OLED, IPS LCD'den daha koyu siyahlar oluşturur ve daha iyi bir görüş açısına sahiptir. Ayrıca, OLED daha iyi bir kontrast oranına sahiptir. IPS LCD'ler grimsi resimleri veya siyah veya siyah renkli videoları görüntüler. Resimler veya videolar, LCD'de farklı bir açıdan bakıldığında daha az canlı görünür.
Bu durumda canlı ve parlak renkler istiyorsanız OLED ekranlı bir cihaz almalısınız. Ancak renkler biraz sarıya kayacaktır (panel kalitesine bağlıdır). Ancak daha serin ve doğru renkler istiyorsanız, IPS ekranlı bir cihaz satın almanız gerekir. Bu ucuz maliyetin yanı sıra ekran parlaklığında da düşük sonuç verecektir.
LCD ve LED gibi bir ekran teknolojisi olan OLED, ışık kaynağı ile birlikte renk dizilimini de kontrol eder. Böylece her piksele uygun parlaklık ve tonda ışık aktarımı sağlanır. OLED ekrana sahip cihazlar daha az enerji tüketir. Bu sayede kullandığınız OLED teknolojisi ürünlerle kolayca enerjiden tasarruf edebilirsiniz.
IPS LCD ekran tercih etmenin en büyük avantajlarından biri; mükemmel renk kalitesi sunması. Diğer paneller sRGB ile sınırlıyken, IPS paneller en geniş çeşitliliği sunuyor. Giriş seviye IPS monitör bile %95'e varan sRGB renk kapsamı sunarken, çoğu IPS monitör, tam sRGB renk kapsamı sunuyor.
OLED' ler düşük pil tüketimleriyle telefonlarda LCD ye göre daha başarılıdırlar. Genelde cam olarak üretilseler de esnek malzemelerden de üretilebilmektedirler. OLED'lerin LED'lere göre daha düşük güç tüketimi, daha iyi görüntü kalitesi, daha yüksek dayanıklılık gibi avantajları vardır.
İlgili 16 soru bulundu
Panel ömrü daha kısadır. Yapılan araştırmaya göre OLED TV'lerin panel ömrü ortalama 15.000 saat iken standart bir LED TV 100.000 saattir.
LCD ve OLED ekranlar titreme etkisine sahip
Araştırmaya göre insan gözünün titreme hassasiyeti 250 Hz civarında devreye giriyor ve bu nedenle de OLED ekranlar sayesinde gözler daha çabuk yoruluyor. DxOMark ayrıca çeşitli cep telefonu modellerinin yenileme hızlarını ve PWM frekanslarını da listeledi.
IPS monitörler, renk doğruluğu ve tutarlılığı isteyen kullanıcıların tercih ettiği bir ekran teknolojisidir. Özellikle renk performansları ve süper geniş izleme açıları yönünden başarılıdır. IPS monitörler tarafından sağlanan geniş izleme açıları, hangi açıdan bakılırsa bakılsın olağanüstü renkler sunabilir.
Daha önce de belirtildiği gibi, IPS monitörler daha fazla güç tüketerek net görüntüler sunar. Bu ekstra güç tüketimi IPS monitörlerin, LED monitör muadillerine göre daha fazla ısı yaydığı anlamına geliyor. LED monitörler daha parlak olmalarına rağmen, düşük güç tüketimi sayesinde daha az ısınmakta.
IPS paneller en iyi renk ve görüntü kalitesi verir. 24 inç 27 inç görüntü arasında çok büyük bir fark sağlamaz. QLED ise ekran dediğimiz yani bizim gördüğümüz kısımdaki teknoloji. IPS, VA, TN ise monitörler içinde bulunan ekran kartı gibi bir parça diyebiliriz.
Hangisini Tercih Etmelisiniz. Eğer sizin için renk doğruluğu renk canlılığından daha önemli ise IPS ekran, ama çok canlı görüntüler, video, fotograf içeriği tüketmek istiyorsanız ve daha az güç tüketen bir ekran arıyorsanız Amoled ekranları tercih edebilirsiniz.
Yani benzer kullanımda OLED ekranlar 2 senede hata vermeye başlarsa IPS LCD'ler 4-5 sene de aynı hatayı verecektir. Zaten bir telefonun kullanım ömrünün de maksimum 4-5 yıl olduğunu göz önünde bulundurursak, IPS LCD ekranlı telefonları kullananlar için sorun yok diyebiliriz.
Benzer ekran büyüklüğüne sahip iPhone 11 Pro için de ekran değişimi ücreti 10168 TL. Bu fark elbette ekranların maliyetinden kaynaklanıyor; iPhone 11, LCD teknolojili bir ekrana sahip.
Yani iPhone 11'de bu teknoloji bulunmuyor. Her ne kadar kılıf olarak Magsafe çözümleri olsa da standart olarak bu özelliğin bulunmadığını belirtmek isterim. Bu telefonun önemli bir farkı ise IPS LCD bir ekrana sahip olması. iPhone 12 ile beraber OLED teknolojisine geçildi.
Intrusion Prevention System'in kısaltması olarak kullanılan IPS, ağ trafiğinin içerisindeki zararlı bağlantıları, zararlı hareketlerin tespit edilerek önlenmesi ve durdurulması için kullanılan bir güvenlik sistemi olarak da nitelendirilebilir.
Görüntü Kalitesi: IPS ekranlar, düzgün ve net görüntüler sunar ve kontrast oranı düşük olduğu için bozulmalar yoktur. Renk kanalları: IPS ekranlar, gerçekçi ve doğru renkler sunar ve renk solma sorunu yoktur. Görüş açısı: IPS ekranlar, düzgün görüntü çerçevesi geniş bir görüş açısına sahip olduğundan görülebilir.
IPS paneller TN panellerin aksine oldukça canlı renklere sahiptir. Bununla birlikte bu monitörlere farklı açılardan bakmanız durumunda TN paneller gibi renkler değişmez. Kısacası IPS panele sahip monitörler TN panele sahip monitörlere oranla çoğu yönden daha iyidir.
Buna rağmen özellikle oyuncular, LCD LED monitörleri FPS oyunları için veya bütçeniz kısıtlıysa, uygun bir yatırım olarak görmekte. Tek oyunculu AAA oyunlarını sevenler, içerik üreticileri veya video düzenleme ile uğraşanlar için IPS panele sahip bir monitöre yatırım yapmak doğru bir seçim olacaktır.
IPS ekranlarda OLED kadar yaygın değil fakat ekran yanığı kesinlikle olabiliyor.
IPS ekran aslında bir görüntü panelidir. Bu özel yapılı panel, ekrana farklı açılardan bakıldığında renklerin aynı doğrulukta algılanmasını sağlar. Normal ekranlarda, görüntünün ve renklerin doğru şekilde görülebildiği açı, 90 derecedir.
Bunu anlayabilmek için ise satın alınmış olan bu ekranın sağ ve sol ile alt ve üst kısmından ekrana bakmak yeterli gelebilir. Bu bağlamda yansıma sorunları, renk kaybı ya da ekran görüntü kaybı gibi durumlar yaşanmıyorsa IPS monitör olduğu anlaşılabilir.
IPS monitör varyasyonları arasında S-IPS, H-IPS, e-IPS ve P-IPS ile PLS (Düzlemden Hataya Geçiş) yer alır. Bu varyasyonların tümü oldukça benzer olduğundan, hepsi topluca "IPS-tipi" paneller olarak anılır. Herhangi bir elektronik ekranı temizlerken kullanabileceğiniz en iyi araç genellikle bir Mikrofiber bezdir.
Titreşimsiz bir monitör – sabit bir ışık akışı sağlayan bir ekran – seçmek, gözlerinizi korumak için yapabileceğiniz en sağlıklı seçimlerden biridir.
Bazen hareketli görüntülerde OLED pikseller kendini geç yeniler. Bu nedenle ekranda birkaç saniyeliğine eski görüntünün izleri kalabilir. Bu yanma sorunu değil teknik bir kısıtlamadır ve kendiliğinden geçer. Burn-in ise ne yazık ki kalıcıdır.
Kullanılan plastiğin esnekliğine ve kırılma direncine bağlı olarak da ekranları kıvırabiliyorlar. Şu anda kullanılan telefonların çoğu OLED ekran kullansa da en üst tabakaya ekranı darbelerden ve sudan koruyacak bir cam ekliyorlar. Bunun sebebi OLED ekranların su ile temas anında yapısının bozulmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri