Yaptırırsam fiyatı ne olur ve ne zamana kadar süresi geçerli olur ? Trafik sigortası motosikletler için de zorunludur. cc farketmez.
Motorlu bisikletlere Sigorta zorunluluğu geliyor. 50 CC altı motorlar, bilinen bir başka adıyla da motorlu bisikletler, hem motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutuluyor, daha da önemlisi zorunlu Trafik sigortası kapsamına da girmiyor. Bir başka anlatımla 50 CC altı motosikletlere trafik sigortası yapılmıyor.
Zorunlu trafik sigortası yaptırmamak, tüm araç cinslerinde olduğu gibi motosikletler için de ciddi yaptırımları beraberinde getirmektedir. 2023'de trafik sigortası yaptırmamanın cezası 436 TL olarak belirlenmiştir ancak 15 gün içerisinde cezasını ödersen %25 indirim hakkından yararlanabilirsin.
Zorunlu Trafik Sigortası kapsamında yer alan Motosiklet Trafik Sigortası sadece maddi tazminat taleplerini, teminat limitleri dahilinde karşılar.
Motor hacmi 50 CC altında olan motosikletler de zorunlu trafik sigortası kapsamına alınıyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun çalışmasında sona gelindi. Motor hacmi 50 CC 'nin altındaki motosikletler motorlu bisikletler olarak biliniyor.
İlgili 38 soru bulundu
Evet, trafik sigortası bulunmayan araçlar Karayolları Trafik Kanunu'na göre bağlanmaktadır. Sigortasız araçların bağlanması, aracın trafikten men edilmesi ve belirli bir süre için park edilmesi anlamına gelmektedir. Bu süre içinde araç sahibinin sigortasını yenilemesi ve cezasını ödemesi gereklidir.
Motosiklet Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir? Trafik kazalarında motor sahibinin zararlarını karşılayan zorunlu trafik sigortası, kasko sigortası gibi isteğe bağlı bir sigorta değildir. Zorunlu trafik sigortası, trafiğe çıkan her araç cinsi için mutlaka yapılmış olmalıdır.
TÜVTÜRK istasyonuna randevunuzu alıp gittiğinizde eğer ki trafik sigortanız yok ya da süresi bitmiş ise muayene işleminize başlanmaz ve aracınızın sigortasını yaptırıp tekrar işlemlere başlamanız söylenir.
Bu ceza, farklı yaptırım uygulamaları ile işleme alınabilmekte olup genel olarak; sigortalı araç sahibi ya para cezasına çarptırılır ya da trafikten men edilir. Bu iki ceza türü, aynı anda da uygulanabilmektedir. Trafik sigortası,1 yıllık poliçe dönemi boyunca geçerlidir ve her yıl düzenli olarak yenilenmesi gerekir.
Motosiklet Trafik Sigortalarında Uygun Fiyatlar
Trafik sigortası, aracın modeline, markasına ve yaşına göre belirleniyor. Bunun yanı sıra, araçların trafikteki geçmişi de motosiklet trafik sigorta fiyatları üzerinde etkili oluyor. Kaza geçmişi bulunan sürücüler için prim tutarları daha yüksek olabiliyor.
Motosiklet Trafik Sigortası Nasıl Yapılır? Motosiklet sigortanızı, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından trafik sigortası yapma yetkisi bulunan sigorta şirketleri aracılığıyla yapabilirsiniz. Sigorta işlemlerine başlayabilmeniz için ruhsat ve kimlik bilgilerinizi, sigorta şirketine sunmanız yeterli olacaktır.
Dolayısıyla motosiklet sürücülerinin B sınıfı ehliyet ile 125 cc altında motosiklet kullanabilmeleri için eğitim almaları lazım.
125 cc motosiklet kullanan B sınıfı ehliyet sahiplerine yönelik düzenleme geliyor. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren B sınıfı ehliyet ile 125 cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
Silindir hacmi 125 cc ye kadar olan motosikletler A1 sınıfı ehliyet ile kullanılabilir. Motor gücü 35 kw 'ya kadar olan (47 beygire kadar) motosikletler ise A2 sınıfı ehliyetle kullanılabilmektedir. Yani 500 cc silindir hacmine kadar motosikletlerin A2 ehliyetle kullanılabildiği şeklinde de düşünebiliriz.
Motosiklet vb. iki ya da üç tekerlekli araçlar ve römorkları ilk 3 yaş ve sonrası her 2 yılda bir kez araç muayenesinden geçer.
Motosiklet muayene ücreti 575,84 TL'dir. Ticari araç muayene ücreti 1130,44 TL'dir.
50 cc'lik motosikletlere sigorta yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Daha büyük motosiklerde her yıl zorunlu trafik sigortası yapılmalıdır. 50 cc'lik motosikler, tüvtürk muayene işlemine tâbii tutulmaz. Daha büyük motosikletler, 2 yılda 1 muayeneye girer.
Hayır, 0-100 cc arasındaki motorlardan vergi alınmaz.
Yeni araç satın alan kişilerin vakit kaybetmeden zorunlu trafik sigortalarını yaptırmaları gerekmektedir. Zorunlu olan bu sigorta türünün yapılmaması durumunda araç sahipleri cezai yaptırımla karşılaşmaktadırlar.
Sigortasız Araç Satılır mı? Trafik sigortası olmayan araç satılamaz. Noterde satış işlemleri sırasında sigortasız aracın satışı gerçekleştirilmez. Zorunlu olan trafik sigortasının satış anında yaptırılmış olması gerekir.
Motosiklet kasko sigortası, zorunlu bir uygulama olmasa da yüksek rizikolu araçlar için yaptırılması önerilir. Kaskonun kapsamı sigorta şirketine bağlı olarak tamamen değişebilir. Bazı sigorta şirketleri ekonomik seçenekler sunar ancak bu poliçeler geniş kapsamlı değildir.
Erken ödemelerde ise belirlenen ceza tutarından bir miktar indirim uygulanmaktadır. 2020 yılında ehliyetsiz motor kullanma cezası 2.473 TL iken 2021 yılında bu tutar 2.968 TL'ye kadar yükselmiştir. 2023 yılında ise ehliyetsiz motor kullanmanın cezası 8.190 TL olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri