Ege Bölgesi, ülkemizde zeytinyağı üretiminin yüzde 53'ünü karşılıyor. Ayvalık'tan sonra en kaliteli zeytinyağı, Ege Bölgesi'nde çıkarılıyor. Muğla Milas'ta Memecik zeytin çeşidinden elde edilen zeytinyağının da kaliteli olduğu, yapılan testler sonucunda kanıtlanmıştır.
Ege bölgesinde yetişen zeytinler genel olarak kalitelidir ve ayrıca bu zeytinler zeytinyağı üretiminde de kullanılabilmektedir. Zeytin çeşitlerinden Gemlik zeytin için ayrıca Güney Marmara Bölgesi, Gaziantep ili ve Kahramanmaraş ili çok elverişlidir. Çünkü bu sayılan bölgeler sıcak iklim yaşanan yerlerdir.
Sayıca en fazla, verimi en yüksek zeytinin Ege Bölgesi'nde yetiştiği bilinir. Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir.
Zeytinyağı dendiğinde elbette ilk akla gelen bölgelerden biri Ayvalık'tır. Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesinde uzun yıllardır devam eden zeytinyağı üreticiliği, Ayvalık'ın bu konuda doğal olarak ünlenmesini sağlamıştır. Bölgede Edremit Yağlık veya Ayvalık olarak bilinen bir zeytin cinsi yetişmektedir.
Asit derecesi yüksek olan natürel zeytinyağı en besleyici yağlardan biri. Natürel zeytinyağının sağlık açısından pek çok faydası var. Bunun yanında bazen kızartmalarda ve yemeklerde kullanılan natürel zeytinyağı çiğ ürünlerde veya salata gibi yiyeceklerde sıklıkla tercih edilebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Hakiki soğuk sıkım zeytinyağı müdavimlerinin yakından takip ettiği konu, zeytinyağı fiyatlarıdır. 2022 yılı itibari fiyatlar 80 tl ile 150 tl aralığında değişiklik göstermekte. Orta sınıf yemeklik sızma zeytinyağını alabilmek için minimum 80 tl yi gözden çıkarmak gerekiyor.
En iyi zeytinyağı markalarına gelecek olursak; Farm34, Monteida, Mavras, Kristal, Tariş, Palamidas, Nily, Avilo, Komili ve özellikle karaciğeri temizleyen, kalbi koruyan, metabolizmayı hızlandıran, kemikleri güçlendiren, saçı besleyen, yorgunluk ve stresi hafifleten en kaliteli zeytinyağı markaları arasında yer alıyor.
Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir.
Çünkü hemen yurtdışına satılır. Yukardaki linkte de gördüğünüz üzere Dünyanın en iyi zeytinyağı İtalyanın Galda gölü kıyısında Bonomelli ailesi tarafından 1950 yılından beri Drizzar türü zeytinden ürettikleri zeytinyağıdır.
Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Eğer yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zeytinyağının baloncuklar çıkarıp çıkarmadığına bakmak olacaktır.
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
Diğer yandan siyah zeytinde sodyum ve fosforu fazla iken yeşil zeytinde su çok ve A vitamini yüksektir. Her iki zeytin türü de kansersavar bir görev üstlenirken, kemikleri koruyucu bir yapıya sahiptir. Bu ve bunun gibi yüzlerce faydası olan zeytinin yeşili de siyahı da yeterince tüketilmelidir.
Uluslararası Zeytin Konseyi verilerine göre zeytinyağı üretiminde 2018-2019 döneminde İspanya 1,6 milyon ton ile zeytinde olduğu gibi ilk sırada yer alırken onu 265 bin ton ile İtalya, 225 bin ton ile Yunanistan, 200 bin ton ile Fas ve 183 bin ton ile Türkiye izlemektedir.
Zeytinyağı dendiğinde akla ilk gelen şehir, Ayvalık'tır. Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesi, zeytinyağı üretiminde önde gelen bölgelerden biridir. Bölgede doğal olarak yetiştirilen zeytin meyvelerinin çeşitli biçimlerde işlenmesi ile üretilen zeytinyağı çeşitleri, aroma bakımından farklılık göstermektedir.
Seçenekler: 5 lt Teneke72,00 TL/lt. 18 lt Teneke55,55 TL/lt.
Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen ve pek çok yere gönderilen Gemlik Zeytini, siyah sofralık zeytinler arasında en çok ilgi gören türüdür. Özel ve kamu sektöründe en çok yetiştirilen türdür.
Türkiye'de zeytinyağı üretimi en çok Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi'nin güneyi, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleşir.
Dünya'da Zeytinyağı
Türkiye ise % 5 ile dünya zeytinyağı üretiminde beşinci sırada yer almaktadır.
Keskin zeytinyağı aromasını sevmeyenler için hazırlanan, asidite oranı yüksek zeytinyağları riviera olarak adlandırılıyor. Zeytinyağını kızartmalarda ve tencere yemeklerinde güvenle kullanabilmek amacıyla onun işlem görmüş hali olan rivierayı tercih edebilirsiniz.
Zeytinyağı buzdolabında donar. Ancak donması saf zeytinyağı olduğunu göstermesi açısından yeterli bir kriter değildir. Hangi sıcaklıkta donacağı ise zeytinyağının yapısına göre değişebilir.
Soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat zeytinlerden üretilir. Erken hasat zeytinler henüz daha toprağa düşmeden toplanır ve aynı gün içerisinde öğütülerek zeytinyağına dönüşür. İyi bir soğuk sıkım zeytinyağını koklayarak anlamak mümkündür. Soğuk sıkım, taş baskı zeytinyağı daha koyu renkli ve yoğun aromalıdır.
Ortaya çıkan yağ erken hasada göre daha soft bir tada sahiptir, asit oranı ise nispeten daha yüksektir. İçerik bakımından erken hasat zeytinyağı daha kıymetli ve zengin olduğu için çiğ tüketilmesi tavsiye edilirken, olgun hasattan üretilen zeytinyağı yemeklerde kullanım için daha uygundur.
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor. Bu iki yağ, yağ asit oranı da farklılık göstermektedir.
Sıcak sıkım ile soğuk sıkım sağlık, besin değerleri, lezzet ve koku açısından karşılaştırıldığında soğuk sıkım zeytinyağları, sıcak sıkım zeytinyağlarına göre daha üstündür. Sağlıklı bir zeytinyağı üretiminde, kullanılan yöntem soğuk sıkım olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri