126 Hesap, Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabıdır. Şirketin üçüncü kişilere bir işin ifasının üstlenilmesi veya bir sözleşmenin karşılığı olarak geri alınmak koşuluyla verilen depozito ve teminat niteliğindeki nakit değerler, 126 Hesap'ta izlenir.
126 Verilen Depozito ve Teminatlar
Bu hesap, işletme tarafından üçüncü kişilere karşı bir işin yapılmasının üstlenilmesi, işletmenin gerçekleşecek bir borcunun ödenmesi veya geri verilmek üzere aldığı bir değerin geri verilmesinin garanti edilmesi amacıyla peşin olarak ödenen tutarların izlendiği hesaptır.
226 Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabı: İşletme tarafından üçüncü kişilere karşı bir işin yapılmasının üstlenilmesi ya da bir sözleşmenin karşılığı olarak geri alınmak üzere 1 yıldan uzun süreli olarak verilen depozito ve teminat niteliğindeki nakit değerlerin izlendiği hesaptır.
Depozito ve teminatlar işletmenin faaliyeti nedeniyle ödenmesi zorunlu bulunan ödemelerdir. Bazı hallerde depozito ve teminatları geri almak hemen hemen imkansızdır. Örneğin; su, elektrik, doğalgaz, PTT abonelikleri ile ilgili depozitolar ile kiralamalara ait teminatlar süreklilik arz eden ödemelerdir.
a) Geçici teminat tutarı, müteahhidin bu konudaki talebini gösterir dilekçesi muhasebeleştirme belgesi ekine bağlanarak Bütçe Emanetleri Hesabından çıkarılıp, Alınan Depozito ve Teminatlar Hesabına kaydedilecektir.
İlgili 29 soru bulundu
Geçici teminat, bir finansal işlem veya sözleşme yapılırken yatırılması gereken geçici bir nakit tutarıdır. Bu tutar, sözleşmenin büyüklüğüne ve piyasa koşullarına bağlı olarak değişebilir. Geçici teminat, işlem gerçekleştiğinde geri alınabilir veya ana teminatın bir parçası olarak kullanılabilir.
İhale üzerinde kalan istekliye ait geçici teminat ise 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 44'üncü maddesinde yer verilen hüküm gereği, isteklinin kesin teminatı vererek sözleşmeyi imzalamasından hemen sonra iade edilir.
126 Hesap, Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabıdır. Şirketin üçüncü kişilere bir işin ifasının üstlenilmesi veya bir sözleşmenin karşılığı olarak geri alınmak koşuluyla verilen depozito ve teminat niteliğindeki nakit değerler, 126 Hesap'ta izlenir.
Verilen depozitoların/teminatların bir yıldan az süreli olması halinde DÖNEN VARLIKLAR grubunda yer alan 126 VERİLEN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR başlıklı hesapta, bir yıldan uzun süreli olması halinde ise DURAN VARLIKLAR grubunda yer alan 226 VERİLEN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR hesabında izlenmesi gerekir.
126 Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabı
İşletmece üçüncü kişilere karşı bir işin üstlenilmesi veya bir sözleşmenin ya da diğer işlemlerin karşılığı olarak geri alınmak üzere verilen depozito ve teminat niteliğindeki değerlerin izlendiği hesaptır.
127 Diğer Ticari Alacaklar
Bu hesap, ticari faaliyetler sonucu oluşan fakat ticari alacaklar grubundaki diğer hesapların kapsamında olmayan ticari alacakların izlendiği hesaptır. Diğer ticari alacaklar hesabına, bu nitelikte bir alacak ortaya çıktığında borç, alacağın tahsili durumunda da alacak kaydı yapılır.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
770. Genel Yönetim Giderleri: Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuru luşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin gi derleri bu hesaba borç kaydedilir.
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; damacanaların depozito olarak değerlendirilmesi halinde, teslim damacanaları da ihtiva edecek şekilde su teslimi sayılacak, düzenlenecek faturada damacanalar için ayrıca KDV hesaplanmayacaktır.
Alıcılar hesabı olarak adlandırılan 120 hesap, işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından dolayı senetsiz alacakların ve finansal kiralamalardan doğan senetsiz alacakların takip edildiği hesaptır.
Depozito Nedir: Depozito Hakkında Her Şey
Depozito, kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para ya da kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatına denir. Kiralama işlemlerinde bu teminat önceden verilir ve kira sözleşmesinin şartlarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken geri alınır.
Geçici teminat: Madde 25 – (Değişik birinci fıkra: 17/9/2004 – 5234/9 md.) İsteklilerden, ihale konusu olan işin tahmin edilen bedelinin % 3'ü oranında geçici teminat alınır.
Geçici teminat mektubu alınacak bankaya/sigorta şirketine, Takasbank Referans Numarası ve ihale kayıt numarası ile başvurarak elektronik geçici teminat mektubu düzenleme talebi iletilmelidir. İstekliler tarafından teminat mektubuna ilişkin hesaplanan Takasbank Teminat Yönetim Ücretinin yatırılması gerekir.
127 Diğer Ticari Alacaklar Hesabı: Ticari faaliyetler sonucu ortaya çıkan ve diğer ticari alacak hesapların kapsamına girmeyen diğer çeşitli senetsiz ticari alacakların izlandiği hesaptır. 127 Diğer Ticari Alacaklar Hesabının İşleyişi: Diğer çeşitli alacaklar ortaya çıktığında bu hesaba borç olarak kaydedilir.
Teminat, borçlu veya üçüncü bir kişi tarafından bir borcun ifa edilmesinin temini veya ifa edilmemesi halinde alacaklının uğrayacağı zararın karşılanabilmesi için alacaklıya verilen güvence anlamına gelir. Türk Hukuku'na göre teminatlar ayni teminatlar ve şahsi teminatlar olarak ikiye ayrılır.
Teminat, kişilerin herhangi bir kaza, doğal afet veya olumsuz diğer durumlar ile karşılaşmaları sonucunda meydana gelen kayıpların giderilmesini sağlayan güvence ve bedellerdir.
Teminat, birbankadan kredi almadan önce, alınan kredinin daha sonra ödenebileceğinigösteren maddi varlıkların gösterilmesidir. Gösterilen maddi varlıklarsayesinde banka, krediyi alan kişinin, daha sonra, bu maddi varlıklarıkullanarak krediyi ödeyebileceğine kanaat getirir.
Sözleşme imzalandıktan hemen sonra geçici teminatın iade edilmesi gerekmektedir. Bu zorunluluklara uyulmadığı takdirde, protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın ihale üzerinde kalan isteklinin geçici teminatı gelir kaydedilir.
(3) Geçici teminatlarla ilgili bankalar veya katılım bankalarınca düzenlenecek süreli teminat mektuplarında süre; tekliflerin geçerlilik süresinden en az 30 gün fazla süreli olmalı ve teminat mektubunda idarenin ikazına lüzum kalmaksızın belirli devreler halinde bu sürenin otomatik olarak uzatılacağı hükmü yer ...
Sözleşme imzalandıktan hemen sonra geçici teminat iade edilir. içinde ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekliye aynı maddede belirtilen şekilde tebligat yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri