Yumurtlamadan 72 saat öncesi ve 24 saat sonrası dışındaki dönemde hamile kalınmaz. Aslında bir kadının 1 ay içinde hamile kalabileceği sadece 4 günlük bir dönem vardır. Bu dönem dışında hamile kalınmaz.
Lohusalık dönemi dışında prolaktin, halk arasında bilinen adıyla süt hormonu yüksekliği, gebe kalamama ve adet düzensizliğinin en önemli nedenlerinden biridir. Yaşam şekli ve birçok hastalıkla ilişkili olan prolaktin yüksekliği, kan tahlili ile belirlenebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Hamile Kalamama Nedenleri
Erkekte yetersiz sperm sayısı ya da sperm kalitesinin düşük olması, kadınlarda yumurtlama sorunları, yumurtanın yeterli olgunluğa ulaşmaması ya da polikistik over sendromu gibi hastalıklar en sık rastlanılan hamile kalmamama nedenleri olarak öne çıkmaktadır.
Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir. Sperm hücreleri rahim içinde 48 saat kadar canlı kalabilir. Bu nedenle yumurta çatlaması beklenen günlerde saat hesabı yapmadan iki günde bir cinsel yaşam olması hamile kalma şansını belirgin olarak arttırır.
Balık, et, baklagiller, yumurta, kuruyemişler ve çekirdek önemli protein kaynaklarıdır. Protein alımınızı artırmak için hayvansal proteinlerin yanı sıra fasulye ve fındık gibi bitkisel proteinleri de tüketebilirsiniz. Magnezyum ve çinkodan zengin besinler, hamile kalma olasılığını arttırmaya yardımcı olur.
Sağlıklı bir çiftte, zamanlanmış yani yumurtalama günü hesaplanarak ilişkiye girilmiş olması durumunda bile bir ayda gebe kalıp, sağlıklı bir bebek doğurabilme ihtimali ortalama % 15 dir. 12 ay sonrasında ise 100 çiftten ortalama 85 i gebe kalır.
Adetten temizlendikten sonraki 2. gün adet süresine bağlı olarak adetin 7. ve 9. günlerine denk düşmektedir. Yumurtlama günü hesaplanırken adetin ilk günü baz alınır. Yumurtlama gününe yaklaştıkça gebe kalma olasılığı başlar.Gebe kalma ihtimali % 15-20 aralığındadır. Adetten 2 gün sonra gebe kalma ihtimali vardır.
Her adet döngüsünde 6 günlük bir dönemde hamile kalmak mümkündür. İlk adet gününden itibaren 11. ve 17. günler arasında hamile kalınabilir. Bu 6 günlük dönemde hamilelik ihtimalini arttırmak için erkeğin ilk cinsel ilişkiden önce 48 saat boşalmamış olması, sperm sayısının ve kalitesinin yükselmesi açısından önemlidir.
Yaş faktörü kadınlarda gebe kalmayı etkileyen en önemli unsurdur. En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır.
Geri Çekme (Coitus İnterruptus) Yöntemi ile Korunma Nedir? Geri Çekme (Coitus İnterruptus) yöntemi cinsel ilişki sırasında tam ejekulasyon (boşalma) anı geldiğinde erkeğin penisini geri çekerek "dışarıya boşalmasına" verilen isim ve gebelikten korunma yöntemidir.
Yumurtlama bir sonraki adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşmektedir. Aynı şekilde adetten önceki 12-18 gün arasında da meydana gelebilir. Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir. Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir.
Örneğin, 28 günde bir adet gören bir kadın için, adet bitiminden itibaren 10 günlük dönemde her gün ya da günaşırı cinsel ilişkide bulunulması, yumurta ile spermin karşılaşma olasılığını ve gebe kalma ihtimalini artıracaktır. Bu zaman dilimi sonrasındaki günlerde cinsel birliktelik açısından özel bir zamanlama yoktur.
Bir çiftin cinsel ilişki sayısı 3 ve 3'ten fazla ise gebe kalabilirliğini artmış olur, haftalık ilişki sayısı 1'in altındaysa gebe kalabilirlik azalmış olur. Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin özelikle yumurtlama günlerine yakın dönemde ve tam yumurtlama döneminde ilişkiye girmeye çalışmalıdır.
3- Gebe kalmayı planlıyorsanız hangi sıklıkta birlikte olmalısınız? cevap (a): Yumurtlama zamanını tam olarak hesaplamak mümkün olmadığı için en ideali adetin bitiminden 2-3 gün sonradan itibaren1-2 gün ara ile cinsel birlikteliktir.
Adet döneminden hemen önce hamile kalma şansı çok düşüktür. Döngüleri düzenli olan kadınlarda, yumurtlama dönemi kanamanın başlangıcından bir süre önce meydana gelir. Yumurtalar ise yalnızca 12 ila 24 saat boyunca aktiftir. Adet döneminden önceki günlerde cinsel ilişkinin güvenli olduğu söylenebilir.
Doğal Yolla Gebe Kalma şansı adet bitiminden sonra yumurtanın olgunlaşıp çatladığı günden 1-2 gün öncesinde en yüksektir. Bu günlerde cinsel ilişki gerçekleşir ise yumurta çatladıktan sonra rahime doğru yolculuk sırasında tubalarda sperm ile karşılaşma ve döllenme imkanı bulacağından gebelik şansı artar.
Hamile Kalmak İçin Sperm Nereye Gitmeli? Hamile kalmak için spermin tüplere ulaşması gerekir. Spermin tüplere gitmesi için de vajina, rahim ağzından ve rahimden geçmesi gerekir. Dış genital bölgedeki bir sperm hareket ederek vajinaya ulaşırsa da tüplere gidebilir.
Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri zengin folik asit sayesinde yumurta kalitesini artırırlar. Ayrıca genetik anormalliklere bağlı düşük riskini de azaltırlar. Brokoli: Yumurtlama için hayati önem taşıyan C vitamini ve folik asit açısından zengin bir besin.
Her Ay Doğurganlık Zamanlarınızda Eşinizle Birlikte Olun!
Yumurtlama döneminde düzenli aralıklarla cinsel ilişkiye girmek, hamilelik şansını artırmanın etkili bir yoludur. Ancak her gün değil, gün aşırı cinsel ilişkiye girmek, sperm kalitesini ve miktarını artırarak doğurganlık şansınızı iyileştirebilir.
USG. Yumurtalık rezervinin tayini, rahim ve tüplerin değerlendirilmesi için adetin 2. veya 3. günü ultrasonografik muayene yapılır.
Hamile kalmak için düzenli olarak cinsel ilişkiye girmek hamilelik şansını artırır ancak yumurtlama döneminizi bilir ve bu dönemlerde daha çok seks yaparsanız hamile kalma ihtimaliniz oldukça yükselecektir. Yumurtlama dönemine yaklaştığınızda ve yumurtlamanın gerçekleştiği her gün mümkün olduğunca sık ilişkiye girin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri