131 Ortaklardan Alacaklar Hesabı İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısı ile (Ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) işletme sahibi ya da ortaklardan alacaklı bulunduğu tutarların izlendiği hesaptır.
131 Hesap İşleyişi
İşletmenin ana faaliyet konusu dışında kalan ödünç, borç verme gibi işlemler sonucunda ortaya çıkan ortaklardan veya işletme sahiplerinden alacak tutarların takip edildiği hesaba 131 ortaklardan alacak hesabı denir.
Birçok çeşitli sebepten dolayı yüksek tutarda borç bakiyesi verebilen 131 nolu hesap işleyişinde alacağın ortaya çıkması durumunda ilgili hesaba borç kaydedilir. Tahsili durumunda ise alacak olarak kaydedilir.
Oysa adat işleminde ocak ayından itibaren 131 hesaba günlük faiz hesaplanır. Yılın son gününde 131 ile 331 hesabı mahsup edip kalan tutara adat yapmak işlem sonucunu asla değiştirmeyecektir.
131 Ortaklardan Alacaklar Hesabı: İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarların izlendiği, aktif karakterli bir hesaptır. Alacağın oluştuğu durumda borç, tahsil edildiğinde ise alacak kaydedilerek kapatılır.
İlgili 37 soru bulundu
133 BAĞLI ORTAKLIKLARDAN ALACAKLAR
İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolasıyla bağlı ortaklıklarından olan kısa vadeli alacakların izlendiği hesaptır.
Ortaklar borçlar hesabı olarak adlandırılan 331 hesap, işletme ortağının işletmeden alacaklı olması yani işletmenin sermayesinin ortak tarafından giderildiği anlamına gelir. Sürekli olarak alacak bakiyesi vermesi sebebiyle pasif nitelikli hesaptır.
Birden fazla ortağın bulunduğu oluşumlarda gelir dengesini sağlayabilmek için kullanılan terimler arasında adat da yer alır. Adat temel olarak işletme kasasında ihtiyaç fazlası durumda bulunan paranın faizinin ödenmesi anlamına gelir.
Maliyenin görüşüne göre şirket ortaklarının işletmeden çekmiş oldukları paralar için ortaklara yıl sonunda KDV ihtiva eden faiz faturası (adat) düzenlenmesi gerekmektedir. Bunun gerekçesi ise söz konusu hizmetin bir finansman hizmeti olarak görülmesidir.
Bu nedenle, şirketinizin ortaklardan olan alacaklarına adat faizi hesaplanması ve hesaplanan adat faizi üzerinden finansman hizmeti olmasından dolayı şirketin alacaklı olduğu ortak adına fatura düzenlenmesi ve bu faturada genel katma değer vergisi oranının uygulanması gerekmektedir.
Sabit bölen alacaklı hesapları için yıl 365 gün alınacak şekilde, borçlu hesaplarında ise yıl 360 gün alınacak şekilde kabul edilir ve bunun 100 ile çarpımının faize kıyasla bölümü gerçekleştirilerek hesaplanır. Yani adat hesabı, Sabit bölen = (365 ya da 360 x 100) / Faiz oranı şeklindedir.
381 Gider Tahakkukları Hesabı
Örneğin elektrik faturası, doğalgaz faturası ya da kira ödemesi gibi. Bu hesap takip edilir ve ödemeler izleyen dönemlerde bu hesap üzerinden yapılır. Yapılan tahakkuklar gider ve zarar hesaplarına borç, ama bu hesaba alacak olarak, yapılan ödemeler borç olarak kaydedilmektedir.
381 hesap, aynı zamanda gider tahakkukları hesabı olarak da bilinir. 381 nolu hesap, içerisinde çalışılan dönemde ortaya çıkan ve birlikte ödenmesi gelecek aylarda gerçekleştirilecek giderlerin izlendiği hesaptır.
381 Gider Tahakkukları Hesabı
Örneğin elektrik faturası, doğalgaz faturası ya da kira ödemesi gibi. Bu hesap takip edilir ve ödemeler izleyen dönemlerde bu hesap üzerinden yapılır. Yapılan tahakkuklar gider ve zarar hesaplarına borç, ama bu hesaba alacak olarak, yapılan ödemeler borç olarak kaydedilmektedir.
Alacak niteliğinde kabul edilen kredi kartı ile yapılan satıştan doğan alacaklar için ise, 123 Kredi Kartıyla Yapılan Satışlardan Nakit Benzeri Niteliğindeki Alacaklar hesabı oluşturulmuştur.
132 İŞTİRAKLERDEN ALACAKLAR
İştiraklerinden olan alacakları bu hesapta takip edilir. Alacağın oluşması ile borçlandırılan hesap, alacağın tahsili ile alacaklandırılır.
Ortaklarına borç para veren şirketler, örtülü kazanç dağıtımı yönünden herhangi bir yaptı rımla karşılaşmamak için emsal faiz (bankadan kredi kullanılması durumunda banka kredi faizi oranı) oranı esas alarak adatlandırma yöntemi ile faiz hesaplamakta ve gelir hesaplarına kaydetmektedirler.
kayıt şekli ile finansman giderleri azaltılmakta, ancak 689 hesap kullanılmak suretiyle ticari kazançta herhangi bir değişiklik olmamaktadır. Ancak 689 hesaba kaydedilen tutar K.K.E.G. olarak mali karın hesabında ilave olarak dikkate alınmakta ve adat faizi vergiye tabi kazanca (matraha) dahil edilmiş olmaktadır.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Katma Değer Vergisi Yönünden;
Buna göre; Kaydi gözüken kasa bakiyesinin fiili sayım ile doğrulanması; Bu durumda basiretli bir yaklaşımda bulunulmadığından yola çıkarak hesaplanan adat faizi bankadan elde edilen faiz geliri gibi düşünülüp, KDV hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır.
Adat faizi yöntemi ile elde edilen faiz gideri kanunen kabul edilmeyen gider olduğu için ilgili nazım hesaplarda hatırlatma amaçlı takibinin yapılması gerekmektedir. 950.01. Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler 950.01.001 Kasa Adat İşlemi Kasa adat faizinin ilgili KKEG hesabına alınması kaydı.
Borç Takip Raporu'nun özet olarak alındığı rapordur. Finans program bölümünde Ödeme / Tahsilat Raporları menüsü altında yer alır. Borç Takip Raporu'nun toplam kolonlarını gösterir.
333 BAĞLI ORTAKLIKLARA BORÇLAR
İşletmenin; sermaye taahhüdünden borçları hariç olmak üzere faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla bağlı ortaklıklara olan borçlarının izlendiği hesaptır. Bu hesaba; borcun doğması halinde alacak; ödenmesi halinde ise borç kaydedilir.
301 Finansal Kiralama İşlemlerinden Borçlar: Bu hesap, kiracıların finansal kiralama yapanlara olan ve vadesi 1 yılı geçmeyen borçlarının izlendiği hesaptır.
Şirket veya işletme ortağın işletmeden alacaklı olması anlamına gelen 331 hesap, işletme veya şirket tarafından üçüncü kişilerden alınan avansların izlendiği hesap olarak tanımlanır. Pasif karakterli bir hesap olarak yer alan 331 nolu hesap, Ortaklara Borçlar Hesabı olarak isimlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri