Dayanıklı ve Portatif Tasarımıyla Uzun Çalışma Ömrü 20 saatlik şarj olma süresiyle verimli bir performans sergileyen Ttec 12 Volt 7 Amper Bakımsız Kuru Akü, kolay monte edilebilen tasarımıyla iyi bir deneyim elde etmenize yardımcı oluyor.
Jel 12V aküler genellikle 2 ila 5 yıl arasında dayanır. Bu akülerin kapasitesi arttıkça maliyet genellikle artar.
Örneğin; 75 Ah bir aküde bu süre yavaş şarj etme yöntemi ile 9.5 saat olacaktır. Ancak çabuk şarj etme yönteminde 12 V'luk bir akünün dolum hızı 15 – 20 dakika sürebilir.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
100 amper jel akü, bir saat boyunca 100 amper akımı sağlayabilir. Bu, bir saat boyunca 12 voltluk bir güç çıkışına denk gelir ve 1200 watt saatlik enerji depolama kapasitesine sahiptir. Ancak, jel akülerin ömrünü uzatmak için, her şarj ve deşarj döngüsünde sadece %50'ye kadar boşaltılması tavsiye edilir.
İlgili 28 soru bulundu
12V demek akü 12V verir demek.7 Ah ise saatte 7 Amper verebilir yani sen bu aküden 7 Amper güç çekersen 1 saat gider.1A güç çekersen 7 Saat gider demek. O optimum şarj süresidir. Akü 7A yani 12V 70mA ile 20 saatte dolması en optimum süredir. Ama 700mA ile 10 saatte doldurulabilir.
otomobillerde bulunan alternatörler ortalama 30 - 50 amper/saat akım üretirler ve 1500-200 devir civarında tam verime ulaşırlar. kullandığınız akü standart 60 amper ise hareket halindeyken yaklaşık 1,5 - 2 saatte tamamen şarj olacaktır.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Aracın farlarının parlaklığı gitgide azalır ve daha sönük görünmeye başlar. Belirli bir süre sonunda aracın kontağı çevrilse dahi araçtan bir reaksiyon gelmez. Marşa basıldığı zamanlarda cızırtı şeklinde sesler gelir. Aracın motor bölümüne elektrik akışı sağlanmadığı için aracın çalışması mümkün olmaz.
Bunu engellemek için en az haftada bir kez araç çalıştırılmalı ve 15-20 dakika çalışır vaziyette tutulmalı.
Akü, kendi kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir. Araç çalışırken akü devamlı sarj olur ve böylece beklenmedik anda bitme ihtimali azalır. Ancak bazı durumlarda akü daha kolay deşarj olur, yani boşalmaya başlar.
Peki, akü bitik mi? Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
Genel olarak biten bir aküyü şarj etmenin iki yöntemi vardır. Bu yöntemlerden biri araçtan araca takviye yapmak olurken diğeri şarj cihazıyla şarj etmektir. Araçtan araca takviye birtakım bağlantı elemanlarıyla gerçekleştirilir. Şarj cihazıyla şarj etmek isteniyorsa da akü, cihaza bağlanır.
Dayanıklı ve Portatif Tasarımıyla Uzun Çalışma Ömrü
20 saatlik şarj olma süresiyle verimli bir performans sergileyen Ttec 12 Volt 7 Amper Bakımsız Kuru Akü, kolay monte edilebilen tasarımıyla iyi bir deneyim elde etmenize yardımcı oluyor.
Boşta voltaj 12ye yaklaştıkça akünüz yaşlanıyor demektir. Alkalin pillerin ve nikel pillerin aksine kurşun akülerde voltaj ve doluluk doğru orantılıdır. Boşta veya hafif yükte 12 volt veren bir akü %40-50 kapasite arasındadır anlamına gelir. Akü kapasitesinin en az yarısını kaybetmiş demektir.
Fakat tüm bunlarla beraber ortalama kullanımda kaynaklara göre akünün ömrü 4 ila 5 yıl arasındadır. Ayrıca araç sahipleri akü değişimi yapmadan önce akünün son kullanma tarihi olup olmadığını merak eder. Akülerin son kullanım tarihi üzerinde yazmaz.
Akü bittiğinde aracınızı çalıştıramazsınız. Ya da trafikte ışıkta bekliyorsanız, aracınızı hareket ettiremezsiniz.
5- Akü kutup başlarını ve bağlantı yerlerini temiz tutun.
Zaman içerisinde akü kutup başlarında oluşacak oksitlenme aracınızın çekiş gücünü zayıflatabilir.
“Akü bitince ne olur, aküsü biten araba nasıl çalışır?” gibi soruların yanıtı sık sık merak ediliyor. Akü bitince arabanın çalışması mümkün olmuyor. Anahtarı kontakta çevirince araca elektrik enerjisi gelmiyor ve dolayısıyla marşa da voltaj verilmiyor.
Araç akülerinin düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır. Akü, seyir halindeyken bile bitebilir ve bu durumda da yolda kalmak kaçınılmaz olur.
Aşırı sıcak ve aşırı soğuk havalar akü ömrünü kısaltmaktadır. Aracınızın aküsü için önerilen ve uygu olan ortalama sıcaklık 20 - 30 derecedir. Unutulmamalı ki sıcaklık yükseldikçe akü voltajı düşer ve akünün ömrü kısalır.
12;V bir akü için 12x1.2= 14.4V max şarj voltajı, 12x1.1=13,2V sirkülasyon modu anlamına gelir. Yani siz bu aküyü akım sınırlamak şartıyla 14.4V ile şarj edersiniz, şarj işlemi bitiminde akünün kendi kendini bitirmemesi için 13,2V gerilim ile takviyede tutarsınız.
Akü takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün + kutpuna diğer ucunu dolu olana akünün + kutpuna bağlanır. Sonra akü takviye kablosunun siyah ucu dolu ve boş olan akülerin – kutup başına bağlanır. Aküsü boş olan araç çalıştıktan sonra önce – akü kutup başlarını sonra ise + lar sökülür.
Akünün şarj seviyesi mutlaka kontrol edilmelidir. Yeterince şarj edilmeyen ve uzun süre boyunca deşarj durumunda kalan akülerde sülfatlaşma ortaya çıkar. Bu da akünün ömrünü kısaltan önemli bir unsurdur. Aküye verilen şarj sırasındaki akım akü kapasitesinin 1/10'u kadar olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri