Samarra, 836 yılında Halife Mutasım tarafından Abbâsî hizmetindeki Türk birlikleri için “ordugâh şehri” olarak kurdurulmuştur.
Avasım, Abbasiler Devleti zamanında özellikle Bizans Devleti sınırında kurulan şehirlerdir. Bu şehirlere Sultan Bekov Han ve genelde savaşçı özellikleri dikkate alınarak Türkler yerleştirilmiştir.
Emeviler döneminde ise önemli bir askerî üs haline getirildi. İkinci Abbasi halifesi Mansur, 759 yılında Bağdat'ın ticari ve stratejik önemini fark etti ve şehri Abbasi devletinin başkenti yaptı.
Bu şehri, Halife Mutasım'a ve ücretli Türk ordusuna yeni bir yerleşim merkezi sağlamak gayesiyle ünlü Abbasi kumandanı Türk asıllı Aşnas 836 (H.222) senesinde kurdu.
📌Halife Mutasım, Abbasi Devleti'nin ileri gelenleri ve kumandalarından kendi adlarına saraylar yaptırmalarını istedi. Böylece büyük bir imar faaliyeti başladı. 📌Ülkenin her yerinden en iyi ustalar ve Bağdat, Basra, Antakya, Şam ve Mısır gibi merkezlerden çeşit çeşit yapı malzemesi Samarra'ya getirildi.
İlgili 26 soru bulundu
Tanım. Abbasiler, evvela 750'de halifeliği üstlendikten sonra İslami imparatorluğun ekserisine (bazı batı bölgeleri hariç) hükmeden bir Arap hanedanıydı, daha sonra imparatorlukları parçalandı, mamafih 1258'ye kadar halife olarak manevi üstünlüğü korudular.
Samara (Rusça: Самара, 1935-1991 arası ismi Kuybişev Rusça: Ку́йбышев), Rusya'nın Volga Federal Bölgesi'nde bulunan Samara Oblastı'nın başkenti olan şehir.
Samarra şehri Abbasiler ve Türkler açısında oldukça önemli bir kenttir. Abbasiler , Türkleri büyük bir koruyucu olarak görmüşlerdir. Türkler islamiyete girdiğinde Türklerin savaşçı özelliklerini ve benliklerini kaybetmemeleri için Türkler için Samarra şehri kurulmuştur.
Avasım şehirleri, Abbasiler döneminin en güçlü olduğu dönemde Bizans Devletini yıkmak ve İstanbul'u fethetmek için kurulmuştur.
Halife Hz. Ömer (634-644)'in emriyle tampon bölgenin arkasındaki İslâm ordusunun fethettiği Bizans şehirleri İslâm sınır karakolları haline getirildi. Bu sınır karakollarından sınıra yakın olanlara Sugur şehri denirken Sugur şehirlerinin arkasında bulunan şehirlere Avasım (koruyanlar) şehri denildi.
Emevi Hanedanlığını yıkan Abbasiler, 508 yıl boyunca bölgenin en güçlü devletlerinden biri oldu. İlk Abbasi halifesi Ebu'l Abbas Seffah'tır. Mısır Seferine çıkan Yavuz Sultan Selim, Mekke ve Medine'yi fethetti. Böylece 1517 yılında halifelik Abbasi soyundan Osmanlı Devletine geçti.
Açıklama: Abbasiler, Türklerin savaş/savunma özelliklerinden yararlanmışlardır.
Medinetü'l-Zehra Sarayı İspanya'nın Córdoba kenti yakınlarında yer alan Endülüs döneminde inşa edilmiş bir saraydır. 2018 yılında Dünya Mirası olarak listelenmiştir. III. Abdurrahman tarafından bir kır sarayı olarak inşa edilen Medinetü'l-Zehra Sarayı, surlarla çevrili bir tepede yer alıyordu.
Hârûnürreşîd sınır şehirlerini tahkim ettirdiği 170 (786-87) yılında Cündü Kınnesrîn'i Cündü'l-Avâsım veya kısaca el-Avâsım adıyla müstakil bir bölge haline getirdi ve tamamıyla askerî teşkilâta bağlayarak müstahkem noktalara askerî birlikler yerleştirdi.
Endülüs'ten Orta Asya içlerine kadar olan önemli siyasi ve coğrafi bölgelerde Abbasi egemenliği hakim olmuştur. Abbasilerin yıkılmasından sonra Mısır, Kuzey Afrika, Horasan, Maveraünnehir, Irak, Bağdat, İran'da büyük devletler kurulmuştur.
Tolunoğulları (868 – 905)
Tolunoğlu Ahmet tarafından 868 yılında Mısır'da kurulmuştur. Mısır'da yaklaşık bin yıl sürecek Türk hâkimiyetini başlatmışlardır. Mısır'da kurulan ilk Türk devletidir. Abbasilere karşı kurulmuş olan bu devlet 905 yılında Abbasiler tarafından yıkılmıştır.
Sekizinci Abbasi Halifesi Mu'tasım tarafından, Deyr halkın'dan topraklarını 4000 dinar karşılığında satın alınmış ve Şehir 836 tarihinde Abbasi ordusundaki Türkî memlûk birlikleri için Sâmerrâ adıyla kuruldu. 836'daki nüfusu 35.000 iken bugün 200 binin üzerindedir.
Sözlükte “geçit, düşman saldırısına açık yer, sınır” gibi anlamlara gelen sagr kelimesinin çoğulu olan sugūr, dârülislâm adı verilen İslâm ülkesiyle dârülharp denilen gayri müslim ülkeleri birbirinden ayıran sınır bölgelerine ve geçiş noktalarına verilen addır.
Bağdat Abbâsî halifelerinin ikincisi ve kurumsal anlamda devletin gerçek kurucusu kabul edilen Ebû Ca'fer el-Mansûr (136-158/754-775) tarafından Dicle nehrinin batı kıyısında 145-149 (762-766) yılları arasında kurulmuştur.
Bugün hilafetin Cumhurbaşkanı'na (bugünkü tabiri ile Başkan'a) geçmesinin 95. yıldönümü.. “Hilafet resmen lağvedilmiştir, hiçbir yere de geçmemiştir” derler..
Aşağıdaki abbasi halifelerinden hangisi, devlet yapısında güçlenen Arapların ve İranlıların karşısında Türkleri dengeleyici bir unsur olarak değerlendirmiştir? Memun kimdir? Genellikle Memun ya da Abdullah Memun ismi ile bilinse de, tam adı Ebu Abbas el- Memun Abdullah bin Harun Reşid' dir.
Devlet merkezinde vezir ve haciplik gibi görevler üstlenmişlerdir.
Samarra: Emevi Devleti'nin yıkılmasından sonra kurulan, Abbasi Devleti'nin halifelerinden (hükümdar) Mutasım zamanında, Türklerin araplarla karışıp savaşçı özelliklerini kaybetmemelerini sağlamak amacıyla Türklerin yerleşmesi için inşa edilen, bugün Irak sınırlarında bulunan şehirdir. 56 sene Abbasi Devleti'ne ...
Samarra dönemi Halife Mu'temid'in ölümüyle birlikte hilafete gelen Muvaffak'ın oğlu Mu'tazıd (279-289/892-902'ın hilafete gelmesiyle birlikte sona erer.
Samarra Ulu Camisi veya Mütevekkiliye Camisi, Irak'ın Samarra şehrinde Abbasi halifesi Mütevekkil tarafından 848 ile 852 seneleri arasında yaptırılmış ordugâh tipi camidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri