Verilen depozito ve teminatlar hesabına 126 hesap denir. İşletmenin üçüncü kişilere karşı bir işin yapılması karşılığında üstlenilmesi ya da bir sözleşme karşılığında geri alınmak üzere verilen depozito ve teminat niteliğindeki nakit değerlerin takip edildiği hesaptır.
126 Hesap, Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabıdır. Şirketin üçüncü kişilere bir işin ifasının üstlenilmesi veya bir sözleşmenin karşılığı olarak geri alınmak koşuluyla verilen depozito ve teminat niteliğindeki nakit değerler, 126 Hesap'ta izlenir.
126 Verilen Depozito ve Teminatlar
Bu hesap, işletme tarafından üçüncü kişilere karşı bir işin yapılmasının üstlenilmesi, işletmenin gerçekleşecek bir borcunun ödenmesi veya geri verilmek üzere aldığı bir değerin geri verilmesinin garanti edilmesi amacıyla peşin olarak ödenen tutarların izlendiği hesaptır.
Depozito ve teminatlar işletmenin faaliyeti nedeniyle ödenmesi zorunlu bulunan ödemelerdir. Bazı hallerde depozito ve teminatları geri almak hemen hemen imkansızdır. Örneğin; su, elektrik, doğalgaz, PTT abonelikleri ile ilgili depozitolar ile kiralamalara ait teminatlar süreklilik arz eden ödemelerdir.
226 Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabı: İşletme tarafından üçüncü kişilere karşı bir işin yapılmasının üstlenilmesi ya da bir sözleşmenin karşılığı olarak geri alınmak üzere 1 yıldan uzun süreli olarak verilen depozito ve teminat niteliğindeki nakit değerlerin izlendiği hesaptır.
İlgili 29 soru bulundu
267- DİĞER MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR
Yukarıda sayılanların dışında kalan diğer maddi olmayan duran varlık kalemlerinin izlendiği hesaptır. İşleyişi : Yukarıda sayılanların dışında bir maddi olmayan duran varlık ortaya çıktığında, o duran varlık için yapılan harcamalar üzerinden bu hesaba borç yazılar.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
226.VERİLEN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR
İşletmede, üçüncü kişilere karşı bir işin yapılmasının üstlenilmesi ve bir akdin karşılığı olarak, geri alınmak üzere verilen, bir yıldan uzun süreli depozito ve teminat niteliğindeki değerlerin izlendiği hesaptır.
Uygulamada depozitonun çoğunlukla elden ödendiği görülmektedir. Ancak Türk Borçlar Kanunu'nun 342. maddesine göre, para olarak kararlaştırılan depozitonun bankada açılacak vadeli mevduat hesabına yatırılması zorunludur.
Depozito, kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para ya da kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatına denir. Kiralama işlemlerinde bu teminat önceden verilir ve kira sözleşmesinin şartlarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken geri alınır.
Verilen depozito ve teminatlar hesabına 126 hesap denir. İşletmenin üçüncü kişilere karşı bir işin yapılması karşılığında üstlenilmesi ya da bir sözleşme karşılığında geri alınmak üzere verilen depozito ve teminat niteliğindeki nakit değerlerin takip edildiği hesaptır.
girmediğinden vergiye tabi tutulmayacaktır." açıklamasına yer verilmiştir. ayrıca bir bedel gösterilmesine ya da ayrıca bir fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; damacanaların depozito olarak değerlendirilmesi halinde, teslim damacanaları da ihtiva edecek şekilde su teslimi sayılacak, düzenlenecek faturada damacanalar için ayrıca KDV hesaplanmayacaktır.
Depozito miktarı aylık kira tutarınızın üç katını geçmemelidir. Yani 1000 TL'ye bir evi kiraladığınız düşünüldüğünde ev sahibi sizden en fazla 3000 TL depozito parası yani güvence parası talep edebilir. Bu miktarı ev sahibiyle anlaşmanız durumunda peşin olarak değil de, taksit taksit de ödeyebilirsiniz.
Depozitolu malzeme alım/satış bilgileri doğrudan mal alım/satış faturası ile kaydedildiğinde alınan/satılan malzeme ve bu depozitolu mal fatura satırlarından işlenir. Faturanın irsaliyesi program tarafından otomatik olarak oluşturulur.
Teminat, bir borcun zamanında ve uygun biçimde ödeneceğini sağlayan işlem; belli bir hukuksal durumu sağlamak için verilen garanti, inanç, güvence olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla depozito ve teminatların alacak veya borç olarak düşünülmesi ve değerlemeye tabi tutulması mümkün değildir.
Kira sözleşmesinin bir şekilde sona ermesi üzerine gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bir problem olmaması halinde depozito bedeli banka yoluyla ödenmiş ise bankaya yazılı başvuru ile üç ay içinde geri alınabilir.
Kiracı Evden Çıkarken Depozitoyu Nasıl Alır? Kiraya veren, kira sözleşmesinin bitiminden itibaren üç ay içinde kira sözleşmesiyle alakalı kiracıya bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluna başvurduğunu yazılı beyanıyla bildirmezse banka depozitoyu kiracıya teslim eder.
Kiracı, kira bedelini elden veya ev sahibinin belirlediği bir yerde nakit olarak ödeyebilir. Bu yöntem, özellikle kiracının ev sahibine güven duyduğu durumlarda tercih edilebilir. Kiracı, kira bedelini banka havalesi veya EFT yoluyla ev sahibinin hesabına yatırabilir.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
157-Diğer Stoklar( yukarıdaki stok kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan ürün, artık ve hurda gibi kalemler bu hesap grubunda yer alır.)
152 mamuller hesabı yevmiye kayıtlarının borç kısmına işlenmektedir. Bu bağlamda yarı mamul hesabı alacak kaydedilmektedir.
127 Diğer Ticari Alacaklar
Bu hesap, ticari faaliyetler sonucu oluşan fakat ticari alacaklar grubundaki diğer hesapların kapsamında olmayan ticari alacakların izlendiği hesaptır. Diğer ticari alacaklar hesabına, bu nitelikte bir alacak ortaya çıktığında borç, alacağın tahsili durumunda da alacak kaydı yapılır.
Satılan mamullerin maliyet bedeli 152 hesabın alacağı karşılığı 620 SMM hesabına borç kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri