Trigonometri (Yunanca trigōnon "üçgen" + metron "ölçmek"), üçgenlerin açıları ile kenarları arasındaki bağıntıları konu edinen matematik dalı. Trigonometri, sinüs ve kosinüs gibi trigonometrik işlevlerin (fonksiyon) üzerine kurulmuştur ve günümüzde fizik ve mühendislik alanlarında sıkça kullanılmaktadır.
Trigonometri nedir sorunun cevabını verecek olursak; trigonometri temelde üçgenlere dayanan bir konudur. Üçgenlerin açıları ve kenarları arasındaki bağıntıları konu alır. Sinüs, Cosinüs, Cotanjant ve Tanjant fonksiyonlarının üzerinden ilerlenir. Fizikte ve matematikte sürekli olarak ihtiyaç duyulan bir konudur.
11. Sınıf Matematik: Trigonometri #2022 - YouTube.
Trigonometrik fonksiyonlar sayesinde gezegenlerin hareketlerini izah edebilmeye başladık, teknolojimizi geliştirebildik, ışığın doğasını anlayabildik, Evren'deki yerimizi çözebildik. Trigonometri olmasaydı, bugünkü keşiflerimizin önemli bir bölümü mümkün olmazdı.
İlgili 44 soru bulundu
Trigonometri (Yunanca trigōnon "üçgen" + metron "ölçmek"), üçgenlerin açıları ile kenarları arasındaki bağıntıları konu edinen matematik dalı. Trigonometri, sinüs ve kosinüs gibi trigonometrik işlevlerin (fonksiyon) üzerine kurulmuştur ve günümüzde fizik ve mühendislik alanlarında sıkça kullanılmaktadır.
Özellikle yapı ve mühendislik alanlarında, üçgenlerin geometrisini ve özelliklerini anlamak önemlidir. Binaların ve köprülerin inşasında, arazi ölçümlerinde, harita çizimlerinde trigonometri kullanılır. Elektrik ve Elektronik: Elektrik ve elektronik mühendisliği alanında trigonometri önemli bir rol oynar.
Trigonometri, genellikle cebir ve geometri ile birlikte öğretilir ve genellikle lise matematiğinin bir parçasıdır. Sinüs, kosinüs ve tanjant gibi trigonometrik fonksiyonlar üzerinde yoğunlaşır. Trigonometri, dalgalar, titreşimler ve dönen nesneleri anlamak için özellikle önemlidir.
Bir çemberin çevresi 360 eş parçaya bölündüğü zaman bu eş yay parçalarından birini gören ; köşesi merkezde olan açının ölçüsüne 1 derece (1o ) denir. 1o nin 60 ta birine 1 dakika (1') denir. 1' nın 60 ta birine 1 saniye (1'') denir.
Bütün konuyu iyi öğrenmeyi hedefleyerek aşağıda paylaşılan basamakları uygularsanız konunun zannedildiği kadar zor olmadığını, aksine zevkli bir konu olduğunu da göreceksiniz. Trigonometri dik üçgendeki açılar ve kenar uzunları arasındaki oranların bilgisidir. Konuyu geometriyle bağlayan en önemli alan da dik üçgendir.
11. Sınıf Lise Matematik müfredatı 1. dönem ve 2. dönem olmak üzere toplamda 7 tane ünite ve 15 adet konudan meydana gelmektedir. Konuları daha iyi anlamak için 11. sınıf Matematik 11. Sınıf Matematik Yardımcı Kitaplar kategorimizden kitapları temin ederek bu konularla ilgili testleri çözebilirsiniz.
Trigonometrik fonksiyonlar, trigonometrik oranlar olarak bilinen açılarla ilişkili olan fonksiyonlardır. Bu fonksiyonlar, genellikle sinüs ("sin"), kosinüs ("cos") ve tanjant ("tan") olarak adlandırılır.
Pi sayısı 3.14 diye biliniyorken trigonometride pi ye neden 180 derece deniyor.
Tan2x Açılımı ve Konu Anlatımı
Tanjant sözü edilen işlevlerden birini teşkil etmektedir. Tan2x'in açılımı şu şekilde karşımıza çıkmaktadır: Tan2x = 2.tanx/1-tan2x olmaktadır. Tan2x = tan(x+x) olarak ifade edilmektedir. Buna karşılık tan2x= (tanx + tanx)/(1-tanx.tanx) simgeleriyle sergilenmektedir.
4-sin90=1'dir. 6-tan90= tanımsızdır.
Bu gün içinde yaşadığımız bilim ve teknoloji çağının pek çok bulguları ona dayanır. Dönmenin, hareketin, tekerin içinde olduğu her olguda çember vardır. Ona ait bilgilere sahip olmasaydık, trigonometri olmazdı. Trigonometri olmayınca otomobiller yürümez, trenler gitmez, uçaklar uçmaz, santrallar enerji üretmezdi.
Sinüs. α ölçülü açının gördüğü dik kenarın uzunluğunun hipotenüs uzunluğuna oranına, α ölçüsünün sinüsü denir. sin α ile gösterilir. Kosinüs. α ölçülü açıya komşu olan dik kenarın uzunluğunun hipotenüs uzunluğuna oranına, α ölçüsünün kosinüsü denir.
Fonksiyonlar, denklem çözme ve geometri gerekli.
Matematiğin doğrudan doğruya astronomiden çıkmış bir kolu olan trigonometri'nin bazı ögeleri, daha Babilliler ve Mısırlılar döneminde biliniyor, eski Yunanlar Menelaos'un Küresel geometrisi aracılığıyla, bir daire içine çizilebilen dörtgenden yola çıkarak daire yaylarının kirişlerinin değerlerini veren çizgiler ...
Meraklısına matematik ve geometri ispatları.Trigonometrik fonksiyonları hesaplanmasında neden 90 ve 270 dereceli açılar kullanıldığında isim değiştirir.Neden y ekseni isim değiştiren eksen ismini almıştır.
Bir dik üçgende hipotenüs en uzun, "karşı" kenar verilen bir açının karşısındaki, "komşu" kenar ise verilen bir açının yanındaki kenardır.
Trigonometrinin kökeni M.Ö. 2000-3000'li yıllara, Babilliler'e kadar uzanmaktadır. Babilliler'in trigonometriye en büyük katkıları daireyi 360 parçaya bölerek bugünkü birim çemberin temelini atmış olmalarıdır. Babilliler'in dışında üçgenin kenar ve açılarıyla Mısırlılar ve Eski Yunanlılar da ilgilenmişlerdir.
Matematikte üçgenler önemli bir yere sahiptir. Üçgenlerin açı-kenar bağlantıları, iç açılarını bulma, komşu açılarla ilişkileri gibi konularda Trigonometriden yararlanılmaktadır. Fonksiyonlar yardımıyla bu konuların çözülmesini sağlayan matematiğin alt dalına trigonometrik değerler denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri