İran coğrafyasının batı kısmı Azerbaycan eyaleti baştan başa Türklerle meskûndur. Yaklaşık olarak 250 bin kilometre karelik ala- nı kapsamaktadır. Türk boylarının yaşadığı yerler başta Hoy, Tebriz olmakla birlikte Urmiye, Salmas, Dilman, Makü, Merned, Şibişter, Zencan, Miyana, Erdebil, Eher şehir ve kasabalarıdır.
Karapapaklar ya da Terekemeler: İran'ın Sulduz (Nekede) yöresi dışında, ayrıca Türkiye'de genel olarak Kuzeydoğu Anadolu'da, Kuzey Kafkasya'daki Derbent, Gürcistan'nın Kvemo Kartli, Azerbaycan'ın Kazah bölgelerinde de bulunan ve Azerileri oluşturan etnik boylardan biridir.
Tebriz İran'ın kuzey batısındaki en büyük şehri, aynı zamanda İran Azerileri'nin yoğunluklu olarak yaşadığı bir şehirdir. Şehir nüfusunun çoğunluğunu İran Azerileri oluşturur. Halkın dili Azerbaycan Türkçesi'dir. Nüfus açısından İran'ın Tahran, Meşhed,İsfahan, Kerec ve Şiraz'dan sonra altıncı en büyük şehridir.
Tebriz, Erdebil, Zencan ve Urumiye bölgelerinde de yoğun olarak yaşayan Azerilerin başkent Tahran'daki nüfusları da oldukça yüksek ve Tahran pazarına büyük oranda Azeri tüccarlar hakimdir. Çok heterojen etno-linguistik grubun üyeleri olan Azeriler, çok farklı sosyoekonomik koşullar altında yaşamlarını sürdürür.
İran'ın merkez bölgesinde yaşayan ve sürekli yabancı etkenlere maruz kalan Kaşkay Türkleri, tarih boyunca gelenek, görenek, kültür ve dillerini korumakla varlıklarını korumaya çalışmışlardır. Kaşkay Türkleri, dil, edebiyat, müzik v.b. kültür ögelerini devam ettirdikleri gibi, soy damgalarını da hala kullanmaktadırlar.
İlgili 27 soru bulundu
Kaşkay aşireti de Hamse Türkleri, Bahtiyarî Türkmen aşireti gibi pek çok kabile konfederasyonu arasında Kürt, Lor, Arap ve Türk gibi farklı etnik gurupların kabilelerinden oluşan bir kümedir. Aşiretin nüfusunun çoğunluğunu Türk kökenli halk oluşturmaktadır ve aşiret mensupları Batı Oğuz lehçesini konuşmaktadırlar.
İran'da Türk hakimiyeti ilk olarak Gazneliler'le başladı. 1040'taki Dandanakan Muharebesi'nden sonra Büyük Selçuklular kısa sürede İran'ın büyük bir bölümünü ele geçirdiler. Büyük Selçuklular'dan sonra İran'da Türk atabeylikleri ve yine bir Türk devleti olan Harizmşahlar hüküm sürdüler.
Ayrıca, Horasan Rezevi bölgesi- nin Türbet Cam şehrinde ve onun çevresinde de yaklaşık beş bin Türkmen yaşamaktadır. Toplam olarak İran'daki Türkmenlerin sayısı yaklaşık iki milyon olarak tahmin edilmektedir.
Azeriler, Azerbaycanlılar, veya Azerbaycan Türkleri ya da Azeri Türkleri, Kafkasya ve İran platosu arasındaki geniş arazide yaşayan bir Türk halkı. En büyük nüfusu İran Azerbaycanlıları oluşturur.
Azerbaycan halkının %95'ini Şii ve Sünni Müslümanlar oluşturmaktadır. Geri kalan halk arasında Hristiyanlar ve Yahudiler yer almaktadır. Hristiyanların büyük çoğunluğu Rus Ortodoks Kilisesi, Gürcü Ortodoks Kilisesi ve Malakanlar'dan oluşmaktadır. Azerbaycan Türkleri'nin büyük çoğunluğu Müslüman'dır.
iran türklerinde en kalabalık nüfus azerilerdedir (asimilasyon ismi olduğu için iran türkleri azeri kelimesini sevmezler) daha sonra türkmenler, kaşkaylar, afşarlar ve halaçlar gelmektedir. bu kadar bilgi verdikten sonra iran türkleri hakkında bilgilendirici birkaç bağlantı ve video paylaşmakta yarar var.
Esendere Sınır Kapısı Türkiye'nin İran'a açılan sınır kapısıdır ve Hakkari Yüksekova'ya 40 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Bu coğrafya üzerinde çok sayıda devlet kurulmuş ve birçok Hanedan yöneti- me ortak olmuştur. Yaklaşık bir buçuk asır boyunca İran'a egemen olan Kaçarlar, Orta Asya'dan İran topraklarına göç etmiş Türk boylarından biridir. 1795'te Muhammed Ağa Han ile başlayan Kaçarlar dönemi 1925'te Ahmed Şah ile son bulmuştur.
Her ne kadar İran'da Türk devletleri kurulsa da eskiden beri, Farsça ülkenin resmi dili sayılmaktadır. Günümüzde ise eğitim dilinin Farsça olması, İran'da konuşulan diğer dillerini de etkisi altına bırakmıştır. Türk dillerinin farklı ağızları dahil olmak üzere bu üleke konuşulan hiç bir dil, yazı diline sahip değildir.
Dünya Bankası Ülke Profilleri veri tabanına göre 83 milyonluk İran nüfusunun yüzde 40'ını Türkler oluşturmakta. Bu oran göre İran'da yaklaşık 35 milyonluk bir Türk nüfusu yaşamakta. En büyük Türk nüfusunu 20 milyon ile Azerbaycan Türkleri oluşturmakta.
İranlılar'la ilgili bilgilere tarihte ilk defa milâttan önce IX. yüzyıla ait Asur kaynaklarında rastlanmaktadır. Bu kayıtlardan, Ortadoğu'ya göç eden Hint-Avrupa kavimlerinden olan Medler'in Urmiye gölünün güneydoğusunda, Persler'in ise batısında oturdukları anlaşılmaktadır.
Köken olarak bakıldığında Azeriler Türk soyundan gelmiştir. Azerileri oluşturan topluluklar; Afşarlar, Karapapaklar, Şahsevenler ve Ayrumlar'dır. Azeri Türklerinin ana dili Azerice'dir. Bu dil, Türk dilleri ailesinden Oğuz grubu içerisinde yer alır.
Millet olmadan devlet kurulamayacağı gibi Devlet olmadan da millet yaşayamaz. Karapapak Türkleri, Kuzey Kafkas kökenli bir Türk boyudur. Terekeme ismiyle de bilinirler.
Türk Alevîlik veya Kızılbaşlık, Türkiye, İran, Irak ve Azerbaycan'da yaşayan Türkler arasında yaygındır.
2022 verilerine göre yaklaşık 86 milyon nüfusu bulunan İran, dünyanın en kalabalık 17. ülkesidir. Etnik olarak nüfusunun yarısından fazlasını Farslar oluştururken, azınlık olarak Azeriler ve Kürtler ve onlardan çok az sayıda olarak Beluçlar, Türkmenler ve Araplar bulunmaktadır.
Horasan Eyaleti, İran'ın kuzeydoğu ve doğusunda yer alan bölgeye verilen isim. Farsça bir kelime olan Horasan "Güneşin yükseldiği yer" anlamına gelir. Horasan'da Farslar, Horasan Türkleri, Türkmenler, ve Kürtler yaşamaktadır.
İran'ın resmi dili Farsçadır; ancak ülkede yaygın olarak Azerice, Beluçça, Arapça ve Türkmence de konuşulur.
Rıza Pehlevi, 1878 yılında Mazandaran vilayetinde Türk bir anne ve İranlı bir babadan doğmuştu. Henüz 8 aylıkken babasını kaybetti ve annesiyle Tahran'a taşınarak dayısının yanında yetişti. 16 yaşındayken İran-Kazak bölüğüne katıldı. 1903 yılında Tahran'da Hollanda konsolosu Fritse Knobel'in muhafızı oldu.
Tuğrul Bey zamanında Türklerin yerleşmesiyle bir Selçuklu şehri olan İsfahan, Melikşah ile birlikte Türk İslam dünyasının en önemli merkezlerinden birisi haline gelmiştir.
Günümüz İranlıların ataları olarak kabul edilirler. Antik İran'da kurulan en önemli iki imparatorluk Ahamenişler ve Sasaniler, Persler tarafından kurulmuştur. Fars devletlerinin tarihi Ahamenişler ve Sasaniler şeklinde 2550 yıl öncesine kadar uzanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri