Yanan bölgeyi soğuk suyla anında soğutma Yaklaşık 15-20 dakika boyunca soğuk su ile soğutma işlemine devam etmeniz gerekir. Bu, yanığın daha fazla yayılmasını engelleyebilir ve ağrıyı hafifletebilir. Bu nedenle kızgın yağ yanığı acısını geçirmek için ilk seçeneklerden birinin soğuk su uygulaması olduğu söylenebilir.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
İlk olarak yapılacak uygulama yanık bölgesinin acil olarak soğutulmasıdır. 15 dakika kadar yanık olan bölgeye su tutulması hem ağrıyı hem de yanığın derinleşmesini önleyecektir'' dedi.
Yanık İzine İyi Gelen Yağlar
Yanığın meydana geldiği bölgede hindistan cevizi yağı ile birlikte düzenli olarak yapılan masaj izin azalmasında etkili olacaktır. Yanık izine iyi gelen yağlardan biri de lavanta yağıdır. Kantaron yağı da yanık izi tedavisinde iyileştirici bir özelliğe sahiptir.
Bepanthol krem, cildinizin hassaslaştığı dönemlerde, cildin ihtiyaç duyduğu nemi kazanması için yardımcı olacaktır. Leke, kızarıklık ve yanıklar için önerilen bir diğer krem ise Advantan kremdir. Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir. İçeriğindeki kortizon sayesinde yanıklara çok iyi gelir.
İlgili 28 soru bulundu
Yanık cilt sabunlu su ile güzelce yıkandıktan sonra 2-3 dk soğuk su ile durulanmalıdır. Alkol, povidon iyot, oksijenli su gibi dezenfektan solüsyonlar yara iyileşmesini geciktirebilir bu nedenle kullanılmamalıdır. Nazikçe kurulandıktan sonra yanık üzerine ince bir tabaka vazelin sürülmesi yeterlidir.
Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem oluşur. Yaklaşık olarak 48 saatte iyileşir.
Yanan bölgeyi soğuk suyla anında soğutma
Kızgın yağ yanığı ilk müdahale için yapmanız gereken şey, yanık bölgesini hemen soğuk su altında tutmaktır. Yaklaşık 15-20 dakika boyunca soğuk su ile soğutma işlemine devam etmeniz gerekir. Bu, yanığın daha fazla yayılmasını engelleyebilir ve ağrıyı hafifletebilir.
Diğer yanıklar için müdahale direkt hastanede yapılmalıdır. Yanık bölgeye asla herhangi bir yağ, yoğurt, diş macunu gibi ürünler sürülmemelidir. Yanığa aşırı soğuk kompres uygulanmamalıdır veya buz koyulmamalıdır. Buz hasarı kötüleştirebilir.
Antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri bulunan bal yaraları dezenfekte ederek yanıkların iyileşmesine yardımcı oluyor. Yanıkların yara izi bırakmasına engel de oluyor ayrıca. Yapmanız gereken balı bir gazlı bez üzerine yaymak ve yanığın üzerine sarmak. Bu sargıyı günde 3-4 kez değiştirebilirsiniz.
Tavadaki kızgın yağ alev alırsa büyümemesi için üzerine tuz atıp söndürebilirsiniz. Tavadaki kızgın yağ aniden alev alınca ne yapacağınızı bilemiyorsanız bu yöntem işe yarayabilir. Öncelikle asla ve asla alev alan tavaya su dökmeyin. Bunun yerine tavanın üzerine bol bol tuz dökerek sönmesini sağlayabilirsiniz.
Mutfak yangınlarının büyük bir kısmı bu sebepten çıkmaktadır. O an yanan tavanın üzerine ıslak bir havlu örtmeli veya kapağını kapatmalıyız. Bu şekilde tavadaki yangını daha rahat söndürebiliriz, kesinlikle su dökülmemeli.”
Limon: Limonun cilt beyazlatma özelliği vardır ve yanık izinin üzerine düzenli olarak sürüldüğünde, renginin açılıp izlerin yok olmasına katkısı olur. Lavanta yağı: Günde birkaç kez yanık izinin üzerine damlatılırsa ya da temiz bir beze damlatılıp yara izi silinirse, izin geçmesine yardımcı olacak bileşenler içerir.
Zeytinyağı yanığa iyi gelir mi? Bazı ürünler, yanığa iyi gelmek yerine durumu daha da kötü hale getirebilir. Yağlar da bu ürünlerden... Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı ve lavanta yağı gibi ürünler ısının tutulmasına neden olabilir. Bu nedenle yanık oluşan bölgeye uygulanmamasında fayda var.
Isı ile oluşan yanıklarda ilk yardım
Yanık çok yaygın değilse yanan bölge en az 20 dk.tazyiksiz ve bol soğuk su altında tutulur. Şişlik oluşabileceğinden saat, yüzük, bilezik vb. takılar çıkarılır. Yanan bölgedeki giysiler çıkarılır (giysi yanan bölgeye yapışmışsa etrafından kesilerek çıkarılması gerekir).
Yaraları tuzlu suyla durulamak, yara modern bir dezenfektanla temizlenene kadar geçici koruma sağlayabilir, ancak sağlığınızı riske atmamak ve tıbbi yardım istemek en doğru seçenektir. Tuzlu su ciltte oluşan yaralar için iyi bir çözüm olmasa da ağız yaraları ve boğaz enfeksiyonlarına karşı oldukça faydalıdır.
Bunun yerine yanık bölge birkaç dakikalığına soğuk suya tutulmalı. - Un ve yağ sürmek yanığa daha çok zarar verir. Yoğurt sürmek ise yarayı kurutarak daha çok ızdıraba neden olur. - Su toplayan, cildin daha derin katmanlarına ilerleyen ve geniş alanlara yayılan yanıkların mutlaka doktora gösterilmeli.
Diş macunu ve yoğurt uygulamasından uzak durun
Bu gibi ilk yardım inanışlarıyla yapılan uygulamalar, yanan yerin enfeksiyon kapmasına sebep olabilir.
Ankara Şehir Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Ahmet Çınar Yastı, güneş yanıklarına karşı yapılabilecek en basit müdahalenin ağrı bölgesine ıslak havlu, kuruyan cilde zeytinyağı, sıvı kaybını önlemek için de en az 3 litre su tüketmek olduğunu söyledi.
* En az 10 dakika soğuk suya tutulur. * Gerginliği azaltmak üzere yağlı krem veya ağrısını almak ve gerginliği azaltmak üzere yanık merhemi sürülebilir. * Geniş yanıklarda, kişi kendi içebilecek durumdaysa bol sıvı içirilir. 2. derece yanıklarda tedavi 1. derece yanıklarla aynıdır.
Kaynar su yanıklarında ilk yapılması gereken yanık bölgesinin hızlı bir şekilde soğutulmasıdır. Bunun için de 10-15 dakika kadar soğuk su altında tutulmalıdır. Böylece ağrıda hafifleme ve oluşmuş yanık hasarının ilerlemesine engel olunmaya çalışılır. Daha sonra yanık bölgesi temiz bir bez ile kurulanır.
Ağrıları hafifletmede yardımcı olan çiğ patates yanık sonrasında bölgede oluşan kabarcıkları da engeller.
- Yanık bölgesi soğuk suda bekletilmelidir. Ardından kuruması için sabredilmelidir. - Steril olan bir pomat yardımı ile beraber yanık yerine antibiyotik krem sürülebilir. - Yanık bölgesi bandaj yardımı ile örtülebilir.
Dördüncü derece yanıklarda, tüm deri ile beraber altındaki kas dokusu da yanmaktadır. Bu tip yanıklar genellikle siyah renklidir ve çok ağır yanıklardır. Genellikle ölümcüldür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri