Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
Topraktaki organik madde içeriğini ve verimliliğini artıran temel elemen Azot (N)'tur. Bu nedenle azot miktarını artıran baklagil ve yem bitkilerinin ekilmesi önemlidir. Topraktan kaldırılan ürün sonrası anız materyali topraktan uzaklaştırılmamalıdır. Mümkünse ekim nöbeti (münavebe) sistemiyle üretim yapılmalıdır.
İyi toprakta kil ve kum (mil) oranı denge içinde olması gerekir. Yapılcak iş, mevcut bahçe toprağınız killi ise kum veya mil, kumlu ise killi toprak ilave ederek karıştırmak. Bu şekilde toprak ıslah edildiği gibi besin bakımından da zenginleşir.
Organik ve organomineral gübre kullanıldığı zaman bile, eğer içerdiği organik maddeyi parçalanıp, bitkiye verecek mikroorganizmalar toprakta yok ise, yine istediğimiz verimi almamız mümkün değil. Toprağa canlı yararlı bakterileri içeren BMusa Mikrobiyal gübre verdiğimizde, toprağı canlandırıp verimi arttırıyoruz.
Sap ve saman atıkları, çeşitli bitkisel ve hayvansal atıklar ve organik gübreler toprak ile karıştırılarak toprak organik maddesi artırılabilir. Hayvan gübreleri ve organik gübreler toprağa uygulandıktan sonra mutlaka toprak ile karıştırılmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olalmalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli. Zümrüt Bahçe toprağı, kumlu-milli, üst tabaka bahçe toprağı ve yanmış hayvan gübresi takviyesi yapılmış karışım topraktır.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
toprağa kum, çakıl, kireç taşı karıştırılarak, iklim şartlarına göre toprak işlenerek ve havalandırılarak toprağın drenajı geliştirilebilir. Havalandırma, toprak drenajını iyileştirir, bitki köklerinin ve diğer toprakaltı organizmaların nefes almasını sağlar.
Bitki besinini Şubat ve Kasım ayları hariç dönem içerisinde 10 günde bir kullanabilirsiniz. Şubat ve Kasım aylarında ayda sadece bir kez bitki besini kullanılabilirsiniz. Bu ayların haricinde 10 günde bir uygulanacak olan bitki besini takviyesi toprağa az miktarda damlatma teknikleri kullanılarak gerçekleştirilmelidir.
Enerjilerini organik karbon kaynaklarından sağlarlar, ayrışmış organik maddelerin küçük bölümleri, bakteriler ve diğer küçük canlılar ile beslenirler. Toprak ekosistemi içinde en fazla bakteri tüketen canlılardır.
Yağışın azalması ve sıcaklığın artması ile topraktaki yarayışlı nem azalır ve bitki su gereksinimi artar. Tuzluluk ile toprak yüzeyinin kaplayan bitki örtüsü sınırlanır ve verim %90 oranında düşer. Organik madde azalır, toprağın verimliliği azalır.
Tarım kireci toprağın düşün pH değerinin yükseltilmesini sağlar. Asitli topraklarda tarım kireci uygulaması yapılarak pH değeri dengelenebilir. Tarım kireci uygulamaları toprağın alkalinitesinin yükseltilmesine yardımcı olur.
Torf yapımı için kurumuş ağaç dalları ve yaprakları gibi bitki parçalarını kullanman gerekir. Bu parçaları yarı gölge bir toprak zemine toplaman ve ardından yarım metre kadar olduğunda üzerini sönmüş kireçle örtmen gerekir. Üzerine de biraz azotlu gübre döktükten sonra kendi organik gübreni hazırlayabilirsin.
Saksı toprakları içerisinde %50 torf, %30 kompost veya bunun yerine sıra organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 perlit ve vermiküt karışımı olmalıdır. Saksı altlarında delik olsa bile fazla su bitkileriniz için zararlı olabilir.
Çiçeklere uzun yıllar hayatta kalmaları, gelişmeleri için besin ve destek sağlar. Uygun çiçek toprağını tespit etmek, bu nedenle dikkat edilmesi gereken bir adımdır. En iyi çiçek toprağı nasıl olmalı sorusuna silt, kil, kum ve organik madde karışımıyla güzelce drene edilmiş toprak cevabı verilebilir.
Koyu renk: Genellikle organik maddenin çokluğunu gösterir. Böyle topraklar iyi yapılı ve üretkendir. Beyaz renk: Kaolen, marn, kireç, jips ve çeşitli tuzlar beyaz renkli toprakları oluşturur. Bunlar genellikle verimsiz topraklardır.
Test 4 ila 6.6 arasında bir pH değerini doğrularsa toprağınız asidiktir, oysa pH 7 nötr toprağı gösterir. PH 7,6 ila 10 değeri, toprağınızın alkalin olduğunu bilmenizi sağlar.
Turba , su fazlalığı ve oksijen azlığı gibi sınırlayıcı ayrışma şartları altında, hidrofitlerin (=suyu seven bitkilerin) artıklarının birikmesi sonucu oluşmuştur. Diğer bir tanımlamaya göre turbalar jeolojik kökenli, büyük ölçüde ayrışmaya uğramamış veya kısmen ayrışmış organik materyallerdir.
Toprak, bitki örtüsünün beslendiği kaynakların ana deposudur. 1 cm toprak ortalama olarak 1000 yılda oluşur.
İdeal bir sebze bahçesi toprağında şu beş özellik bulunmalıdır. a)Toprak sıcak olmalıdır b)Toprak biraz nemli ve süzek olmalıdır c)Toprak derin ve gevşek olmalı d)Toprak yumuşak ve humusça zengin olmalı, e)Toprak besin maddesince zengin olmalıdır.
Humus toprakta bulunan mikroorganizmaların oluşturduğu enzimler neticesinde bitki kalıntılarının minerale dönüştürülmesi ile elde edilen azotlu bileşiklerin genel ismidir. Bahçe ile uğraşan pek çok kişi kendi topraklarında humus üretebilmektedir. Humusun oluşumunda solucanların rolü de oldukça büyüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri