118.Diğer Menkul Kıymetler Hisse senetleri, kamu ve özel sektör tarafından çıkarılmış bulunan tahvil, bono ve senetlerin dışındaki diğer menkul kıymetlerin takip edildiği hesaptır.
118 Diğer Menkul Kıymetler Hesabı
Hisse senetleri, kamu ve özel kesim tarafından çıkarılmış bulunan tahvil, bono ve senetler dışında kalan menkul kıymetlerin izlendiği hesaptır.
Grup içerisinde yer alan 118 numaralı hesap, elden çıkarılabilecek diğer menkul varlıkları göstermektedir. İşletme değerli bir maden satın aldığında dahi bu hesabın borç tarafına kayıt yapabilmektedir. Eğer işletmenin sahip olduğu kıymetlerde bir değer düşüklüğü meydana gelirse 119 numaralı hesap kullanılmalıdır.
118 Diğer Menkul Kıymetler Hesabı: İşletmenin aldığı Hisse senetleri, özel kesim ve kamu kesimi tarafından çıkarılan tahvil, senet ve bonolar dışında kalan ve kısa vadede yatırım yapmak amacıyla kullanılan diğer menkul kıymetlerden oluşmaktadır.
119 Menkul Kıymetler Değer Düşüklüğü Karşılığı Hesabı: İşletmelerin elinde bulundurduğu menkul kıymetlerin, borsa ve piyasa değerlerinden önemli ölçüde veya sürekli olarak değer azalması durumlarında menkul kıymetler için ayrılacak karşılıkların izlendiği, pasif karakterli bir hesaptır.
İlgili 38 soru bulundu
119 Menkul Kıymetler Değer Düşüklüğü Karşılığı Hesabı: İşletmelerin elinde bulundurduğu menkul kıymetlerin borsa ve piyasa değerlerinden önemli ölçüde ya da sürekli olarak değer azalması olduğunda menkul kıymetler ayrılacak karşılıkların izlendiği hesaptır.
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
108 Diğer Hazır Değerler Hesabı
havaleler, yoldaki paralar vb. yardımcı hesaplarla kullanılır. Bu hesap, bir varlık hesabıdır. Dolayısıyla bütün artışlar borç tarafa azalışlar ise alacak tarafa yazılır.
108 Diğer Hazır Değerler Hesabı: Nitelikleri itibarıyla hazır değer sayılan kredi kart çekimleri, pullar, vadesi gelmiş kuponlar, tahsil edilecek banka ve posta havaleleri gibi değerleri kapsar.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
Menkul Kıymetler
Söz konusu menkul kıymetler hisse senedi, tahvil, hazine bonosu, finansman bonosu, yatırım fonu katılma belgesi, kar zarar ortaklığı belgesi, gelir ortaklığı senedi vb. leridir.
Menkul kıymetler, kâr payı elde etmek ya da kısa süreli fiyat artışlarından faydalanarak kazanç sağlamak amacıyla edinilen ve belirli bir süre elde tutulan hisse senedi, tahvil, kâr-zarar ortaklığı belgesi ve finansman bonosu gibi iktisadi kıymetlerdir.
Başka bir ifadeyle, senetlerde yazan nominal tutarların toplamı ile gerçekte piyasadan toplanan para (yani satış tutarı) arasındaki fark menkul kıymet ihraç farkı olarak isimlendirilmekte ve ihraç eden açısından maliyet özelliği taşımaktadır.
MENKUL KIYMETLER
Menkul Kıymetler grubu, işletmelerin para gereksinmelerinin az olduğu zamanlarda yaptıkları ve kazanç elde etmeyi amaçladıkları geçici yatırımların izlendiği hesap grubudur.
C) Yatırımcılara ait bütün menkul kıymetler ve nakitler koruma kapsamındadır. D) Aracı kuruluşlar yaptıkları bütün serma- ye piyasası işlemleri üzerinden eşit olarak prim ödemek zorundadır.
Bağlı menkul kıymetlerin; borsa veya piyasa değerlerinde önemli ölçüde ya da sürekli olarak değer azalması olduğu tespit edildiğinde ortaya çıkacak zararların karşılanması amacıyla ayrılması gereken karşılıkların izlendiği hesaptır. Bağlı menkul kıymetlerin toplam tutarından düşülür ve bilançoda yer almaz.
253 hesap, tesis, makine ve cihazlar hesabı olarak da bilinmektedir. Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
320 kodlu hesapsatıcılar hesabıdır. Bu hesap ile işletmeye ait faaliyet konusuyla alakalı malve hizmet alımlarından kaynaklı senetsiz borçlar takip edilir. Ana kuruluşlar,iştirakler, ortaklar ve bağlı ortaklara olan senetsiz ticari borçlarınbulunması halinde bilançoda belirtilmesi gerekir.
180 Gelecek Aylara Ait Giderler hesabı, içinde bulunulan dönemde peşin ödenen fakat gelecek döneme ait olan giderlerin izlendiği hesaptır. Gelecek döneme ait olduğu halde peşin olarak ödenen giderler, ait oldukları döneme kadar 180 Gelecek Aylara Ait Giderler hesabına borç olarak kaydedilirler.
Gelir Tahakkukları Hesabı adı altında işlem gören 181 hesap veya 181 muhasebe kodu, üçüncü kişilerden tahsili içerir. Gelecek döneme ait olup, içinde bulunan ve çalışılan dönem içinde gerçekleşen ve henüz tahsil edilmemiş gelirlerin ve bu döneme ait kısımlarının izlendiği hesap olarak tanımlanır.
109 Banka Kredi Kartlarından Alacaklar Hesabı: Bu hesap, banka kredi kartlarıyla yapılan tahsilat ve bunlara ilişkin olarak yapılan mahsup ve iade işlemlerinin izlenmesi için kullanılır.
111- Özel Kesim Tahvil, Senet ve Bonoları; Özel sektörün çıkartmış bulunduğu tahvil, senet ve bonolar bu hesapta izlenir. 112-Kamu Kesim Tahvil, Senet ve Bonoları; kamu tarafından çıkartılmış bulunan tahvil, senet ve bonolar bu hesapta izlenir.
Ticari İşlem Grubuna Göre: Cari Hesabı Ticari İşlem Grubuna göre gruplayarak muhasebe hesaplarını oluşturur. Müşteriler için 120.[XX].0001 formatında, tedarikçiler için ise 320.[XX].0001 formatında muhasebe hesapları oluşur.
391 Hesaplanan KDV Hesabı: İşletme tarafından, her türlü mal ve hizmetin satılması sırasında alıcılardan tahsil edilen katma değer vergilerinin kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.
“153-Ticari Mallar” hesabının borç kalanı, işletmenin stoklarında bulunması gereken ticari malın parasal tutarını gösterir. Böylece muhasebe kayıtlarından ticari mal miktarı izlenebilir. Aralıksız sayım yönteminde ticari mallar satın alındığıda alış maliyetiyle “153-Ticari Mallar” hesabına kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri