Havarilerin isimleri; Petrus adını verdiği Simun, onun kardeşi
On İki Havari, İsa Peygamber'in öğretilerini yaymak için görevlendirilen takipçileridir. Bu kişiler, Hristiyanlıkta önemli bir yere sahip olup İncil'in yazılmasına ve Hristiyanlığın yayılmasına katkıda bulunmuşlardır.
Hıristiyan inancına göre on iki havâriden biri olan Yahuda İskariyot, Hz. Îsâ ve diğer havârilerle birlikte yediği son akşam yemeğinden sonra Îsâ'ya ihanet ederek bulunduğu yeri haber vermiş ve onu yahudilere yakalatmıştır.
Mattiya: (Yunanca: Ματθίας, Mathias), 13. havari. Yahuda'nın yerine seçilmiştir. Doğu kilisesinde 9 Ağustos, Batı Kilisesinde 14 Mayıs Aziz Mattiya Günü'dür.
Havariler, Kanonik İnciller'e göre, İsa tarafından bizzat seçilmiş on iki kişiden oluşan yardımcı grubu ifade eder.
İlgili 31 soru bulundu
Yahuda İskariot'un İsa'nın 12 havarisinden biri olduğunu ve İsa'ya tek ihanet eden havari olduğunu öğrendim. Tabii bu araştırmaları yaparken kitabın daha 10–15 sayfasını okumuştum. Sonra kitabı okumaya devam ettim. Yahuda İskariot un İsa'ya ihanet edene kadar neler olduğunu anlatıyordu.
Havari Petrus, İsa'nın havarilerinin reisi olarak bilinmektedir. Yeni Ahit'te adı en fazla geçen havarinin Petrus olması, Petrus'un Hıristiyanlık bağlamında sahip olduğu önemi ortaya koymaktadır.
Aralarında Hindistan da olmak üzere birçok ülkede vaaz veren, müjdeyi paylaşan Bartalmay, İncil'in Matta bölümünü de bu dile çevirmiştir. Bir kaynağa göre tahammülsüz putperestler tarafından dövülüp sonra çarmıha gerilmiştir. Bir başka aktarıma göre ise canlı canlı derisi yüzülüp, başı kesilmiştir.
Yahudiler, İsa'nın beklenen mesihin alâmetlerini gerçekleştirmediğine inanmaktadırlar. Yahudiliğin baskın otorite metinleri, İsa'nın tanrılığını, tanrısallığını, Tanrı ile insanlar arasında aracı oluşunu, mesihliğini ya da azizliğini reddetmektedirler.
Havarilerin isimleri; Petrus adını verdiği Simun, onun kardeşi Andreas, Yakup, Yuhanna, Filipus, Bartalmay, Matta, Tomas, Alfay oğlu Yakup, Yurtsever diye tanınan Simun, Yakup oğlu Yahuda ve sonradan İsa'yı ele veren Yahuda İskariyot şeklindedir.
Çarmıh hadisesinde kırk dokuz veya elli yaşında olduğu, bundan sonra on veya on üç yıl yaşadığı, altmış üç veya yetmiş iki yaşında öldüğü gibi çeşitli rivayetler vardır (Patsch, s. 218-219; Tümer, s. 78-79).
İnciller'e göre Hz. Îsâ, daha tebliğ faaliyetinin başında kendisine inananlardan on iki kişi seçmiş ve bunlara havâri adını vermiştir (Luka, 6/13).
Hristiyan doktrinlerine göre Yeşua, Kutsal Ruh tarafından hamile bırakılan Meryem adında bir bakireden dünyaya gelmiş, birçok mucize gerçekleştirmiş, ardından Kilise'yi kurmuş ve en sonunda insanlığın günahlarının kefareti için çarmıha gerilerek ölmüş, üç gün sonra da dirilmiş ve tekrar geleceği tarihe kadar göğe ...
Kars Kalesi'nin güney kısmındaki Kale İçi Mahallesi'nde bulunan Havariler Kilisesi'nin yapılış tarihi MS 932-937 yılları arasına denk geliyor. Bugünkü adıyla Kars Kümbet Camii nam-ı diğer 12 Havariler Kilisesi bu yıl Kars gezisi içinde olması gereken en önemli duraklardan biri.
Îsâ'nın Havarisi Petrus'un ifadesine göre Îsâ'nın, Mesih olarak kabul edilişi, Hıristiyan ilahiyatçıları tarafından kristoloji ilim dalının doğuşunun kaynağı olarak kabul edilmektedir. Îsâ Mesih, Nasıralı Yahudi bir peygamber olarak Hıristiyan dininin merkezinde yer almaktadır.
İsa, Hristiyanlık dininin temel figürlerinden biridir ve Hristiyanlık inancına göre Tanrı'nın Oğlu olarak kabul edilir. İncil'e göre, Hz. İsa M.Ö. 4 ila M.S. 30 arasında Kudüs'te doğmuş ve yaklaşık 30 veya 33 yıl arasında yaşamıştır.
Yahudiler, onu ararken ağaçtan uzamış görünen elbise parçasını fark ettiler ve onun ağacın içinde olduğuna hükmettiler. Bunun üzerine ağacı testereyle ikiye biçtiler ve Zekeriya Peygamber bu şekilde can verdi.
İsa, Hristiyanlara göre Tanrı'nın yaşayan, diri sözüdür. Bu doğan söz Tanrı'nın parçası değildir, çünkü Tanrı parçalara bölünemez. Hristiyanlara göre üç kişilikli olan Tanrı'nın özünün ikinci kişisi ezeli söz (logos), tarihte bir zamanda kul özü kişiliği alarak insan bedenine girmiştir ve bu İsa Mesih'tir.
Yazara göre, Müslümanlar ve Yahudiler, Hz. İbrahim'in bütün peygamberlerin atası olduğunu kabul ederler.
Habib-i Neccar Antakya yakınlarında doğmuş bir marangozdur. Tam doğum tarihi bilinmemekle birlikte, Hz. İsa ile aynı dönemde yaşamıştır. Rivayete göre Hz. İsa, iki havarisini Antakya'ya gönderir.
Yahuda'nın ardından On İki Havari arasındaki yerine diğer havarilerce Mattiya getirilir. Son Akşam Yemeği'nden sonra İsa'yı 30 gümüş karşılığında Sanhedrin adı verilen meclise bildirmesi ve onu öperek ele vermesi nedeniyle Yahuda'nın adı ve öpüşü ihanet sözcüğüyle eş anlamlı kullanılır olmuştur.
Son Akşam Yemeği ya da Son Yemek [İngilizce: The Last Supper (Dı Lest Sapır), İtalyanca: Il Cenacolo (İl Çenakolo) ya da L'Ultima Cena (Lultima Çena)], Hristiyan inanışına göre İsa'nın çarmıha gerilmesinden önceki akşam havarileriyle yediği son yemek.
İsa, hiç evlenmeden ve çocuğu olmadan yaşamış ve bu hâliyle göğe yükseltilmiştir.
Tarihî İsa veya Nasıralı İsa, MÖ 4-7 arasında, muhtemelen Nasıra'da doğmuş; MS 30-31'de Kudüs'te yaşamış bir Yahudi gezgin vaizdi. 28 yılından itibaren Celile ve Yahudiye'de halka vaaz vermeye başladı. Aradan geçen iki ila üç yıl sonra, Roma valisi Pontius Pilatus'un emriyle Roma askerleri tarafından çarmıha gerildi.
Khristos (mesih) olarak adlandırılan İsa'ya inananlara, ilk olarak Antakya'da Hristiyan (Χριστιανός, Khristianos) denmeye başlanmıştır. Hristiyan sözcüğü ise "Mesih'in yandaşı" ve "Mesih'e bağlı" anlamlarına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri