120 ALICILAR HESABI: İşletmenin mal ve hizmet temininden ortaya çıkan veresiye alacakların takip edildiği hesaptır. Vadesi 1 yılın altına olan senetsiz alacaklar bu hesap grubu altında incelenmektedir.
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
120 Alıcılar
İşletmelerin ticari faaliyetleri nedeniyle oluşan kısa vadeli (bir yıl içerisinde tehsil edilecek) senetsiz alacakların izlendiği hesaptır. Açık hesap ve veresiye olarak da ifade edilebilen bu alacaklarla, müşterilere işletme tarafından kredi sağlanmış olmaktadır.
Alıcılar hesabı daima borç bakiye verir, alacak bakiyesi vermez. Borç bakiyesi işletmenin tüm senetsiz ticari alacaklarını gösterir.
Satıcı/Alıcı hesapların dönem sonlarında ters bakiye verip vermediği ters bakiyeli hesap kontrol raporu ile tespit edilir. 120/320 bilanço hesaplarının ters bakiye vermesinin en önemli nedeni malı henüz teslim almadan ödeme yapılmasıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
Ticari İşlem Grubuna Göre: Cari Hesabı Ticari İşlem Grubuna göre gruplayarak muhasebe hesaplarını oluşturur. Müşteriler için 120.[XX].0001 formatında, tedarikçiler için ise 320.[XX].0001 formatında muhasebe hesapları oluşur.
120 nolu hesap aktf karekterli bir hesap olup tek düze hesap uygulamaları açısından kesinlikle alacak bakiyesi veremez. nasıl ki kasadea para yokken harcama yapamazsanız yani kasa hesabı alacak bakiyesi veremezse aynı şey aktif karekterli bütün hesaplar için geçerlidir.
Dönem sonunda 120 hesabın alacak bakiyesi 340 Nolu hesaba aşağıdaki gibi alınmalıdır. 3.2.Dövizli Alıcılar Hesabının Değerlemesi Dövizli alacaklar döviz alış kuru üzerinden değerlenir.
120 Alıcılar Hesabı: İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senetsiz yani veresiye alacaklarının izlenmesi için kullanılan hesaptır. Finansal kiralamadan doğan senetsiz alacaklar da bu hesapta izlenir.
120 ALICILAR
Alıcılar hesabı ana hesap niteliğinde olup her bir alıcının hesabı, ayrı ayrı yardımcı defterlerde takip edilir.
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
Faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarının, kredili (veresiye) olarak yapılması halinde oluşan senetsiz alacaklar bu hesaba borç kaydedilir. Alacakların değersiz hale gelmesi, vazgeçilmesi veya tahsil edilmesi halinde alacaklandırılarak kapatılır.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
320 hesap işleyişi, senetsiz borcun ortaya çıkması ile 320 muhasebe kodu içerisinde alacak olarak kaydedilmesi ile gerçekleşir. Eğer alacak ödenmişse, borç olarak kaydedilir.
ALACAK SENETLERİ” hesabının alacağı karşılığında “128. ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR” hesabına borç kaydedilerek şüpheli alacaklar haline gelen normal alacaklar arasından çıkartılacak olup, alacağın tahsili veya tahsil edilemeyeceğinin kesinleşmesi halinde bu hesaba alacak kaydı yapılmaktadır.
Cevap : 1-TDHP kurallarına göre kayıt yapılması halinde 120 ve 320 hesaplar ters bakiye vermemesi gerekir. 2- Kur değerlemeleri 3 ayda bir yapılabilir. 600 lü hesaplarda bakiye kalmaz.Kayıtlar her dönem ayrı ayrı değerlendirilir.
570 Hesap Nedir? 570 Geçmiş Yıllar Karları Hesabı'nda; geçmiş faaliyet dönemlerinde ortaya çıkan ve işletme sahibine veya ortaklarına dağıtılmamış bulunan kârlardan ilgili yedek hesaplarına alınmayan tutarlar takip edilir.
220 Alıcılar
İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan bir yıldan uzun vadeli senetsiz alacaklarını ifade eder. Bu hesap, mal ve hizmet satışından veya finansal kiralamadan (leasing) kaynaklanan bir yıldan uzun vadeli senetsiz alacak ortaya çıktığında borçlandırılır.
150- İlk Madde ve Malzeme (üretimde veya diğer faaliyetlerde kullanılmak üzere işletmede bulundurulan hammadde, yardımcı madde, işletme malzemesi, ambalaj malzemesi ve diğer malzemelerin izlendiği hesaptır.)
102 Bankalar Hesabının İşleyişi: Bankalara para olarak veya hesaben yatırılan değerler borç tarafına, bankadan çekilen tutarlar ile üçüncü kişilerce tahsil edildiği anlaşılan çek ve ödeme emirleri için ödenen tutarlar bankalar hesabının alacak tarafına kaydedilir.
Aktif hesaplar daima borç kalanı, pasif hesaplar ise daima alacak kalanı verirler.
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
Satıcılar hesabı olarak bilinen 320 hesap, işletmenin ana faaliyet konusuyla ilgili her mal ve hizmetlerden kaynaklanan senedi olmayan borçların takip edildiği hesaba denir. 320 hesapta ortaklar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortakların senetsiz ticari borçların bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekir.
Bir yıldan daha kısa sürede ödenecek senetsiz borçlar “320 satıcılar”, bir yıldan daha uzun süreli senetsiz borçlar “420 satıcılar” hesabında izlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri