kapatılır.
İlgili 28 soru bulundu
Hazır değerler hesap grubunda yer alan “108 Diğer Hazır Değer- ler” ana hesabı ise, nitelikleri itibariyle hazır değer sayılan pullar, vadesi gelmiş ku- ponlar, tahsil edilecek banka ve posta havaleleri (yoldaki paralar) gibi değerleri kapsar.
Yansıtma Hesapları: Fiili maliyetlerin uygulandığı durumlarda, gider hesaplarında toplanan giderlerin tümünün; önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin kullanılması durumunda ise, bunlara göre önceden saptanan giderlerin ilgili hesaplara yansıtılmasını sağlamak amacıyla kullanılır.
Kredi kartlarının ticari mal alışlarında ödeme aracı olarak kullanılması durumunda, karta ilişkin borç bankaya ödenmesi gereken bir borç olsa da ticari borç niteliğindedir. Bu borçlar 323 Kredi Kartından Borçlar/423 Kredi Kartından Borçlar hesaplarında takip edilmelidir.
Menkul kıymetler: İşletmenin sahip olduğu hisse senetleri, tahviller, bonolar gibi menkul kıymetler, işletmenin hazır değerler hesabına kaydedilir.
127 Diğer Ticari Alacaklar
Bu hesap, ticari faaliyetler sonucu oluşan fakat ticari alacaklar grubundaki diğer hesapların kapsamında olmayan ticari alacakların izlendiği hesaptır. Diğer ticari alacaklar hesabına, bu nitelikte bir alacak ortaya çıktığında borç, alacağın tahsili durumunda da alacak kaydı yapılır.
Hesap daima borç bakiyesi verir veya hiç bakiye vermez. Hiçbir şekilde alınan çekler hesabı alacak bakiyesi vermez.
101 Alınan Çekler Hesabına, 1 işletme tarafından alınan çek tutarları borç, işletme tarafından tahsil edildiğinde veya ciro edildiğinde çek tutarları alacak kaydedilir.
Peşin ödenen ve gelecek dönem içinde ilgili gider hesaplarına kaydedilmemesi gereken, gelecek döneme ait giderleri izlemek için kullanılan 180 hesap veya 180 muhasebe kodu gelecek aylara ait giderler hesabı olarak adlandırılır.
118.Diğer Menkul Kıymetler
Hisse senetleri, kamu ve özel sektör tarafından çıkarılmış bulunan tahvil, bono ve senetlerin dışındaki diğer menkul kıymetlerin takip edildiği hesaptır.
109 Banka Kredi Kartlarından Alacaklar Hesabı: Bu hesap, banka kredi kartlarıyla yapılan tahsilat ve bunlara ilişkin olarak yapılan mahsup ve iade işlemlerinin izlenmesi için kullanılır.
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
Yatırımcılar nezdinde yüksek bir F/K değeri hissenin pahalı olduğunu, düşük F/K değeri de hissenin ucuz olduğunu gösterir.
Tekdüzen Muhasebe Sistemi'ne göre satış amaçlı (kısa vadeli) elde tutulan hisse senetleri “110 Hisse Senetleri” hesabına kaydedilmektedir.
Zaman içerisinde getiri sağlayacak şekilde emlak yatırımı yapmak, birikim hesabı açmak, temettü, yani kâr payı şeklinde istikrarlı ödeme sağlayan şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapmak pasif gelir kapsamına girer.
Kullanılan kredilerin faizleri de kredi alanlar açısından gider (ya da maliyet) niteliği taşımaktadır. Bu giderlerin dönem kurum kazancından indirilebilmesi için tahakkuk etmesi, diğer bir ifadeyle giderin nitelik ve tutar olarak kesinleşmesi ve kredi veren tarafından da hukuken talep edilebilir duruma gelmesi gerekir.
Pos kesintilerini pazarlama gideri olarak 760 hesapta takip edilebilir.780 hesap daha çok kredi kullanma halinde kullanılır. komisyon,faiz hesaplamalarında 780 hesabının kullanılması uygun olur. Postan yapılan kesintilerde bankanın komisyonu olduğu için 780 hesabının kullanılması gerekir.
Yani mükel lefler de kredi kartı ile mal/hizmet satın aldıkları takdirde satıcılar tarafından kendilerine kredi kartı slipleri verilmektedir. Ancak mükellefler ticari faaliyetleri ile ilgili olsa dahi kredi kartı slipleri veya ekstreleri ile belgelendirilmiş olan harcamalarını gider olarak dikkate alamayacaklardır.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
Dönem Kârı veya Zararı Hesabı olarak isimlendirilen 690 hesap veya 690 muhasebe kodu, işletmenin sonuç hesaplarında yer alan gelir ve gider hesaplarının aktarıldığı hesap olarak yer alır. Dönem sonunda 60 ve 68 nolu hesap gruplarında kalanlara ters kayıt yaptırılır ve 690 nolu Dönem Karı veya Zararı hesabına aktarılır.
710.
Üretimde kullanılmayan ve satılan ilk madde ve malzemenin maliyeti bu hesapta izlenmez. İşleyişi: Dönem içinde üretimde kullanılmak üzere ana ve yardımcı üretim yerlerinde ambardan çekilen direkt maddeler bu hesabın borcuna, "150- İlkmadde ve Malzeme Hesabı"nın alacağına kay dedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri