12 Jung kişilik arketipi ise insan yaşamının ilişkisel önceliğini ifade eden yoğun duygusal anlamı olan görüntüler üretme eğilimi olarak tanımlandı. Onlar bilinçaltımızda gömülü olan izlerdir. Bu terimler hepimizin sahip olduğu belirli özellikleri tanımlar.
Jung'un temel olarak aldığı dört arketip var; Persona, Gölge, Anima / Animus ve Öz. Gelin hepsine yakından bakalım. Bir kadın hayal edin; evde anne, işyerinde yönetici ve apartmanda komşu. Bu kadının sahip olduğu her üç rolde de farklı karaktere bürünerek davranmasını bekleriz.
Özet Psikolojide ilk defa Carl Gustav Jung tarafından kullanılan “arketip” kavramı, kolektif bilinçaltını oluşturan öğelerdir. Kalıtsal eğilimler doğrultusunda bireyin hayatlarına rehberlik eden ve ortak bilinçdışının içinde yer alan arketipler, yoğun duygusal öğeler ve enerjiler taşıyan evrensel düşünce biçimleridir.
12 Arketip ve Özellikleri. Jung'un teorisi, 12 insan davranışı modeline dayanarak basitleştirilmiştir. Amerikalı pazarlamacılar bu arketipleri baskın olan güdüye göre 4 gruba ayırmıştır.
Arketip (Fransızca: archétype); ilk örnek, asıl numune. Kelime anlamıyla kalıp, şablon, ilktip şeklinde ifade edilen arketipler gerçekte insan kültürünü oluşturan yapıtaşlarıdır.
İlgili 43 soru bulundu
12 Jung kişilik arketipi ise insan yaşamının ilişkisel önceliğini ifade eden yoğun duygusal anlamı olan görüntüler üretme eğilimi olarak tanımlandı. Onlar bilinçaltımızda gömülü olan izlerdir. Bu terimler hepimizin sahip olduğu belirli özellikleri tanımlar.
İnsanların karakterleri olduğu gibi markaların da arketipleri vardır. Markanın konumu, kime hitap ettiği ve neyi temsil ettiğine göre arketipi belirlenir. Buradaki düşünce, herhangi bir markanın, markayı tanımlamaya ve hayatı içine çekmeye yardımcı olan arketiplerden biriyle bağlantılı olmasıdır.
Kadın arketipleri, kolektif bilinçdışının evrensel sembollerini ifade eder ve insan deneyiminin temel taşlarından birini oluşturur. İnsanlık tarihi boyunca, kadınlar farklı rollerde ve kimliklerde görülmüş, mitolojilerden günlük yaşama kadar pek çok farklı yüzle ifade edilmiştir.
İnsanın bilinçdışı- nın derinlerine dalması ve bu karanlık özelliklerle karşılaş- ması kolay değildir. Bu yüzden Jung, karanlık özelliklerini reddeden insanın, onları bastırdığını ve farkında olmadan sürekli olarak çevresine yansıttığını ifade etmektedir. Bu karanlık özelliklere gölge arketipi adını vermiştir.
8 kişilik tipi: Dışa Dönük Düşünme, İçe Dönük Düşünme, Dışa Dönük Duygu, İçe Dönük Duygu, Dışa Dönük Algı, İçe Dönük Algı, Dışa Dönük Sezgi, İçe Dönük Sezgi (Jung, 1971).
Persona, Carl Gustav Jung'un terminolojisinde egonun, gerçek kişiliğini ve yüzünü toplumdan saklamak amacıyla yarattığı bir dış çehredir, yani bir maskedir. Persona bir dış kişiliktir. Sahte kişiliktir.
Kişilik boyutları ise içedönüklük – dışadönüklük, duyumsama – sezinleme, hissetme – düşünme ve sonuçlandırma – izleme başlıkları altında incelemiştir.
Kral/Kraliçe
Bu arketipin ana rolü, denge ve diğer insanların gelişimini desteklemedir. Bu arketipi gelişmemiş insanlar sakin ve dingin olamazlar; “benlik” algıları oluşmamıştır ve diğer insanlar için ulvi bir idealleri yoktur.
Jung insanın ruhsal kişiliğini, bütün geçmişten soya çekimle gelen bu ortaklaşa bilinç dışı izlenimlerin onardığını ileri sürer. Freud'un cinsellik içgüdüsü ve Adler'in aşağılık kompleksine karşı çıkarak insanın ruhsal karakterini yaşama içgüdüsünün belirlediğini savunur.
Jung'a göre self arketipi (kendilik, öz) bir kişide bilinçdışı ve bilincin birleşmesini ve ruhun bir bütün olarak temsil edilmesini ifade ediyor. Self (kendilik, öz), bilinçdışındaki diğer arketipleri ve arketiplerin bilince erişimini düzenleyerek örgütlüyor ve kişiliğin bütünleşmesini sağlıyor.
Tutkulu, heyecanlı, egzotik bir burç olan Akrep, insanın ruhani yönüyle ilgilidir. Bir şeyleri deneyimlemeyi, hissetmeyi, derinlemesine incelemeyi sever. Algıları açıktır. Genellikle gözü pektir ve birçok şeyi risk alması gerekse dahi denemeyi sever.
Animus, kadının bilinçdışındaki ruh-imgesine C. G. Jung tarafından verilen isim. Anima ruh hali üretirken, animus düşünce (Logos) üretir[1], der Jung. Bunu şu şekilde yorumlayabiliriz: Animus, bir kadının farklı olasılıkları düşünmesini sağlar, yani varsayımda bulunmasını veya gerçek dışı olasılıklar yaratmasını.
Markalara baktığımızda ise; Harley Davidson asi, Magnum aşık arketiplerini kullanarak bizim içimizdeki asiyi ve aşığı temsil ederler. Arketipler, doğru iletişim için sihirli bir güçtür adeta. Markalar istedikleri özellikleri bizim zihnimizde kendileriyle eşleştirirler ve bunu da arketipler sayesinde başarırlar.
Arketipsel imgeler, atalarımızın deneyimlerinin, davranışlarının ve rollerinin kendimizde veya diğer insanlardaki kalıntılarıdır ve Jung'a göre bu unsurlar kolektif bilincin bileşenlerindendir.
Psikanalizin kurucusu Carl GUSTAV JUNG "Kollektif bilinç dışından süzülüp biçimlenen mitolojik temalara" Arketip der. Algılamamızı örgütleyen, bilinç içeriklerini düzenleyen, değiştiren ve geliştiren yapılar olarak tanımlanmaktadır.
Persona, oyuncuların çeşitli rolleri canlandırırken taktığı maske anlamına gelir. Jung, bu kelimeyi, insanın kendisi olmayan bir karakteri yaşaması anlamında kullanmıştır. Başka deyişle, toplumun onayını almak için, insanın dış dünyaya karşı takıntığı maskedir.
Her insanın içinde saf, masum bir yön olduğu kadar vahşi, kötü bir yön vardır ve bu yönler eşit olarak dağılmıştır. Üçüncü ilke ise “Entropi ilkesi”dir. Bu ilke de zıtlıkların bir arada olmasıdır (Jung, 1998). Jung, kişiliğin tümünü psişe olarak adlandırır.
Jung' un, kolektif bilinçdışı kavramını da içeren, kurucusu olduğu analitik psikoloji kuramına göre bilinçli ve bilinçsiz psişik süreçlerin bütününe 'psişe' adı verilir. Bu kurama göre, kendimiz ve çevremiz hakkında bildiğimiz her şeyi psişe aracılığıyla algılarız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri